Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 11η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 30 Νοεμβρίου 2022

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 12:36

Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 11η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις  30 Νοεμβρίου 2022

Η τελευταία τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας έγινε στις 06 Ιουλίου 2022.  Ο πόλεμος συνεχίζεται. Η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται και η ακρίβεια καλπάζει...

Το περιβάλλον υποβαθμίζεται διαρκώς , η περιβαλλοντική νομοθεσία γίνεται όλο και πιο προσχηματική.

Οι Δασικοί Χάρτες ήρθαν για να μείνουν. Πολλά σημαντικά λάθη δεν έχουν διορθωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν περιουσίες.

Το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνδυασμό με τους Δασικούς χάρτες αλλά και όχι μόνο και κυνηγούμε μήνα μήνα τις προθεσμίες.

Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του σχεδίου για τον ΒΟΑΚ,  παρουσιάστηκε η χάραξη, μέσω της διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  του έργου: «Υφιστάμενα Τμήματα Παράκαμψης Χανίων – Ρεθύμνου – Ηρακλείου του ΒΟΑΚ».

Για το Ηράκλειο δεν προβλέπονται ούτε νέα χάραξη, ούτε νότιο δίκτυο και σίγουρα όχι υπόγειες παρεμβάσεις. Προβλέπονται κάποιες βελτιώσεις του δικτύου και τίποτα περισσότερο. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει, οι Κρητικοί και δη οι Ηρακλειώτες, να πληρώσουν και διόδια.

 

Ένα χρόνο μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη και δημοσιεύτηκε το πολυπόθητο αναθεωρημένο τιμολόγιο του υπουργείου υποδομών που αφορά στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Με το τιμολόγιο αυτό γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των υλικών και των εργασιών και διευρύνονται οι επισκευαστικές εργασίες με την εισαγωγή νέων τιμών και άρθρων. Ταυτόχρονα όμως τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Συγκεκριμένα:

Η στεγαστική συνδρομή της πολιτείας στην αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων καλύπτει κατά το μέγιστο

Α) 300 Ευρώ / μ2 για τα φέροντα στοιχεία

Β) 180 Ευρώ / μ2 για τα μη φέροντα στοιχεία

l   Παρά το γεγονός λοιπόν ότι αυξάνονται οι επιμέρους τιμές στο αναθεωρημένο τιμολόγιο, οι μέγιστες τιμές που μπορεί κάποιος να φτάσει παραμένουν ίδιες!

l   Δεν γίνεται καμία αναφορά στα κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και υποχρεωτικά ανακατασκευάζονται. Η στεγαστική συνδρομή παραμένει σταθερά στα 1000Ευρώ/μ2

l   Οι αμοιβές μελετών, οι εργαστηριακοί έλεγχοι, ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚΑ δεν αποτελούν ξεχωριστές επιλέξιμες δαπάνες.

 

Αναστέλλεται για τρίτη φορά μέχρι τις 03.01.2023, η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για υφιστάμενα πριν τις 09.03.2021 έργα, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς υφιστάμενη απόφαση παραχώρησης της χρήσης τους. «Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της πανδημίας, ως προς την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης των σχετικών έργων», είπε ο αρμόδιος υφυπουργός.

Η παραπάνω αναστολή ψηφίστηκε μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά τις πλημμύρες στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και μόλις μία ημέρα μετά τις κατολισθήσεις στην Αγία Φωτιά όπου έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος!!

Τροποποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με σκοπό να καταστήσουν την καύση απορριμμάτων ως κυρίαρχη μεθοδολογία διαχείρισης με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο. Προστέθηκε ένα «παράθυρο» για καύση όχι μόνο απορριμματογενών καυσίμων, αλλά και σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή των σκουπιδιών όπως συλλέγονται από τους πράσινους κάδους. Η παραπάνω τροποποίηση συνιστά επίσημη ανατροπή της πυραμίδας ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, άλλου είδους ανάκτηση, ταφή). Προφανώς ο στόχος δεν είναι η παραγωγή ενέργειας, αλλά η δημιουργία ενός νέου πεδίου δράσης της αγοράς.

 

Παράλληλα, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/20 για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κειμένων σε εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης. Ως εκ τούτου αντιμετωπίζουμε άμεσα την οριστική κατάργηση της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη την χώρα, ενώ :

l   δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια , τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα καν προκηρυχθεί,

l   δεν έχει γίνει ο χαρακτηρισμός των οδών,

l   δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες και η Κτηματογράφηση.

 

 

Σε επίπεδο Δ.Ε. η λειτουργία δυστυχώς χειροτερεύει, η έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού των μελών αυξάνεται διαρκώς. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

1. Ανακοινώνονται όλες οι εκδηλώσεις χωρίς καμιά συνεννόηση με τη ΔΕ.

2. Δεν συζητείται στη ΔΕ , ούτε αποφασίζεται η εκπροσώπηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ σε εκδηλώσεις και δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση. 

3. Στέλνονται ενημερώσεις προς τους συναδέλφους χωρίς κανένα έλεγχο. Πρόσφατα στάλθηκε «Ανάθεση Υπηρεσιών για την Έκδοση Αδειών Μικρής Κλίμακας», αφορά στην έκδοση αδειών μικρής κλίμακας / τεχνικές εκθέσεις / αναγγελίες, έναρξης εργασιών προς την Πολεοδομία / αιτήσεις για σύμφωνη γνώμη από την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ.α. που τυχόν απαιτηθούν για λογαριασμό των ωφελούμενων επιχειρήσεων» , με απαίτηση οι προσφορές να έχουν 250 ευρώ μέγιστη αμοιβή ανά κατάστημα!

4. Υπογράφεται κοινό υπόμνημα για την εκτός σχεδίου δόμηση με τα νησιωτικά ΤΕΕ και το μαθαίνουμε από το ομαδικό μήνυμα ενημέρωσης προς τους συναδέλφους. Επισημαίνουμε ότι ο πρόεδρος των περιφερειακών τμημάτων δεν είναι όργανο , υπογράφει αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής.

 

5. Πραγματοποιούνται συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη και το μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης.

 

6. Συστάθηκε ομάδα παρέμβασης για το ΒΟΑΚ και στάλθηκε «Αίτημα συνάντησης Ομάδας Παρέμβασης – Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών - Μελετητική Ομάδα ΒΟΑΚ». Το διαβάσαμε στο ομαδικό μήνυμα του ΤΕΕ/ΤΑΚ προς τους συναδέλφους

 

 

Τα θέματα που θέσαμε στη Δ.Ε. ως ΑΜΑΚ :

«Ενεργειακή κρίση: αίτια , συνέπειες  και δράσεις για την αντιμετώπιση της»

https://amak.gr/index.php/drasi-amak/2729-eisigisi-amak-sti-de-energeiaki-krisi-aitia-synepeies-kai-draseis-gia-tin-antimetopisi-tisκαι

«Αίτημα για αλλαγή χάραξης της σύνδεσης του αεροδρομίου στο Καστέλλι με το ΒΟΑΚ  ».

https://amak.gr/index.php/drasi-amak/2730-eisigisi-amak-sti-de-aitima-gia-allagi-xaraksis-tis-syndesis-tou-aerodromiou-sto-kasteli-me-to-voak

Εφαρμογή της ΚΥΑ 76441/2022 σχετικά με τον καθορισμό αποζημίωσης των μελών των γνωμοδοτικών οργάνων του άρθρου 221 του ν. 4412/2016.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2754-thema-amak-sti-de-efarmogi-tis-kya-76441-2022-sxetika-me-ton-kathorismo-apozimiosis-ton-melon-ton-gnomodotikon-organon-tou-arthrou-221-tou-n-4412-2016

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου:

Δυστυχώς η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου λειτουργεί πλημμελώς, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΚΜ και #opentee που έχουν την διοίκηση, όπως αναφέραμε αναλυτικά και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ''Α''.   

 

Προηγούμενη Αντιπροσωπεία

Πραγματοποιήθηκε η 10η τακτική συνεδρίαση στις 6 Ιουλίου 2022.

Καταθέσαμε την τοποθέτησή μας επί των πεπραγμένων της Δ.Ε.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2680-topothetisi-amak-stin-10i-taktiki-synedriasi-tis-antiprosopeias-tee-tak-stis-06-iouliou-2022.

Επίσης είχαμε καταθέσει καιΨήφισμα της ΑΜΑΚ στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ κατά των διώξεων των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, που δεν ψηφίστηκε.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2681-psifisma-tis-amak-stin-antiprosopeia-tou-tee-tak-kata-ton-diokseon-ton-foititon-sto-polytexneio-kritis

 

Εκδώσαμε:

ΔΤ ΑΜΑΚ: Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο που καταργεί τον περιβαλλοντικό και χωροταξικό σχεδιασμό!

 

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2694-dt-amak-parte-piso-to-nomosxedio-pou-katargei-ton-perivallontiko-kai-xorotaksiko-sxediasmo

Καταθέσαμε τις θέσεις μας και στη διαβούλευση:

Θέσειςτης παράταξης «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης » (ΑΜΑΚ) κατά τη Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας».

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2695-theseis-amak-sti-diavoylefsi-parte-piso-to-nomosxedio-pou-katargei-ton-perivallontiko-kai-xorotaksiko-sxediasmo

ΔΤ ΑΜΑΚ: Εμείς φταίμε για το ότι δεν έχουμε ΒΟΑΚ ...τον υπονομεύουμε ! Και αρνούμαστε και να πληρώσουμε διόδια για την ίδια χάραξη....

https://amak.gr/index.php/drasi-amak/2738-dt-amak-emeis-ftaime-gia-to-oti-den-exoume-voak-ton-yponomeyoume-kai-arnoymaste-kai-na-plirosoume-diodia-gia-tin-idia-xaraksi

Τα δάκρυα ήταν .....κροκοδείλια!!!.  Αναστέλλονται για τρίτη φορά οι κατεδαφίσεις... 

 

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2761-dt-amak-ta-dakrya-itan-krokodeilia-anastellontai-gia-triti-fora-oi-katedafiseis

Καύση απορριμμάτων – «Προσωρινή» λύση για μακροχρόνια εφαρμογή!

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2769-dt-amak-kaysi-aporrimmaton-prosorini-lysi-gia-makroxronia-efarmogi

Τέλος , καλέσαμε μέσω της ιστοσελίδας μας για  συλλογή υπογραφών ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, από απόφοιτους και παλιούς φοιτητές και φοιτήτριες πολυτεχνικών σχολών.

 

Στάλθηκε στους συναδέλφους μέσω του newsletter του ΤΕΕ/ΤΑΚ  το Σεπτέμβριο του 2022:

ΑΜΑΚ:Δύο χρόνια έχουν περάσει από την εξαγγελία της κυβέρνησης για το ΒΟΑΚ και ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό στην Κρήτη.  

             

https://amak.gr/index.php/drasi-amak/2739-keimeno-amak-sto-newsletter-tou-tee-tak-dyo-xronia-exoun-perasei-apo-tin-eksaggelia-tis-kyvernisis-gia-to-voak-kai-enas-xronos-apo-ton-katastrofiko-seismo-stin-kriti

 

 

Διαβάστηκε 369 φορές