ΔΤ ΑΜΑΚ: Τα δάκρυα ήταν .....κροκοδείλια!!!. Αναστέλλονται για τρίτη φορά οι κατεδαφίσεις...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2022 19:08

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 Νοεμβρίου 2022

 

Τα δάκρυα ήταν .....κροκοδείλια!!!.  Αναστέλλονται για τρίτη φορά οι κατεδαφίσεις... 

 

Με προσθήκη - τροπολογία που κατατέθηκε την 1η Νοεμβρίου σε νόμο του Υπουργείου Οικονομικών, ψηφίστηκε  στη Bουλή, μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης, η αναστολή μέχρι τις 03.01.2023 της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για υφιστάμενα πριν τις 09.03.2021 έργα, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς υφιστάμενη απόφαση παραχώρησης της χρήσης τους.

 

Είναι η τρίτη φορά που αναβάλλονται οι κατεδαφίσεις. Στη δεύτερη αναστολή, σε δελτίο τύπου μας το Μάρτιο του 2022, αναφέραμε: «Μετά από τις αλλεπάλληλες αυτές παρατάσεις, εύλογα σκεφτόμαστε ότι το Υπουργείο αναζητά τρόπο νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών, παρά το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας,  με πολλές αποφάσεις του, έχει κρίνει αντισυνταγματική (όχι μόνο με το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και με το κριτήριο της ισονομίας) οποιαδήποτε διαδικασία νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών ή χρήσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, αλλά και δίπλα ή μέσα σε ρέματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι ρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας, περί νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών, εξαίρεσαν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.».

 

Και επιβεβαιωθήκαμε....

«Η παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν μακροπρόθεσμα, εξαιτίας της πανδημίας, ως προς την ομαλή διεξαγωγή των διαδικασιών νομιμοποίησης/τακτοποίησης των σχετικών έργων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση κατεδάφισης και της αποβολής στην παρούσα χρονική συγκυρία, θα ήταν δυσχερής για πολυπληθείς ομάδες ενδιαφερομένων και τουριστικές επιχειρήσεις που επικεντρώνουν τη δραστηριότητα τους σε έργα κατασκευασμένα στον αιγιαλό και την παραλία, χωρίς να υφίσταται ενεργή απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών». Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε εξάλλου, ότι οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι δεν θα είχαν επαρκείς εναλλακτικές δυνατότητες μετά την κατεδάφιση και τη διοικητική αποβολή1.

Η παραπάνω τροπολογία κατατέθηκε μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά τις πλημμύρες στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και μόλις μία ημέρα μετά τις κατολισθήσεις στην Αγία Φωτιά όπου έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος!!

 

Η πολιτική κατεύθυνση παραμένει σταθερή ...!

 

Ø  Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδιασμού του παράκτιου χώρου με βάση τις σύγχρονες προσεγγίσεις για την προστασία των ακτών,

Ø  Έλλειψη ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού στις ανεπτυγμένες αστικές περιοχές,

Ø  Σταδιακή αποδυνάμωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας,

Ø  Έντονη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου (αδειοδοτήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην παράκτια ζώνη, αδειοδότηση μεγάλων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ''κατεβάζοντας'' τα βουνά κ.α.),

Ø  Ξεπούλημα του δημόσιου χώρου, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ),

 

Με συνέπειες:

Ø  Η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος να γίνεται όλο και πιο προσχηματική,

Ø  Να μην έχουν ακόμα οριοθετηθεί τα ρέματα και οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας,

Ø  Να συρρικνώνεται διαρκώς ο δημόσιος χώρος,

Ø  Να υποβαθμίζονται οι δημόσιες υπηρεσίες,

Ø  Την έλλειψη παρεμβάσεων, έστω εκ των υστέρων, μετά το μπάζωμα σχεδόν όλων των υδάτινων αποδεκτών, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

 

Η αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης :

1.       Επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία.

2.       «Αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο

Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παρανόμων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Διαθέσιμες πιστώσεις υπάρχουν και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για κατεδάφιση έργων που έχουν κριθεί παράνομα, βάσει τελεσίδικων αποφάσεων.

3.       Θέτει σε κίνδυνο τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες, κοντά ή μέσα στους οποίους έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Στην επόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής θα χυθούν και πάλι...κροκοδείλια δάκρυα....

Με ανησυχία και αγανάκτηση ρωτάμε:

·         Ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία; 

·         Ως πότε οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων;

·         Ποιός θα διασφαλίσει, επιτέλους, τη νομιμότητα;

·         Αξίζει η ανθρώπινη ζωή;

 

Διαβάστηκε 449 φορές