Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 14η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 08:34

Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 14η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις  28 Φεβρουαρίου 2024.

Η τελευταία τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 2023. 

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται. Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Λιβάνου , της Συρίας , του Ιράν και βέβαια και στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά και η χώρα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο.

Ένας χρόνος πέρασε από το δυστύχημα της σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης μιας επιβατικής αμαξοστοιχίας με μια εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023.  Σκοτώθηκαν 57 συνάνθρωποί μας , στην συντριπτική τους πλειοψηφία φοιτητές και τραυματίστηκαν πολλοί. Σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε από την εξεταστική επιτροπή καταγγέλλοντας συγκάλυψη. Στην παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας του σιδηροδρόμου, δηλαδή σε ανθρώπινα λάθη, απέδωσε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη στις 13-02-2024.

Οι γονείς των θυμάτων  Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στο   Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Κατά την ομιλία της η κ. Καρυστιανού, άφησε σαφείς αιχμές για αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος λέγοντας: «Παραβιάζοντας όλα τα διεθνή πρωτόκολλα για αντίστοιχες καταστάσεις, παραγκώνισαν τους δικαστικούς λειτουργούς και προχώρησαν σε πλήρη αλλοίωση του χώρου. Έσκαψαν τα χώματα σε βάθος περίπου 1 μέτρου, τα απομάκρυναν και είναι άγνωστο πού τα έριξαν. Προχώρησαν σε επιχωμάτωση και ασφαλτόστρωση εκεί που πριν ήταν χωράφια». «Δεν ήταν αυτή η μοίρα τους, ούτε ήταν “θυσία” όπως χαρακτηρίστηκαν. Ανθρωποθυσίες δε συμβαίνουν το 2024. Θα έδινα τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω». Η κ. Καρυστιανού απάντησε στην κατάθεση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή των Τεμπών: «Με αλαζονεία ανέφερε ανακρίβειες και ψεύδη και επιχειρήματα που πολλοί εξ ημών θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν. Γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον […] Τόλμησε να αναφερθεί και σε εμάς, λέγοντας πως ο πόνος πρέπει να είναι βουβός χωρίς να ενοχλεί. Επιτρέψτε μου να απαντήσω σε αυτό το κοινοβούλιο που η δημοκρατία είναι σε ισχύ. Ακούγοντάς σας σκέφτηκα, τι λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν κι εσάς. Κρίμα, ο πόνος μας είναι πολύ μεγάλος για εσάς». Αυτή την περίοδο γίνεται καμπάνια και συλλογή υπογραφών ώστε να δικαστεί το Ελληνικό κράτος στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για το άρθρο 86 του Συντάγματος για τις ευθύνες των πολιτικών.

Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, τα προβλήματα συνεχίζονται. Από τους 3.500 φακέλους έχουν εγκριθεί οι 95.  Σύμφωνα με το σύλλογο σεισμοπλήκτων «δόθηκε μετά από 2,5 χρόνια το πρώτο άτοκο δάνειο για επισκευή/ανακατασκευή δικαιούχου που είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό της 27 Σεπτεμβρίου 2021 από ΕΝΑ πιστωτικό ίδρυμα. Κατά την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία εντοπίσαμε όμως και τα παρακάτω προβλήματα που αφορούν ΟΛΟΥΣ τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές (Σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς), έτσι ο/η δικαιούχος του άτοκου δανείου που δικαιούται να λάβει από τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρεώνεται:

1. με έξοδα κατάρτισης φακέλου.

2. με έξοδα προσημείωσης όταν το άτοκο δάνειο ξεπερνάει το ποσό των 10.000 ευρώ.

3. με έξοδα άρσης προσημείωσης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.».

 

Περιβαλλοντική αδειοδότηση Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης. Στην Κρήτη έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά δύο υποβρύχιες γραμμές ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, η «μικρή» και η «μεγάλη» διασύνδεση. Η «μικρή» διασύνδεση που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο[2] εγκρίθηκε περιβαλλοντικά το 2017 και βρίσκεται σε λειτουργία. Η «μεγάλη» διασύνδεση που συνδέει την Κρήτη με την Αττική[3] εγκρίθηκε περιβαλλοντικά το 2020, και κατά τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.
Σήμερα ο Διαχειριστής προωθεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση μιας νέας Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που θα συνδέει τους υποσταθμούς στα Χανιά και στο Ηράκλειο, τα σημεία δηλαδή όπου η υφιστάμενη Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης της Κρήτης συνδέεται με τις δύο υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα. Η νέα Γραμμή Μεταφοράς θα είναι συνολικού μήκους 101,3 km και θα περιλαμβάνει 269 πυλώνες ύψους 33 m. σε αποστάσεις 350 m. περίπου. Με το έργο αυτό ο Διαχειριστής αιφνιδιάζει την κοινωνία προσθέτοντας ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό έργο που όπως αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο σχεδιασμός του άρχισε το 2021 -ένα χρόνο μετά από την περιβαλλοντική αδειοδότηση της «μεγάλης» διασύνδεσης- και εντάχθηκε στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς της περιόδου 2022 – 2031, χωρίς βέβαια να έχει προηγηθεί η παραμικρή ενημέρωση της κοινωνίας γι’ αυτό.

Οι αντιδράσεις στην Κρήτη για τη νέα Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης ξεκίνησαν από τα Χανιά με αποφάσεις των Δήμων Χανίων και Αποκορώνου και συνεχίστηκαν με την τοποθέτηση του Δ.Σ. του Γεωπάρκου Ψηλορείτη[4] που το νέο έργο διασχίζει έχοντας επιλέξει την όδευση στην ενδοχώρα για να μην πληγεί -δήθεν- η βόρεια οικιστική και τουριστική ζώνη όπου βρίσκεται η υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς και η οποία θα παραμείνει ενεργή χωρίς ούτε να αναβαθμίζεται, ούτε να καταργείται.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβάλλει ως σκοπιμότητα του έργου την «ευστάθεια των τάσεων του Συστήματος στην Κρήτη, καθώς διαφορετικά δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στην περίπτωση απώλειας ενός εκ των δύο υφιστάμενων γραμμών.», χωρίς να απαντά στο ερώτημα για το πως προχώρησαν τα έργα των διασυνδέσεων χωρίς να τηρούνται αυτοί οι κανόνες ασφαλείας. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται μονοσήμαντα στην ουσιαστικά πρωτεύουσα σκοπιμότητα του έργου που είναι ότι «Το έργο θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης και θα αυξήσει την ισχύ των ΑΠΕ στην Κρήτη, σε συνδυασμό με τα έργα των διασυνδέσεων της Κρήτη Φάση Ι και ΙΙ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη μεγάλη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση της εξαγωγικής ικανότητας μεταφοράς.». Αυτό που δεν λέει είναι ότι η «αξιοποίηση» αυτή θα προέλθει κυρίως από δύο έργα των ομίλων ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου που δεσμεύουν θέσεις, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, στα ορεινά του νησιού. Οι εταιρίες αυτές είχαν λάβει Άδειες Παραγωγής με την υποχρέωση να υλοποιήσουν ενεργειακές διασυνδέσεις της Κρήτης αλλά, μετά από την ανάληψη της κατασκευής των διασυνδέσεων από τον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με σκανδαλώδη νομοθετική ρύθμιση[5] απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση κατασκευής της διασύνδεσης, έλαβαν νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού στις ίδιες θέσεις και μαζί, τη δυνατότητα να κατανεμηθεί στις εταιρείες αυτές ισχύς ίση με το πενήντα τοις εκατό (50%) του περιθωρίου ισχύος έργων ΑΠΕ που θα δημιουργηθεί από τις διασυνδέσεις.[6] Σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ) το περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ στην Κρήτη μετά την ολοκλήρωση της «μεγάλης» διασύνδεσης θα είναι 2.500 MW.[7]    

Αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για τους πυλώνες υψηλής τάσης: Τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να εξετάσουν τις ενστάσεις από τους τοπικούς φορείς στο σχέδιο για την κατασκευή της γραµµής μεταφοράς υψηλής τάσης 150 ΚV Χανιά – ∆αµάστα θα φέρει ο Α∆ΜΗΕ στην Κρήτη. Αυτό υποσχέθηκαν στελέχη του “Ανεξάρτητου διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας” στους αντιπεριφερειάρχες Χανίων Νίκο Καλογερή και περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη. Οι δύο αυτοδιοικητικοί βρέθηκαν την εβδοµάδα που πέρασε στην Αθήνα και συναντήθηκαν µε στελέχη του Α∆ΜΗΕ. «Όσο και αν καταλαβαίνουμε ότι το έργο πρέπει να γίνει και να διασυνδεθούν τα δύο καλώδια (σ. σ. αυτό που έρχεται από την Πελοπόννησο και αυτό που θα ποντιστεί από την Αττική) για να υπάρχει ευστάθεια στο σύστημα αυτή η λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δεν θα περάσει! Να την πάρουν πίσω και να φέρουν µια άλλη σε συνεννόηση µαζί µας. Αυτή ήταν η δική µας πρόταση» δήλωσε στα ‘’Χ.ν.’’ ο κ. Νίκος Καλογερής.

Κατάτμηση «ειδικών έργων» της «Αιολικά πάρκα Κρήτης ΕΛΙΚΑ Α.E.» και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.». Ενώ μέχρι και σήμερα οι δύο εταιρείες «Αιολικά πάρκα Κρήτης ΕΛΙΚΑ Α.E.» και «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» δεν έχουν υποβάλει νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το «ενιαίο έργο» της η καθεμία, όπως προβλέπεται από τις νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού ανά αιολικό σταθμό που διαθέτουν, η εταιρεία Αιολικά πάρκα Κρήτης ΕΛΙΚΑ Α.E. υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που περιλαμβάνει τρεις από τους αιολικούς σταθμούς για τους οποίους διαθέτει Βεβαιώσεις Παραγωγού και βρίσκονται στο Δήμο Σητείας. Στη συνέχεια η ΤΕΡΝΑ υπέβαλε διαδοχικά δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις οποίες η πρώτη περιλαμβάνει τέσσερα έργα αιολικών σταθμών (δύο στο Ν. Ηρακλείου και άλλα δύο στα όρια του Ν. Ηρακλείου και το Οροπέδιο Λασιθίου) και η δεύτερη έξη έργα αιολικών σταθμών στο Νομό Χανίων.

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου πρόσφατα πραγματοποίησε ανάβαση στο  Μονοδένδρι, περιοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων σε υψόμετρο 801 μέτρων και διαμαρτυρήθηκε βροντοφωνάζοντας για ακόμα μια φορά ΟΧΙ στη καταστροφή των βουνών μας. Στη κορυφογραμμή αυτή η Ρ.Α.Ε. έχει δώσει άδεια για εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών ισχύος 6 MW η καθεμία ,με ύψος πυλώνα 105 μ. Ήδη έχει υποβληθεί από την εταιρεία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων , και η περίοδος διαβούλευσης λήγει στις 15-4-2024!!! Παράλληλα αδειοδοτούνται αποσπασματικά συνεχώς νέα έργα .

Ανάβαση-Διαμαρτυρία στην κορυφή Μικρός Αφέντης την Κυριακή 03 Μαρτίου 2024 (1) διοργανώνουν ο ΕΟΣ Ηρακλείου , ΕΟΣ Λασιθίου, ο  Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου και ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου. Στις ανακοινώσεις τους αναφέρουν: «Το Οροπέδιο Λασιθίου και η οροσειρά της Δίκτης NATURA 2000 εκπέμπουν SOS !!! Σε συνέχεια της κατάθεσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος του φακέλου με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις ανεμογεννήτριες από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ στις κορυφές της Δίκτης Τούμπα Μουτσούνα (1.538 μ), Βιργιωμένο (1.414 μ), Μικρό Αφέντη (1.578μ) και Σαρακινό (1.586μ), διοργανώνουμε ανάβαση-διαμαρτυρία στην κορυφή Μικρός Αφέντης την Κυριακή 03 Μαρτίου 2024.Η ανάβαση αυτή αποτελεί μέρος των συνολικών αντιδράσεών μας στις μεθοδευμένες κινήσεις που αποσκοπούν στην ολοκληρωτική καταστροφή των βουνών. Υπενθυμίζουμε ότι προβλέπεται η διάνοιξη δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων και ισοπέδωση των κορυφών αφού κάθε μια από τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες (το ύψος τους θα προσεγγίζει τα 200 μέτρα) θα στηθεί σε πλατεία εμβαδού 5 στρεμμάτων.».

(1) https://eoslasithiou.gr/?p=10711, https://www.eos-her.gr/hikes/2024/mikros-afentis-2/, https://www.facebook.com/events/612016577758185/?ref=newsfeed, https://events.eoshanion.gr/el/events/970
https://eosrethymnou.gr/event/https-maps-app-goo-gl-mvhfayqfmwtjjegx7/, https://www.pezoporikos.gr/1130-2024-01-29-17-30-02

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε΄159-165/2024) αδειοδοτήθηκαν 86 ανεμογεννήτριες στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, απορρίπτοντας συλλήβδην επτά αιτήσεις ακυρώσεως. Τα έργα αναπτύσσονται σε περιοχές καμένες από τις πυρκαγιές του 2021, σε σημείο της Κεντρικής Εύβοιας που παραμένει το τελευταίο φυσικό οικοσύστημα του νησιού και της Νότιας Εύβοιας με σημαντικά αρχαία μνημεία. Η απόφαση, όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης και του Συλλόγου Δασοπροστασίας και προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης «οδηγεί σε έναν παραλογισμό, γιατί εκτός από την καταστροφή του δάσους, αυτού του εκπληκτικού δάσους που υπάρχει στα ψηλά βουνά της Κεντρικής Εύβοιας, θα πρέπει ταυτοχρόνως τα αιολικά πάρκα με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων υλικών και τα δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων (άνω των 110 χλμ) που θα κατασκευαστούν, να φτιαχτούν σε μία περιοχή που είναι γεμάτη με σπηλαιολογικούς σχηματισμούς.».

Με νομοσχέδιο εξπρές, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει το, ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης, ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας,δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού, καταγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις (Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ,  Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς)  . Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση, "το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο "Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις” επιμένει να αντιμετωπίζει τους αιγιαλούς, τις όχθες ποταμών και λιμνών και τις παραλίες της χώρας σαν οικόπεδα προς "εμπορική αξιοποίηση". Την ίδια στιγμή, σε έναν κόσμο που υφίσταται ολοένα και συχνότερα κλιματικές καταστροφές, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία, Ισπανία) εύλογα θεσπίζουν αδόμητες παράκτιες ζώνες που ξεκινούν από τα 100 μέτρα και φθάνουν μέχρι και στα 250 μέτρα από τον αιγιαλό, προωθώντας την απαιτούμενη προστασία των ακτών τους και αναγνωρίζοντας την κρίσιμη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα όμως, μέσω του νομοσχεδίου αυτού, καταργεί και το ελάχιστο των 30 μέτρων, δίνοντας σήμα σε πράξεις οριοθέτησης παραλίας που επιτρέπουν δόμηση κυριολεκτικά πάνω στο κύμα!

“Φρένο”… 360 εκατ. ευρώ για το αεροδρόμιο στο Καστέλι - Άρνηση Σταϊκούρα σε έξτρα έργα που ανεβάζουν τον προϋπολογισμό. Δε σκοπεύει να δώσει ούτε ευρώ επιπλέον το υπουργείο Υποδομών για έργα που θα προκαλέσουν υπέρβαση του προϋπολογισμού του κατασκευαζόμενου νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, θέτοντας ουσιαστικά εκτός συζήτησης έργα που διεκδικούνται, όπως η σήραγγα στις Ξεροκαμάρες, οι συνδετήριες οδοί και εναλλακτικές διαδρομές προς και από τον νέο αερολιμένα Ηρακλείου και άλλα! Σύμφωνα με μια πρόχειρη τιμολόγηση, τα έργα αυτά ανέρχονται σε 360 εκατ. ευρώ και ως φαίνεται το υπουργείο Υποδομών δεν είναι διατεθειμένο να τα δώσει! Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση! Όμως, αν δε δοθούν τώρα... ίσως αργότερα να είναι πολύ αργά, αφού το αεροδρόμιο “βρέξει-χιονίσει” θα λειτουργήσει στις 5 Φεβρουαρίου 2027 και τότε ούτε σήραγγα θα γίνει από αυτόν τον ανάδοχο, ούτε τίποτε άλλο! Εκτός και αν υπάρξουν άλλες εργολαβίες τότε. Κανείς δεν ξέρει!

Απάντηση στις κινητοποιήσεις των γιατρών , του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και όλης της κοινωνίας στην Κρήτη και όχι μόνο για την κατάρρευση των Δημόσιων Νοσοκομείων έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας : «Άμεσα πρόκειται να υπογραφεί η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ», προσθέτοντας ότι «σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του».!!!. Ανακοινώθηκαν και οι τιμές για κάθε επέμβαση!!!!

Αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9% , από την 1/1/2024, για 1,3 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ακολουθώντας την πορεία του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους! Χάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. ΕΦΚΑ: 400.000 ασφαλισμένοι έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές και αν δεν τις εξοφλήσουν εντός του τρέχοντος μήνα, ή αν δεν τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω οφειλών.

Ψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε με τίτλο « Νέο φορολογικό νομοσχέδιο Χατζηδάκηγια τους ελεύθερους επαγγελματίες  ή αλλιώς… Κατάργηση του συστήματος «εσόδων-εξόδων», αύξηση της ανεργίας και κλείσιμο των μικρών ατομικών επιχειρήσεων», αναφέρουμε μεταξύ άλλων ότι «..Θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται άλλα παραδείγματα για να καταλάβουμε ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών και ιδιαίτερα των μηχανικών που έχουν και ιδιαιτερότητες σχετικά με το χρόνο είσπραξης των αμοιβών από τις μελέτες που εκπονούν. Χρόνια τώρα δρομολογείται η συγκέντρωση έργων, μελετών και υπηρεσιών στις πολύ μεγάλες τεχνικές εταιρείες.». Καταθέσαμε εισήγηση στην Αντιπροσωπεία όπου και πάρθηκε απόφαση. Για ακόμα μια φορά δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ ούτε από το ΤΕΕ.

Επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ψήφισε ομόφωνα εισήγηση των μελών της ΑΜΑΚ με απόψεις κατά της εγκατάστασης των Αιολικών. Η παραπάνω απόφαση ψηφίστηκε από τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 07-12-2023. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας την Παρασκευή 08 -12- 2023 πολίτες ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην εγκατάσταση των τεράστιων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.  Η ΣΜΠΕ παρόλο που «απλώς» χωροθετεί τα ΥΑΠ, δεν λαμβάνει υπόψη της τις σημαντικότατες επιπτώσεις σε μια τουριστική περιοχή όπως είναι το νησί της Κρήτης εν γένει αλλά και της περιοχής της Ελούντας με ένα πολύ ισχυρό τουριστικό  «brand name». Δεν υπάρχει καμία μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις και την αναμενόμενη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας αλλά και τις επιπτώσεις στο εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων. Πόσο μάλλον όταν η σχετική επένδυση πραγματοποιείται με κρατική χρηματοδότηση, για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτών. »,αναφέρει συμπερασματικά μεταξύ άλλων η απόφαση.

Πλωτά αιολικά, Φ/Β , ΒΑΠΕ σε εκτεταμένες εκτάσεις σε βουνά και κάμπους,  εξορύξεις, νέος νόμος για αιγιαλό, αυτό είναι το οικονομικό μοντέλο που ‘’οραματίζονται΄΄ για την Κρήτη.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται , η ακρίβεια καλπάζει...Ο ΒΟΑΚ είναι …στο δρόμο…. οι χρόνοι καθυστέρησης του Κτηματολογίου παραμένουν αμείωτοι…η υποστελέχωση των υπηρεσιών χτυπάει κόκκινο… και η καθημερινότητα του μηχανικού πολύ σκληρή…

Σήμερα πραγματοποιήθηκε 24ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ όπου συμμετέχει και η ΕΜΔΥΔΑΣ με αιτήματα : Πραγματικές Αυξήσεις Αποδοχών – Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – Δικαιοσύνη για το Έγκλημα των Τεμπών.

Τέλος , κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο: ««Λειτουργία Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης - μη κρατικά ΑΕΙ.».

Στο newsletter του ΤΕΕ/ΤΑΚ που στάλθηκε στους συναδέλφους τον Ιανουάριο 2024 συμπεριλαμβάνεται κείμενό μας με τίτλο «Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους για μια πιο ισότιμη κοινωνία!».

Κατά τη συνεδρίαση της Δ.Ε. στις 22-02-2024 αναπτύξαμε την εισήγησή μας:

«Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους για μια πιο ισότιμη κοινωνία!.».

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/3004-thema-amak-sti-de-dimosia-dorean-ekpaidefsi-gia-olous-gia-mia-pio-isotimi-koinonia

Ψηφίστηκε και έγινε απόφαση της Δ.Ε. με 2 μικρές προσθήκες από το #openTEE.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/3006-me-eisigisi-amak-apofasi-tis-d-e-dimosia-dorean-ekpaidefsi-gia-olous-gia-mia-pio-isotimi-koinonia

Για το θέμα αυτό δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω γιατί έχουμε καταθέσει εισήγηση προς το σώμα της Αντιπροσωπείας προς συζήτηση και λήψη απόφασης.

 

Σε επίπεδο Δ.Ε. η λειτουργία δυστυχώς χειροτερεύει, η έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού των μελών αυξάνεται διαρκώς. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

1. Ανακοινώνονται όλες οι εκδηλώσεις χωρίς καμιά συνεννόηση με τη ΔΕ.  Όλες οι εκπροσωπήσεις έχουν γίνει δια περιφοράς.

2. Δεν συζητείται στη Δ.Ε. , ούτε αποφασίζεται η εκπροσώπηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ σε εκδηλώσεις και δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση. 

3. Καμιά εκδήλωση που έχουμε προτείνει ως ΑΜΑΚ και έχει αποφασιστεί ομόφωνα στη Δ.Ε. δεν έχει πραγματοποιηθεί.

 

Τα θέματα που θέσαμε στη Δ.Ε. ως ΑΜΑΚ :

«Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους για μια πιο ισότιμη κοινωνία!.».

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/3004-thema-amak-sti-de-dimosia-dorean-ekpaidefsi-gia-olous-gia-mia-pio-isotimi-koinonia

Ψηφίστηκε και έγινε απόφαση της Δ.Ε. με 2 μικρές προσθήκες από το #openTEE.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/3006-me-eisigisi-amak-apofasi-tis-d-e-dimosia-dorean-ekpaidefsi-gia-olous-gia-mia-pio-isotimi-koinonia

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου:

Δυστυχώς η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου λειτουργεί πλημμελώς, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΚΜ και #opentee που έχουν την διοίκηση.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την  Τετάρτη  29-11-2023 συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ μετά από αίτημα της Μαρίας Ρουκουνάκη όπου και κατατέθηκε εισήγηση με θέμα : «Απόψεις επί της ΣΜΠΕ – Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.»Η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα με αλλαγή στην τελευταία παράγραφο. Στη συνέχεια έγινε θέση του ΤΕΕ/ΤΑΚ μέσω της ψήφισής της στη Δ.Ε.

 

Προηγούμενη Αντιπροσωπεία

Πραγματοποιήθηκε η 13η τακτική συνεδρίαση στις 6 Δεκεμβρίου 2023. 

Α. Καταθέσαμε την τοποθέτησή μας επί των πεπραγμένων της ΔΕ.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2972-topothetisi-amak-stin-13i-taktiki-synedriasi-tis-antiprosopeias-tee-tak-stis-6-dekemvriou-2023

Β. Συζητήθηκε η εισήγησή μας για το φορολογικό. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με μικρές τροποποιήσεις στα πλαίσια εναρμόνισης με το νομοσχέδιο που συζητιόνταν στη βουλή και μια μικρή προσθήκη από το σώμα της Αντιπροσωπείας. Απόφαση Αντιπροσωπείας : Νέο φορολογικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2973-eisigisi-amak-stin-a-stis-6-12-2023-gia-to-forologiko-nomosxedio-xatzidaki

Γ. Τα μέλη της ΄΄Α΄΄, η Μαρία Ρουκουνάκη και ο Κωστής Χαχλάκης ως μέλη της Νομαρχιακής Λασιθίου έθεσαν για συζήτηση εκ μέρους την ΝΕ Λασιθίου εισήγηση προς απόφαση, την ομόφωνη απόφαση της ΝΕ Λασιθίου επί της ΣΜΠΕ - Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, προκειμένου να κατατεθεί ως απόφαση της ‘’Α’’ στη δια ζώσηςσυνεδρίαση τηςΕπιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, που θα πραγματοποιούνταν την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023. Για να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση εκτός ημερησίας έπρεπε να ψηφίσουν τα 3/5 των μελών της ‘’Α’’, που δεν το έκαναν, με την αιτιολογία – πρόσχημα, ότι έχει εισαχθεί ως θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Δ.Ε. Έτσι ο θέμα δεν συζητήθηκε.

Η παραπάνω απόφαση στάλθηκε προς τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ όπου κατά τη συνεδρίασή της στις 07-12-2023 την υπερψήφισε μαζί με την εισήγηση από τη Μόνιμη επιτροπή Χωροταξίας. 

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2969-eisigisi-amak-sti-nel-apopseis-epi-tis-smpe-ethniko-programma-anaptyksis-yperaktion-aiolikon-parkon

Εκδώσαμε:

ΔΤ ΑΜΑΚ «Πάμε και όπου βγει…», για το Παγκρήτιο Στάδιο.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2992-dt-amak-pame-kai-opou-vgei

 

Στάλθηκε στους συναδέλφους μέσω του newsletter του ΤΕΕ/ΤΑΚ 

ΑΜΑΚ: Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους για μια πιο ισότιμη κοινωνία!

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2982-amak-dimosia-dorean-ekpaidefsi-gia-olous-gia-mia-pio-isotimi-koinonia

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο newsletter του ΤΕΕ/ΤΑΚ του Γ΄ τετραμήνου 2023, Ιανουάριος 2024)

 

Συνέντευξητης Ειρήνης Βρέντζου , εκπροσώπου της ΑΜΑΚ στην εφημερίδα ‘’ΠΑΤΡΙΣ’’ και στη δημοσιογράφο Λίλιαν Δαφερμάκη για το νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, όπου τονίζεται ότι η παράκτια ζώνη αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς και όχι με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/3007-synentefksi-tis-eirinis-vrentzou-ekprosopou-tis-amak-stin-efimerida-patris-kai-sti-dimosiografo-lilian-dafermaki-gia-to-neo-nomosxedio-gia-ton-aigialo

 

 

Διαβάστηκε 185 φορές