Την κατάρτιση νέας μελέτης μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη εικοσαετία (ως το 2030), που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της χώρας ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημακης Παπαγεωργίου, μιλώντας την Πέμπτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η μελέτη θα είναι έτοιμη ως τις αρχές του 2014 και θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις εξελίξεις στην αγορά δεδομένου ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για ορισμένες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής για το 2020, έχουν ήδη ξεπεραστεί.
Η μελέτη θα προβλέπει το επιθυμητό ενεργειακό μείγμα για την Ελλάδα (στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές κλπ.) με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που θέτει η ΕΕ.
Ρήτρα διακοψιμότητας για τους μεγάλους καταναλωτές
Το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές εισάγει για τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας τη ρήτρα διακοψιμότητας, που σημαίνει σημαντικές εκπτώσεις (έως 18%) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, εφόσον η επιχείρηση αποδεχθεί περικοπή ή διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιόδους υψηλής ζήτησης.
Με τροπολογία που κατέθεσε ο Α.Παπαγεωργίου στην Επιτροπή, προβλέπεται δυνατότητα αύξησης του ποσοστού των μισθωμάτων δημόσιων και ιδιωτικών μεταλλείων που θα αποδίδεται στους δήμους, από 20% που είναι το ελάχιστο μέχρι 40%.
Υπενθυμίζεται, ότι τέλη στα ιδιωτικά μεταλλεία επιβάλλονται για πρώτη φορά, τα οποία θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από την Επιτροπή και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ