«Αντί να μπουν σε ένα λαγούμι και να κρυφτούν, βγαίνουν και πανηγυρίζουν κιόλας», έλεγαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, μετά την πανηγυρική ανακοίνωση του υπουργού για το μέγα κυβερνητικό κατόρθωμα της κατάργησης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε δεκάδες χιλιάδες έργα και δραστηριότητες.
Γιατί το ζήσαμε κι αυτό… Η περιβαλλοντική αδειοδότηση να θεωρείται «μια από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους» και η κατάργηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να «βαφτίζεται» αναπτυξιακό «εργαλείο»…
Το υπουργείο Περιβάλλοντος χρησιμοποιεί τη γνωστή «καραμέλα» ως ρητορεία, για να μας πείσει ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ευθύνονται για όλα τα δεινά του τόπου. Ευθύνονται γιατί οι επενδυτές μας κουνούν μαντήλι, ευθύνονται γιατί δεν μπορεί να «ανοίξει» ούτε μια θέση εργασίας. Και τώρα που συστηματικά καταργείται κάθε τέτοια πρόβλεψη, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η απλοποίηση (sic) των διαδικασιών θα εκτινάξει την ελληνική οικονομία.
Μόνο που το επιχείρημα αυτό είναι ξεπερασμένο ακόμα και εντός της κυβέρνησης. Λίγες μέρες πριν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί την πραγματικότητα απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την σημαντική καθυστέρηση που παρουσιάζουν όλες οι επενδύσεις fast track.
Όπως παραδέχθηκε ο κ. Χατζηδάκης το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας: «Δεν υπάρχει επενδυτής που θα σας πει ότι κάποια υπηρεσία της δημόσιας διοίκησης τον καθυστέρησε, ψάχνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προωθήσουν τις επενδύσεις τους. Αυτή είναι η δυσκολία».
Για να μην τα βλέπουμε, όμως, όλα μαύρα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το πανηγυρικό δελτίο Τύπο του ΥΠΕΚΑ, είναι, επίσης ένα χρήσιμο «εργαλείο» αφού απεικονίζει με εύγλωττο και συγκεντρωτικό τρόπο την ανατροπή που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα στον τομέα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Αντιγράφουμε λοιπόν για να θαυμάσετε ποια έργα και ποιες δραστηριότητες παίρνουν αυτόματα περιβαλλοντικούς όρους με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης χωρίς κάποια πρόσθετη διαδικασία:
1. βενζινάδικα, πάνω από 6.000 πρατήρια καυσίμων,
2. συνεργεία αυτοκινήτων, ξεπερνούν τις 18.000 σε όλη την Ελλάδα,
3. μικρά ξενοδοχεία κάτω από 100 κλίνες, περίπου 8.000 επιχειρήσεις,
4. μικρομεσαίες κτηνο - πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μικρές υδατοκαλλιέργειες,
5. οδοί διαφόρων τύπων (αγροτικοί, δασικού, συλλεκτήριοι κλπ.),
6. μικρά λιμάνια και ελικοδρόμια,
7. μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, μικρά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σταθμοί βάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας,
8. κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές (super markets) και πολυκαταστήματα μικρότερα των 5.000 τ.μ.,
9. γκαράζ, μικρότερα των 500 θέσεων,
10. εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου (κρεαταγορές, ιχθυαγορές, λαχαναγορές) μικρότερες των 10.000 τ.μ.,
11. εκθεσιακά κέντρα και μουσεία, κάτω των 10.000 τ.μ., θέατρα και κινηματογράφοι με λιγότερους από 2.000 θεατές,
12. εγκαταστάσεις εκπαίδευσης (συγκροτήματα σχολείων, πανεπιστημίων κλπ.) με έκταση μικρότερη των 75 στρεμμάτων, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις με λιγότερους από 5.000 θεατές,
13. εγκαταστάσεις νοσοκομειακής περίθαλψης (εκατοντάδες νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια) με αριθμό κλινών από 50 έως και 300,
14. έργα περιβαλλοντικών υποδομών, μάντρες υλικών και αυτοκινήτων κλπ.
πηγή : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, Βάλια Μπαζού