Ενημέρωση από την αντιπροσωπεία 10-11 Ιουνίου
Η διαδικασία ξεκίνησε με τη συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα, που έφτασε στο τέλος της η προβλεπόμενη από το μνημόνιο διαδικασία, καθώς την Τρίτη 13/6 ήταν προγραμματισμένο να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η «απόφαση» της Δ.Ε. του ΤΕΕ που δημιουργεί τμήμα ΤΕΙ στο ΤΕΕ, «απόφαση» που δημοσιεύθηκε και μάλιστα ως «ομόφωνη απόφαση» πριν καν παρθεί επίσημα, για να δώσει πάσα στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, υποτίθεται ως αντάλλαγμα για «να πάρουμε το master».
Η συζήτηση ήταν έντονη κυρίως στο πρώτο τμήμα της κατάθεσης των διαφορετικών αρχικών προτάσεων, στο τέλος όμως μόνο εμείς ως ΑΡΑΓέΣ (την πρότασή μας υπερψήφισε και το blockTEE) και η Πανεπιστημονική κατέθεσαν αντιπαραθετικές προτάσεις για κορμό απόφασης. Οι υπόλοιπες εισηγήσεις (Κρεμαλή, Ανασυγκρότησης, Περιφερειακής Συνεργασίας κλπ) ενσωματώθηκαν στην κεντρικήεισήγηση. Η πρόεδρος της Α/ΤΕΕ, Τ. Μοροπούλου επιχείρησε να παρθεί απόφαση και να διαμορφώσει η ίδια εκ των υστέρων το τελικό κείμενο (και αντέδρασε έντονα ως και ο εκπρόσωπος της ΡΠΜ Θ. Βαμβουρέλλης, ο οποίος ήταν συνεισηγητής της κεντρικής εισήγησης με τη Τ. Μοροπούλου και τον Γ. Στασινό). Ο Δ. Παπαγιαννίδης επιχείρησε εκείνη την ώρα να υπερασπιστεί αυτή τη διαδικασία φωνάζοντας, ως άλλος Λοβέρδος για το μνημόνιο, ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε όλο το κείμενο, μόνο η Τόνια (σ.σ. Μοροπούλου) το ξέρει όλο, υπάρχει εμπιστοσύνη», εννοώντας πρακτικά ότι » ψηφίζουμε ό,τι μας πούνε».
Εν τω μεταξύ όλοι οι υπερασπιστές της κεντρικής εισήγησης ομνύανε στο ενιαίο 5ετές αδιάσπαστο πτυχίο, ενώ η διασφάλισή του δεν αποτυπώνεται στις διαδικασίες που ακολουθούνται στη βάση των μνημονιακών επιταγών, απλώς προστέθηκε διακηρυκτικά στο κείμενο θέσεων με το οποίο θα προσέλθει το ΤΕΕ στις συζητήσεις. Για το φλέγον θέμα των Μητρώων από πολλούς υπήρχε ένοχη σιωπή, ενώ από άλλους ανοικτή στήριξη.
Έγιναν 3 ψηφοφορίες για τα ζητήματα των επιμέρους διαφωνιών,
Για το αν η Αντιπροσωπεία αποτιμά ως θετική την «απόφαση» της Διοικούσας για το τμήμα ΤΕΙ (η Τ. Μοροπούλου σε άλλο ένα κρεσέντο δημοκρατικής αντίληψης, έλεγε «έχουμε πάρει απόφαση, δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για αυτό, μόνο για το αν την αποτιμάμε ως θετική» (δηλαδή και ως αρνητική να την αποτιμούσε η Αντιπροσωπεία, να συνέχιζε η πλειοψηφία στη Διοικούσα σαν να μη συμβαίνει τίποτα.). Στο σημείο αυτό μειοψηφήσαμε μαζί με την Πανεπιστημονική, το blockTEE, την ΕλΕΜ, τη ΡΠΜ, και τη ΔΥΝΑ.ΜΗ. πράγμα που αποδεικνύει ότι καμιά «ομόφωνη απόφαση» δεν είχε παρθεί όπως περιγραφόταν στις διαρροές από την ΔΕ του ΤΕΕ για το τμήμα ΤΕΙ.
Για το να μην είναι κριτήριο τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης για την απόδοση επιπλέον δικαιωμάτων στον τομέα της ειδίκευσης (το έθεσε η ΡΠΜ, το υπερψηφίσαμε εμείς και το blockTEE), επίσης μειοψηφίσαμε.
Τροπολογία αλλαγής από τον Κ. Κρεμαλή, που πλησίαζε τις θέσεις περισσότερο στην απελευθέρωση, η οποία καταψηφίστηκε μαζικά.
Γενικώς διεφάνη ότι ο σκληρός πυρήνας της πλειοψηφίας (ΔΚΜ(ΝΔ) – ΔΗΣΥΜ(ΠΑΣΟΚ)-ΔΗΠΑΜ(Μοροπούλου)) είναι εξαιρετικά συμπαγής, μπετόν και προχωράει ακάθεκτη στις βασικές αρχές που έθεσε, λειτουργώντας κυρίως μέσα από τη Δ.Ε. του ΤΕΕ.
Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για το ασφαλιστικό, εκ των πραγμάτων υποτιμημένη μιας και άργησε να ξεκινήσει (αργά απόγευμα Σαββάτου), αναλώθηκε για πολύ ώρα στα της ενημέρωσης για το ΤΜΕΔΕ από τον πρόεδρό του Κ. Μακέδο. Ξανά οι διάφορες εισηγήσεις/προτάσεις (ΡΠΜ, ΔΗΣΥΜ κλπ) ενσωματώθηκαν σε αυτή του Προεδρείου της Α/ΤΕΕ, οπότε κατέβηκαν αντιπαραθετικά μόνο η δική μας και της Πανεπιστημονικής, με την κεντρική εισήγηση να πλειοψηφεί συντριπτικά. Στις τροπολογίες πέρασαν τη δημιουργία επιτροπής που θα μελετήσει τη δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου, ενώ η εισήγηση ζητούσε μεγαλύτερη «ανταποδοτικότητα» του συστήματος. Προστέθηκαν βέβαια και κάποια από τα ζητήματα που προτείναμε και ως ΑΡΑΓέΣ (κατάργηση της ασφάλισης ιδιότητας, ταμείο ανεργίας, ρυθμίσεις οφειλών χωρίς όμως να αποτυπώνεται το πώς, κατάργηση των αναδρομικών οφειλών, επιστροφή εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης).
Την Κυριακή έγινε συζήτηση για το Νομοσχέδιο για το Δομημένο Περιβάλλον, με σαφώς λιγότερη προσέλευση από τις μεγάλες παρατάξεις. H κατεύθυνση του προεδρείου (Τ. Μοροπούλου – Γ. Στασινός) ήταν να βγει ψήφισμα με προτάσεις προς το Υπουργείο. Μετά από σχετικά σύντομη συζήτηση, έγινε ψηφοφορία, στην οποία όμως υπήρχαν οριακά 50 άτομα, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της συνεδρίασης.
Ενημέρωση από την συνεδρίαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (6-7 Μαΐου)
Το κεντρικό ζήτημα συζήτησης της προηγούμενης αντιπροσωπείας ήταν το σχέδιο δράσης του ΤΕΕ για την επόμενη τριετία μετά το πέρας των αρχαιρεσιών, συζήτηση που κατέλαβε και το μεγαλύτερο τμήμα της διαδικασίας.
Ο τρόπος με τον οποίο τίθονταν τα ζητήματα στην εισήγηση έθεταν εκ των προτέρων ένα πλαίσιο που θα επέτρεπε στην Δ.Ε. του ΤΕΕ να πηγαίνει «τρένο» στους σχεδιασμούς της, κυρίως στα ζητήματα επαγγελματικών δικαιωμάτων και ασφαλιστικού, αλλά και γενικότερα. Σε ζητήματα ανάπτυξης αοριστολογούσε για την «καινοτομία» κλπ, ενώ δεν περιγράφονταν και αρκετά άλλα ζητήματα που αφορούν τους μηχανικούς όπως οι δημόσιες υποδομές, η τοποθέτηση για τους δημόσιους χώρους και τα δημόσια αγαθά που άπτονται του αντικειμένου μας και ιδιωτικοποιούνται αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων μηχανικών, ζητήματα που επιχειρήσαμε να αναδείξουμε ως ΑΡΑΓέΣ, στη βάση των προεκλογικών μας επεξεργασιών.
Η συζήτηση ήταν ενδεικτική και του τρόπου λειτουργίας στη «νέα εποχή». Η νέα πρόεδρος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας Τ.Μοροπούλου επιδίδεται σε one woman show, επιχειρώντας να καθορίζει ακόμα και τον τρόπο ψηφοφοριών κατά το δοκούν (μετράει όποτε νομίζει, δεν ζητάει να καταμετρηθούν πάντοτε τα «υπέρ-κατά-λευκά» κοκ). Το διαλυτικό ρόλο για τη συζήηση έχει αναλάβει ο Δ. Παπαγιαννίδης (ΔΚΜ) ο οποίος λειτουργεί ως καφενόβιος σχολιαστής από μικροφώνου προεδρείου την ώρα της διαδικασίας, σχολιάζοντας, διακόπτοντας, με αποτέλεσμα η συζήτηση να γίνεται μπάχαλο (συνήθως όποτε βολεύει), ενώ εκτός των άλλων στη συγκεκριμένη αντιπροσωπεία είτε από παντελή άγνοια είτε σκοπίμως έλεγε ανοησίες για τους ανασφάλιστους μηχανικούς (ότι όλοι έχουν υγειονομική κάλυψη, επειδή μπορεί κάποιος να μπει στο νοσοκομείο άμα χρειαστεί αν αρρωστήσει, ενώ αυτό απέχει πάρα πολύ από την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Να σημειώσουμε εδώ ότι επειδή η διαδικασία γινόταν μετά το πέρας των ψηφοφοριών για τα όργανα, είχε κληθεί ως έκτακτη και η απαρτία ήταν στα 50 άτομα (από τα 200 της αντιπροσωπείας). Στο τέλος, και αφού δεν έγιναν δεκτές οι ενστάσεις μας να υπάρξει μεγαλύτερη διαβούλευση, επιχειρήσαμε σε συντονισμό με την Πανεπιστημονική, το blockTEE και την ΑΜΑΚ, να παρακωλύσουμε τη λήψη απόφασης, ακριβώς λόγω του εξόφθαλμα προβληματικού χαρακτήρα της. Απόφαση που τελικά πάρθηκε με 3-4 άτομα πάνω από την μειωμένη απαρτία. Η απόφαση λειτούργησε και ως νομιμοποιητική βάση για όσα ακολούθησαν και στο μέτωπο των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Στη συνέχεια, συζητήθηκε με διαδικασία fast-track η έναρξη της διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας του ΤΕΕ, όπου εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασία και η αναμονή για την κατάθεση προτάσεων. Η ίδια η συζήτηση προγραμματίστηκε για το φθινόπωρο του 2017.
Τέλος, υπερψηφίστηκε, επίσης με διαδικασία fast-track η έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΤΕΕ για το ΙΕΚΕΜ, κατά 910 χιλιάδες ευρώ. Το ΙΕΚΕΜ φαίνεται ότι αποτελεί πλέον μια τεράστια τρύπα, της οποίας το κενό είναι σημαντικά μεγαλύτερο των 910 χιλιάδων, αλλά αυτό φαίνεται να απασχολεί την αντιπροσωπεία μόνο όταν είναι να φύγουν χρήματα προς τα εκεί. Στην εισήγηση υπάρχουν αρκετοί κωδικοί στους οποίους δεν υπήρχε επαρκής τεκμηρίωση, και η οποία δεν δόθηκε ούτε μετά από τις εύστοχες ερωτήσεις των λίγων συναδέλφων που μπόρεσαν να τοποθετηθούν. Η έγκριση έγινε με 52 ψήφους (36 υπέρ – 5 κατά και 11 λευκά)
πηγή: http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2017/07/6-7-10-11-2017.html?spref=fb