Ανακοίνωση ΑΜΑΚ για τη συγκρότηση των οργάνων στο ΤΕΕ/ΤΑΚ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 12:03

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΜΑΚ

16 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση ΑΜΑΚ για τη συγκρότηση των οργάνων στο ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επισφραγίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ με την εκλογή των οργάνων του ΤΕΕ/ΤΑΚ η συμφωνία που γνωρίζαμε ότι έχει γίνει μεταξύ ΔΚΜ και #opentee (πρώην ΑΠΡΟΣΥΜΗ, πρώην ΠΑΣΚ) με το μοίρασμα των θέσεων σε Διοικούσα Επιτροπή και Αντιπροσωπεία ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε και επίσημα ο "αποκλεισμός" της παράταξης των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ) από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ας θυμηθούμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοέμβρη 2019,  πως δηλαδή ψηφίσαμε:

  1. ΑΜΑΚ                40,82 %    

  2. ΔΚΜ                29,04 %   

  3. #openTEE            26,99 %   

  4. Δ. Πανεπιστημονική Κ.Μ.      2,34 %

  5. Κλεισαρχάκης Γ.          0,80 %

Δηλαδή οι μηχανικοί ψήφισαν ΑΜΑΚ αλλά τους προέκυψε διοίκηση ΔΚΜ - #openTEE.

Μάλιστα από ότι μαθαίνουμε, περισσότερο χρόνο στη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής θα παραμείνει ο επικεφαλής της 3ης  σε σειρά παράταξης των εκλογών και έτσι "οι έσχατοι έσονται πρώτοι..." .  

Η  "ανηθικότητα " της συγκεκριμένης "συναλλαγής" δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι μένει έξω από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ η 1η σε ψήφους παράταξη   με ποσοστό 40,82% και με διαφορά από τη δεύτερη σχεδόν 12 μονάδες, αλλά και το ότι οι παρατάξεις #openTEE και ΔΚΜ απέρριψαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η ΑΜΑΚ χωρίς να κάνουν καμία αντιπρόταση, αλλά, κινούμενες παρασκηνιακά μοίρασαν τις θέσεις της διοίκησης μεταξύ τους! 

Επισημαίνουμε ότι μέχρι και τη σύγκληση της Αντιπροσωπείας, η μόνη παράταξη που κατέθεσε προτάσεις συγκρότησης οργάνων  σε όλες τις παρατάξεις είναι η ΑΜΑΚ. 

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις εκλογές και με δεδομένο ότι το ποσοστό που κατέκτησε η ΑΜΑΚ (40,82%) δεν της παρείχε αυτοδυναμία,  καλέσαμε όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να δεχθούμε την απόλυτη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση, δείχνοντας σεβασμό στην εκλογική διαδικασία και την ψήφο των συναδέλφων.  

Στις συναντήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία ΑΜΑΚ, οι υπόλοιπες παρατάξεις με διάφορα προσχήματα η καθεμιά, αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε συνεργασία  όλων των παρατάξεων σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Τελικά φάνηκε ότι η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη όπως μας προϊδέαζαν τα μηνύματα που λαμβάναμε. Ιδιαίτερα από την παράταξη #openTEE η οποία εν μέσω συζητήσεων μετά τις εκλογές έβγαζε επιθετικές ανακοινώσεις προς την παράταξή μας. Ήταν φανερό  ότι είχε ξεκάθαρη στόχευση, κάτι που είχε φανεί και προεκλογικά.

Στη συνέχεια οι ΑΜΑΚ, παρά την εχθρική στάση που αντιμετωπίσαμε, επανήλθαμε και προς τις δύο παρατάξεις με τις οποίες είχαν γίνει οι συναντήσεις και ζητήσαμε τις δικές τους προτάσεις, δηλώνοντας ότι, με δεδομένο ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας, είμαστε θετικοί και σε άλλες μορφές αναλογικής συμμετοχής στη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ που πιθανά θα πρότειναν.

Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση και δεν κατατέθηκε ούτε μια ουσιαστική πρόταση προς την ΑΜΑΚ από τις άλλες παρατάξεις, κάτι που αποδεικνύει  ότι δεν υπήρχε εκ μέρους τους καμία διάθεση συνεργασίας εξ αρχής. 

Για τον «αποκλεισμό» των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, είναι φανερό ότι κάποιοι εντός και εκτός ΤΕΕ δεν θέλουν την ΑΜΑΚ στη διοίκηση.

Τόσο πολύ ενόχλησε ο τελευταίος 1,5 χρόνος  που είχε η ΑΜΑΚ για πρώτη φορά με την Ειρήνη Βρέντζου την ευθύνη της προεδρίας της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ;   

Τόσο πολύ ενόχλησε που το ΤΕΕ/ΤΑΚ άνοιξε τις πύλες του στους μηχανικούς; 

Μήπως ενόχλησε η διαφάνεια και η ενημέρωση προς τους συναδέλφους και την κοινωνία; 

Μήπως ενόχλησε η εισαγωγή της επιστήμης και της τεχνικής στο σχεδιασμό;

Ή μήπως κάποιοι φοβούνται την αυτονομία της ΑΜΑΚ γιατί θέλουν το ΤΕΕ/ΤΑΚ πειθήνιο όργανο που δεν θα του επιτρέπεται να εκφέρει διαφορετική  ή αντίθετη άποψη ;

Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης θεωρούμε ότι η απαράδεκτη πρακτική του "αποκλεισμού" μας και η αναντιστοιχία εκλογικού αποτελέσματος και εκπροσώπησης στα όργανα  του ΤΕΕ/ΤΑΚ, που μεθοδεύτηκε από τις ηγετικές ομάδες ΔΚΜ και #opentee, είναι καταδικασμένη στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων μηχανικών.   

Σε πείσμα των ''παρασκηνίων'', εμείς δεσμευόμαστε  ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο προσκήνιο ακόμα πιο δυναμικά  για την επίλυση των προβλημάτων των μηχανικών και για την προάσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας.

Διαβάστηκε 1585 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 11:10