Παράταση και ...γκάζι για το Χωροταξικό!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 23 Μαΐου 2015 08:26

 


Σε... διπλό συμβούλιο θα αποφασιστούν οι αλλαγές στο Σχέδιο
Μέχρι το τέλος του χρόνου το Χωροταξικό της Κρήτης πρέπει να έχει ΦΕΚ, διαμήνυσε το υπουργείο και η Περιφέρεια πατά «γκάζι» για να ολοκληρώσει τη διαβούλευση  στο πιο ‘σημαντικό σχέδιο για το νησί τις επόμενες δεκαετίες’. Ωστόσο, είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα και τόσο σύνθετη η ύλη του σχεδίου που κανένας δεν δείχνει έτοιμος να διαβουλευτεί και να προτείνει Κάτι απέναντι στη μελέτη της β' φάσης του Χωροταξικού που παρουσίασε η κ.Κλουτσινιώτη. Είναι βέβαιο ότι θα δοθεί σιωπηρή παράταση και μετά τις 30 Μαϊου ώστε να καταλήξει σε...διπλή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
«Θα συζητήσουμε όσο χρειάζεται παρά την πίεση του χρόνου που έτσι κι αλλιώς υπάρχει» λέει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής που έχει ζητήσει από τους φορείς της Κρήτης έγγραφες τοποθετήσεις και παρατηρήσεις επί των θεμάτων που άπτονται των δικών τους αρμοδιοτήτων και ενδιαφερόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση δεν θα κλείσει στις 30 Μαϊου, αλλά θα παραταθεί 1-2 εβδομάδες ώστε να στείλουν όλοι τις παρατηρήσεις τους και να γίνει ένας συγκερασμός από το υπηρεσιακό και πολιτικό προσωπικό της περιφέρειας πριν το περιφερειακό συμβούλιο. Το οποίο θα είναι...διπλό όπως βεβαιώνει και ο πρόεδρος κ.Πιτσούλης.
«Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα τόσο μεγάλο θέμα με μια πολύωρη συνεδρίαση. Θα γίνει ίσως μια διήμερη συνεδρίαση ώστε να συζητηθεί εξαντλητικά το θέμα που είναι από τα πιο σοβαρά για την Κρήτη» λέει ο κ.Πιτσούλης.
 
Όλα τα θέματα
 
Όπως δείχνουν πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από φορείς το Βαρος των παρατηρήσεων Πέφτει στο οικιστικό- τουριστικό, στις ανανεώσιμες πηγες ενέργειας, στο ενεργειακό κα
«Όλα τα συζητάμε με τις υπηρεσίες και τους φορείς» λέει η αντιπεριφερειάρχης κ.Βιργινία Μανασάκη που έχει  αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να κλείσει τη διαβούλευση σχετικά με τη βιομηχανία, την ενέργεια.
«Κάποια θέματα έχουν κλείσει και συμφωνίες για άλλα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και για την ενέργεια και για τις οχλούσες μονάδες» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης.

το δίκτυο


Πάντως το δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ τοποθετήθηκε για το χωροταξικό σχέδιο και για τις 8 περιοχές χωροθέτησης παντός είδους ΑΠΕ.
Όπως αναφέρει «παράλληλα, το Χωροταξικό περιλαμβάνει και χωροθετεί διπλή διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, τρία Ενεργειακά Κέντρα (με θερμικές μονάδες και ότι άλλο προκύψει, θερμικές μονάδες που υποτίθεται ότι θα σταματούσαν να λειτουργούν αν γινόταν η διασύνδεση), διέλευση αγωγού φυσικού αερίου (που θα τροφοδοτεί τις αναβαθμισμένες θερμικές μονάδες), και τόπους που θα υποστηρίζουν λειτουργικά την εξόρυξη υδογονανθράκων!
Ασαφής είναι η διατύπωση για χωροθέτηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας «στις κεφαλές των φραγμάτων, για την ενεργειακή αξιοποίηση των ταμιευτήρων που υλοποιήθηκαν και αυτών που πρόκειται να υλοποιηθούν (αιολικά πάρκα και συστήματα άντλησης /ταμίευσης)», δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε ότι τα φράγματα δεν αποτελούν από μόνα τους αντλησιοταμιευτήρες.
Ωστόσο, είναι απόλυτα σαφής η παρότρυνση για «υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών πολλαπλού σκοπού π.χ. άντληση - ταμίευση νερών με χρήση ΑΠΕ και συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής).» (Νέο τεύχος 7 της μελέτης, σελ 24)
Η παρανοϊκή αυτή εικόνα, ερμηνεύεται μόνο ως προσπάθεια κατοχύρωσης:
• του ρόλου της Κρήτης ως κέντρου παραγωγής ενέργειας, με ξεζούμισμα των φυσικών της πόρων (αέρας, ήλιος, ακόμα και νερό) για μεγαλύτερη απόδοση και κερδοφορία των επιχειρήσεων και
• του πιο ακραίου μοντέλου της αγοράς, όπου όλα αναπτύσσονται παράλληλα χωρίς κανένα προγραμματισμό για να γίνει ο απολογισμός της καταστροφής αφού θα έχει ήδη συντελεστεί! Κι όλα αυτά βέβαια με ...σεβασμό στο περιβάλλον!
Η χωρητικότητα των οκτώ (8) περιοχών σε ανεμογεννήτριες δεν είναι τυχαία.
Έχει γίνει έλεγχος (τεύχος 8.1_17.11.14 της μελέτης) ότι σ’ αυτές χωρούν αιολικά ισχύος 2100 MW.
Είναι ένα νούμερο της ίδιας τάξης μεγέθους που υπολογίζεται στην προκαταρκτική μελέτη των ΔΕΗ – ΔΕΣΜΗΕ – ΡΑΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης.
Στη μελέτη αυτή διαπιστώνουμε ότι στόχοι της είναι να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων «ΑΠΕ», αλλά και να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της ενέργειας που παράγουν -υφιστάμενες και μελλοντικές- από το ηπειρωτικό δίκτυο, όταν δεν υπάρχει ζήτηση στην Κρήτη.
Τα 1600+120 MW αιολικών σταθμών του Σεναρίου Γ (διπλής διασύνδεσης), αντιστοιχούν σε 748 ή 573 ανεμογεννήτριες των θηριωδών μεγεθών των 2,3 ή 3 MW ή 2023 ανεμογεννήτριες των 0,85 MW, δηλαδή του μεγέθους που λειτουργούν μέχρι σήμερα στην Κρήτη.
Τα 200 MW ηλιοθερμικών, αντιστοιχούν σε 4 από τους 5 ηλιοθερμικούς σταθμούς που αδειοδοτούνται στη Σητεία και τα 4/5 του συνολικού μεγέθους που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός ολόκληρης της χώρας για το 2020.
Τα 200 MW φωτοβολταϊκών είναι 2,5 φορές παραπάνω απ’ όσα είναι σήμερα εγκατεστημένα (78,30 MW).
Δεν θα επαναλάβουμε εδώ όλα τα επιχειρήματα που έχουμε αναπτύξει κατά κόρον τέσσερα χρόνια τώρα, για καθένα είδος από όλα αυτά τα έργα διαφορετικής τεχνολογίας που φυτρώνουν κάθε μέρα σαν μανιτάρια.
Θεωρούμε πως κανένας λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι υπάρχει ο μαγικός τρόπος να παράξει το νησί «καθαρή» ενέργεια που δεν θα υποστηρίζεται από θερμικές μονάδες, είτε είναι εγκατεστημένες στην Κρήτη, είτε στη Μεγαλόπολη, είτε στη Βοιωτία, τουλάχιστον με τις μέχρι σήμερα εφαρμογές που σε κάθε περίπτωση είναι προσανατολισμένες στο κέρδος.
Θεωρούμε ότι είναι πια γελοίο να εξηγούμε πόσες καταστροφές φέρνουν με την κατάληψη της γης, την αλλοίωση των τοπίων, την εξαγορά συνειδήσεων μέσω της προπαγάνδας, την αποτροπή των πολιτών να επενδύσουν στην παραγωγή πραγματικού πλούτου που μπορεί να δώσει αυτή η γη, εξασφαλίζοντας τη ζωή στο νησί για ένα μέλλον με διάρκεια κι όχι με αρπακτές.
Θεωρούμε πως ειδικά σήμερα, σε καιρούς πολύ δύσκολους λόγω της κρίσης, το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι να βλέπουμε να ανεβαίνει το κόστος της ενέργειας και να επενδύουμε (δηλαδή να πληρώνουμε) για έργα ενέργειας, που ακόμα και οι υποστηρικτές τους αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σε υπερεπάρκεια στη χώρα.» καταλήγουν.
 
πηγή : cretalive
Διαβάστηκε 5728 φορές