Συνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις επεμβάσεις που σχεδιάζει η βρετανική Εταιρία Minoan Group μέσα σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στο Κάβο Σίδερο της Σητείας, απορρίπτοντας τις προσφυγές των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είδε καταστρατήγηση του Συντάγματος από την προνομιακή μεταχείριση που επιφυλάσσουν τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στους επενδυτές, παρέχοντάς τους την δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης ελέω των μνημονιακών νόμων.
Και για τα δύο παραπάνω θέματα, για τα οποία είχαν προσφύγει 17 φορείς και 123 πολίτες, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (24/3) ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και η δημοσιοποίηση του σκεπτικού της συγκεκριμένης απόφασης.
Με την απόφασή του το ΣτΕ στην ουσία ακυρώνει και δική του πολύ πρόσφατη νομολογία καθώς μόλις πριν λίγες μέρες, στις 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου προχώρησε στην ακύρωση και του πρώτου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό το οποίο έδινε προτεραιότητα στη χωροθέτηση πολύ μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων κατά παράβαση της προϋπάρχουσας περιβαλλοντικής και χωροταξικής νομοθεσίας. (σ.σ. Το δεύτερο ειδικό χωροταξικό του 2013 είχε επίσης ακυρωθεί από το ΣτΕ, το 2015). Με τις αποφάσεις αυτές το ΣτΕ επί της ουσίας επέβαλε οι χωροθετήσεις τέτοιων μονάδων να "πατούν" πάνω στα υπάρχοντα χωροταξικά των περιφερειών. Σε ό,τι αφορά όμως την Κρήτη, το υπάρχον περιφερειακό χωροταξικό δεν προβλέπει τέτοιου μεγέθους επένδυση για την περιοχή της Τοπλού.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά την απόρριψη των προσφυγών για το Κάβο Σίδερο δεν έλαβε υπόψη του ούτε την επαπειλούμενη καταδίκη της χώρας μας για την ανυπαρξία Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, ζήτημα για το οποίο έχει ήδη αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη προς την ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το θέμα αυτό, εφόσον ακόμα δεν έχουν συσταθεί οι φορείς διαχείρισης, αναμένεται η χώρα να βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Παρόλα αυτά το ΣτΕ φαίνεται να κρίνει ως συνάδουσα με την περιβαλλοντική νομοθεσία την κατασκευή ξενοδοχείων, γκολφ και άλλων εγκαταστάσεων, μέσα σε περιοχή Natura, δηλαδή επεμβάσεις που ακυρώνουν στην πράξη τον λόγο για τον οποίο αυτή χαρακτηρίστηκε ως προστατευτέα.
Τέλος, το Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται να θεωρεί ήσσονος σημασίας τις αιτιάσεις δεκάδων Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων καθώς και του Παγκόσμιου Αρχαιολογικού Κογκρέσου για την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, για την προστασία των οποίων έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια με εκατοντάδες υπογραφές επιστημόνων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Λεφτά υπάρχουν;
Η βρετανική εταιρία παίρνει για δεύτερη φορά το «πράσινο φως» για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο στη βάση του σχεδίου που προβλέπει 1.936 κλίνες σε 5 μονάδες των 350 κλινών καθώς και για συνοδές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, αθλητικούς χώρους αλλά και ένα γήπεδο γκολφ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η εν λόγω εταιρία δεν έχει αποδείξει πως διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής.
Με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για το συγκεκριμένο ΕΣΧΑΣΕ, πριν από ένα χρόνο, ο πρόεδρος της Minoan Group, Christopher Egleton, είχε ζητήσει την είσοδο άλλων επενδυτών στο σχέδιο αναζητώντας δυνητικούς εταίρους («other potential partners»). Στην ουσία κάθε θετική για την επένδυση εξέλιξη μεταφράζεται ως άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της συγκεκριμένης «ιερής» έκτασης των 26.000 στρεμμάτων, παρά ως μήνυμα έναρξης των έργων για την κατασκευή των ξενοδοχείων.
Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ ενώ η εταιρία έχει ζητήσει από επενδυτές να αγοράσουν μερίδες της, συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων. Για τα υπόλοιπα αναζητούνται χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανώς το πακέτο Γιούνκερ όπως έγινε και με την υπόθεση της Fraport ή και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
πηγή : η εφημερίδα των συντακτών
http://www.efsyn.gr/arthro/ola-kala-ta-vlepei-ste-gia-tin-ependysi-stin-toploy