«Δεν θέλουμε τα Αστερούσια να γίνουν βιομηχανική περιοχή»!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 12:08

Ο σχεδιασμός για...δεύτερο πυρηνελαιουργείο στην περιοχή ξεσηκώνει κατοίκους, αρχαιολόγους και επιστήμονες!

Τι άλλο έχουν σκοπό να κάνουν εκεί στο νότο; Πόσο θέλουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον! Δυστυχώς φαίνεται πως τα σχέδια δεν σταματούν στο...ένα εργοστάσιο! Στην περιοχή πάντως αντιδρούν!

 

«Δεν θέλουμε τα Αστερούσια, αυτό το ιερό και πανέμορφο βουνό, να γίνουν βιομηχανική περιοχή»! Με το σύνθημα αυτό κάτοικοι, φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι αντιδρούν στον σχεδιασμό για τη δημιουργία (δεύτερου) πυρηνελαιουργείου στην ευρύτερη περιοχή! Ήδη μάλιστα έχουν  οργανωθεί κινητοποιήσεις, έχουν γίνει προσφυγές και συγκεντρώνονται υπογραφές- που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 2000- για να μην προχωρήσει η δημιουργία αυτής της μονάδας την οποία θεωρούν ρυπογόνο και καταστροφική για τον τόπο τους!

 

Το νέο εργοστάσιο σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή Πλατειά Αμμος , κοντά στο φαράγγι της Τρυπητής, στον άξονα Βασιλική- Κρότος- Λέντα . Μια περιοχή που είναι NATURA, έχει τεράστιο αρχαιολογικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Είναι πραγματικά μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και πραγματικά προκαλεί εντύπωση το πως σχεδιάζεται να γίνει εκεί ένα πυρηνελαιουργείο…

 

Ήδη οι αντιδράσεις είναι σφοδρές. Από κατοίκους, από τους συλλόγους, από το δίκτυο των πολιτιστικών συλλόγων της Μεσαράς που είναι αποφασισμένο να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να «σταματήσει αυτός ο καταστροφικός σχεδιασμός».

 

«Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Δεν θα αφήσουμε την περιοχή μας να καταστραφεί. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές» λέει  ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Μιαμού- Λέντα Κώστας Μανιδάκης που απορεί το πως είναι δυνατόν η Πολιτεία, οι υπηρεσίες, η αρχαιολογία να…αφήσουν να προχωρήσει κάτι τέτοιο.

 

Αρχικά φαινόταν πάντως ότι ουδείς είχε δώσει την πρέπουσα σημασία και τη βαρύτητα που αναλογούσε σε αυτή την υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε περάσει από την επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Γόρτυνας και μετά τις αντιδράσεις «κόπηκε» από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ αναμένονται να κατατεθούν οι σχετικές αιτήσεις τόσο στην περιφέρεια όσο και κεντρικά.

 

Τώρα πια είναι αντίθετη η αρχαιολογία, είναι αντίθετο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, οι επιστήμονες που γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το βουνό των Αστερουσίων τόσο αρχαιολογικά αλλά και όσον αφορά τη βιοποικιλότητα.

 

«Εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο πιο ιστορικό βουνό της Κρήτης, στον ιερό αυτό τόπο να γίνουν κι άλλες ιεροσυλίες» λένε οι κάτοικοι.

 

Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή των Αστερουσίων υπάρχουν πολλά φαράγγια όπως της Τρυπητής, με σπουδαιότερο το Αγιοφάραγγο, η ονομασία του οποίου οφείλεται στο μοναχισμό που ασκούνταν στο παρελθόν μέσα στα αναρίθμητα μικρά σπήλαια που υπάρχουν κατά μήκος των δύο πλευρών του. Στα ανατολικά της οροσειράς βρίσκεται το άγνωστο αλλά σημαντικό φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα με φοίνικες του Θεόφραστου.

 

Η περιοχή των Αστερουσίων είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 με τον κωδικό GR4310005, καθώς η περιοχή έχει οικολογική και αρχαιολογική σπουδαιότητα Στα Αστερούσια συναντάει κανείς τον υπό εξαφάνιση γυπαετό Gypaetus Barbatus ο οποίος τοπικά ονομάζεται και «κοκκαλάς» λόγω της συνήθειάς του να ρίχνει από ψηλά τα κόκαλα των πεθαμένων ζώων τα οποία βρίσκει και τρέφεται με το μεδούλι τους. Άλλα σημαντικά αρπακτικά που συναντώνται στην περιοχή είναι το Όρνιο Gypus fulvius, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο σπιζαετός Hieraaetus fasciatus και ο πετρίτης Falco peregrinus. Το καλοκαίρι εμφανίζεται και ο μαυροπετρίτης Falco eleonorae.

 

  «Δεν θέλουμε τα Αστερούσια να γίνουν βιομηχανική περιοχή»!

 «Δεν θέλουμε τα Αστερούσια να γίνουν βιομηχανική περιοχή»! πηγή : cretalive

 

 

 «Δεν θέλουμε τα Αστερούσια να γίνουν βιομηχανική περιοχή»!

http://www.cretalive.gr/crete/den-theloyme-ta-asteroysia-na-ginoyn-biomhchanikh-periochh

Διαβάστηκε 2908 φορές