Επικράτησε η άποψη Κουράκη στον ΕΣΔΑΚ! Η απόφαση ήταν ομόφωνη!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 10:47

Προειδοποίηση Αρναουτάκη, δισυπόστατη η θέση του Μαστοράκη για τα σκουπίδια!

Μια συμβιβαστική λύση, που δεν απέχει από την πρόταση Κουράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, υιοθέτησε ο ΕΣΔΑΚ στη συνεδρίασή του για τα σκουπίδια αποφασίζοντας να μην εγκαταλείψει προς το παρόν τη βιοξήρανση, ματαιώνοντας όμως τον τρέχοντα διαγωνισμό της 9ης Δεκεμβρίου και επαναπροκηρύσσοντας νέο (διαγωνισμό). Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας για αλλαγή της μεθόδου όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Η πρόταση αυτή που υιοθετήθηκε από τον ΕΣΔΑΚ είναι ακριβώς η πρόταση του πρώην προέδρου του ΕΣΔΑΚ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου όπου εισηγήθηκε να γίνει νέος διαγωνισμός και να λειτουργήσει η βιοξήρανση και ταυτόχρονα να γίνει μελέτη σκοπιμότητας για μετατροπή όπως επιθυμεί η δημοτική αρχή. Βεβαίως αυτό δε γίνεται γιατί όπως είχε πει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δεν μπορεί να λειτουργεί η μονάδα και ταυτόχρονα να γίνεται η μετατροπή! Η άποψη Κουράκη που δεν πέρασε στη Λότζια ουσιαστικά πέρασε στον ΕΣΔΑΚ με εισηγητή το Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρία Καλογεράκη που το έθεσε σε ψηφοφορία!

Στη συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΣΔΑΚ αποφασίστηκε η ματαίωση του διαγωνισμού, η επαναπροκήρυξη νέου πιο "καθαρού" διαγωνισμού για τη βιοξήρανση, την παραλαβή του εργοστασίου και την μελέτη σκοπιμότητας.


 

Νωρίτερα:

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν αλλάξει ο Περιφερειακό Σχεδιασμός για τα σκουπίδια θα χαθούν 100 εκατ. ευρώ εγκεκριμένα έκρουσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος παραβρέθηκε και έλαβε το λόγο στη συνεδρίαση της Διοίκησης του ΕΣΔΑΚ στο κατάστημα της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Ο κ. Αρναουτάκης σε υψηλούς τόνους είπε ότι δεν υπάρχει καύση στον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2011 για τα σκουπίδια και πως αυτά διακινούνται από παπαγαλάκια! Χαρακτηριστικά ανέφερε: Δεν υπάρχει αυτό! Το περιφερειακό συμβούλιο, όλοι μας, έχουμε αποφασίσει ότι δεν πάμε σε καύση. Που το βρήκαν; Να σταματήσουν τα διάφορα παπαγαλάκια να τα διακινούν αυτά. Τι εξυπηρετούν; Ο περιφερειακός σχεδιασμός της περιφέρειας για τα σκουπίδια εγκρίθηκε ως πρωτοποριακός".
"

Η Διοίκηση του ΕΣΔΑΚ συγκλήθηκε προκειμένου να λάβει αποφάσεις αναφορικά με το διαγωνισμό που χαρακτηρίστηκε αμαρτωλός και αφορά στην επαναλειτουργία της μονάδας βιοξήρανσης στο ΣΜΑ Νέας Αλικαρνασσού μετά και την απόφαση του Δήμου Ηρακλείου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, να εγκαταλειφθεί η βιοξήρανση και να ανατεθεί μελέτη σκοπιμότητας για να μετατραπεί το εργοστάσιο σε μηχανική διαλογή.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Δήμαρχος Χερσονήσου Γ. Μαστοράκης ωστόσο εμφανίστηκε δισυπόστατος καθώς είπε ότι ο διαγωνισμός δεν είναι φωτογραφικός και θα πρέπει να προχωρήσει ώστε να υπάρξει αξιόπιστος ανάδοχος για να λειτουργήσει τη μονάδα τονίζοντας βεβαίως ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα λεφτά! Δηλαδή υποστήριξε το διαγωνισμό για τη βιοξήρανση την ώρα που στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η μηχανική διαλογή είναι καλύτερη και προς τα εκεί βαδίζει η Χερσόνησος δηλαδή συμφώνησε με την πρόταση Λαμπρινού για μετατροπή της μονάδας βιοξήρανσης σε μηχανική διαλογή.

πηγή : cretalook

 

Ομόφωνη απόφαση ΕΣΔΑΚ για ματαίωση του διαγωνισμού



 

Να ματαιωθεί ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο ξήρανσης και παράλληλα να συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση του ΕΣΔΑΚ κατά τη διάρκεια της αποψινής της συνεδρίασης.

Μάλιστα η μελέτη σκοπιμότητας θα γίνει με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό της μονάδας στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑΚ.   

Νωρίτερα, μια ιδιαίτερα σημαντική τοποθέτηση από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της συνεδρίασης της διοίκησης του ΕΣΔΑΚ.

Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη - μετά από σιωπή εβδομάδων όσον αφορά στο καίριο θέμα των απορριμμάτων - έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ως προς τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τα απορρίμματα καθώς και στην ύπαρξη των κονδυλίων - εκατομμυρίων ευρώ - που έχουν εξασφαλιστεί για τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας του εργοστασίου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πουθενά καύση στον προγραμματισμό και τον περιφερειακό σχεδιασμό.

«Δεν υπάρχει αυτό! Το Περιφερειακό Συμβούλιο, όλοι μας, έχουμε αποφασίσει ότι δεν πάμε σε καύση. Που το βρήκαν; Να σταματήσουν τα διάφορα παπαγαλάκια να τα διακινούν αυτά. Τι εξυπηρετούν;», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης τονίζοντας ότι «ο περιφερειακός σχεδιασμός της περιφέρειας για τα σκουπίδια εγκρίθηκε ως πρωτοποριακός».

Ο περιφερειάρχης επιτέθηκε και ενάντια σε όσους υπονομεύουν, όπως είπε, τον περιφερειακό σχεδιασμό, υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο θα χαθούν τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έχει εξασφαλίσει, αλλά θα επιβληθούν και πρόστιμα - «ποιος θα πάρει το βάρος αυτής της ευθύνης», αναρωτήθηκε.


Η συνεδρίαση

Το σώμα κλήθηκε να λάβει αποφάσεις μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που ζήτησε να ματαιωθεί οριστικά ο διαγωνισμός, τον οποίο οι εργολήπτες χαρακτήριζαν ως "φωτογραφικό".

Ο Γιάννης Κουράκης ξέσπασε μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, λέγοντας μεταξύ των άλλων «πείτε την αλήθεια... τι συζητάμε τώρα... ματώσαμε για τα σκουπίδια. Ματώσαμε για τον ΠΕΣΔΑΚ. Τι σας πειράζει η λειτουργία της μονάδας όπως είναι; Είμαστε παράδειγμα για τα απορρίμματα και το κρύβετε».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον προηγούμενο διαγωνισμό, λέγοντας μάλιστα ότι πιστεύει πως δεν υπήρχε "φωτογραφική" διάταξη.

«Κατά την άποψη μου», είπε ο κ. Μαστοράκης, «δεν υπάρχει φωτογραφική διάταξη. Χρειαζόμαστε αξιόπιστο ανάδοχο για την ασφάλεια της μονάδας και των εργαζομένων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «προβλήθηκε παραπάνω το θέμα από ό,τι έπρεπε. «Αν πούμε "όχι", κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε πίσω χρήματα».

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης, με τη σειρά του είπε «δώστε εξηγήσεις ως προς το διαγωνισμό» και ρώτησε: «Τι έχουν να πει αυτοί που συνέταξαν τα τεύχη δημοπράτησης;».

Από την πλευρά του ο κ. Μαμουλάκης τόνισε: «Δε θα μείνω στο εάν υπάρχουν φωτογραφικοί όροι. Θα μείνω στο πολιτικό σκέλος που είναι ο εναρμόνιση με το νέο ΠΕΣΔΑΚ. Εργοστάσιο με συγκεκριμένη κατεύθυνση μηχανικής διαλογής. Να εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας και να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η μονάδα. Τώρα όμως δεν εναρμονίζεται με το ΠΕΣΔΑΚ 2011».

πηγή : ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
 

Δειτε στιγμιότυπα από τη σχετική συνεδρίαση

 https://www.youtube.com/watch?v=n94YyPM9w-Q

 
 
 
Διαβάστηκε 2980 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 12:57