Ελληνική διέξοδος στο αντιντάπινγκ της Ε.Ε. στην Κίνα

Γράφτηκε από τον  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 17:07

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ(;) ΑΓΟΡΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

 

Διέξοδο στα μέτρα αντιντάμπινγκ, που έλαβε η Ε.Ε. κατά της εισαγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, αναζητεί η κινεζική βιομηχανία, μέσω της μεταφοράς δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα εκπρόσωποι δύο εκ των μεγαλυτέρων κατασκευαστών πάνελ της Κίνας για να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου. Πρόκειται για τις εταιρείες Yingli Solar και Huawei. Οι πιθανές μορφές συνεργασίας ξεκινούν από την παραγωγή φασόν για λογαριασμό των Κινέζων, την ενοικίαση των εργοστασίων, μέχρι και την είσοδο των ξένων εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών βιομηχανιών. Το σχέδιο της κινεζικής βιομηχανίας στηρίζεται στις δυνατότητες αξιοποίησης τoυ λιμανιού του Πειραιά, όπου θα φτάνουν τα βασικά εξαρτήματα για να συναρμολογηθούν στη συνέχεια σε εργοστάσια που θα εγκατασταθούν στο Θριάσιο ή στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς ή της Πελοποννήσου. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα εξαρτηθεί από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για τους δασμούς, θέμα που αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ε.Ε. Στις αρχές Ιουνίου η Ε.Ε. αποφάσισε την επιβολή κλιμακούμενων προσωρινών δασμών για ένα δίμηνο της τάξης του 11,8% στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ κινεζικής προέλευσης, έπειτα από καταγγελίες για ντάμπινγκ από τα κινεζικά φωτοβολταϊκά που έχουν εκτοπίσει της ευρωπαϊκές βιομηχανίες του κλάδου.

Από τις 6 Αυγούστου η Επιτροπή θα επιβάλει στις κινεζικές εταιρείες εισαγωγικούς δασμούς που θα κυμαίνονται μεταξύ 37,3 και 67,9%, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Κίνα έως τότε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, ορισμένες κινεζικές εταιρείες έφθαναν να εξάγουν στην Ευρώπη σε τιμές έως και 80% κάτω του κόστους. Η απάντηση του Πεκίνου στην πολιτική επιβολής δασμών των Βρυξελλών είναι η διεξαγωγή έρευνας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές πολυσιλικόνης και η απειλή για επιβολή δασμών ακόμα και στα ευρωπαϊκά κρασιά.

Τα αντίποινα της Κίνας με δασμούς σε προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης είναι η μεγάλη ανησυχία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Αυτή κορυφώθηκε μετά την πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου για προσωρινούς δασμούς στις εισαγωγές πολυπυριτίου από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα ισχυριζόμενη ότι τα εν λόγω προϊόντα πωλούν σε τιμές κάτω του κόστους, πλήττοντας τις κινεζικές βιομηχανίες. Οι δασμοί κυμαίνονται από 2,4% έως 57%, θα τεθούν σε ισχύ από τις 24 Ιουλίου και είναι η κινεζική απάντηση στην περσινή απόφαση των ΗΠΑ επιβολής δασμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ, ύψους 30% έως και 250%. Η Κίνα διεξάγει ήδη έρευνα και για τις εισαγωγές πολυπυριτίου από την Ευρώπη. Το θέμα της επιβολής δασμών έχει προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της Ε.Ε. καθώς 18 από τα 27 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, έχουν ταχθεί κατά της απόφασης. Το Βερολίνο αναζητεί μια συμβιβαστική λύση καθώς δέχεται από τη μια αντιδράσεις της βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ που συρρικνώνεται συνεχώς και από την άλλη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας που υποστηρίζουν ότι η μεγάλη αύξηση της τιμής των μέχρι τώρα φθηνών κινεζικών πάνελ θα οδηγήσει σε συνολική καθίζηση την αγορά των φωτοβολταϊκών. Υπέρ της δεύτερης αυτής άποψης τάσσεται και η Ελλάδα.

 

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Διαβάστηκε 3493 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 12:22