Φόρος και στο νερό

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 13:40

 Η Ιρλανδία συνεχίζει να βρίσκεται υπό επιτήρηση και εξακολουθεί να εφαρμόζει μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε το 2010 προκειμένου να «διασωθεί». Ανάμεσα σε αυτούς τους όρους περιλαμβανόταν και η «επιβολή χρεώσεων στην κατανάλωση νερού».

Της Χριστίνας Πάντζου

 

«Φτάνει πια. Σήμερα φόρος στο νερό, αύριο μήπως και στον αέρα που καταναλώνουμε;», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Δουβλίνο, στη μεγαλύτερη διαδήλωση που γνώρισε η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τουλάχιστον 100.000 πολίτες, κατά τους διοργανωτές (30.000, κατά την αστυνομία), διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού να επιβάλει φόρο στην έως τώρα δωρεάν κατανάλωση νερού που παρείχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενα μέτρο που θα σημάνει την επιβάρυνση των νοικοκυριών από 176 (για ένα άτομο) έως και 500 ευρώ (για μια τετραμελή οικογένεια) κατά μέσο όρο τον χρόνο.

 

Παρά την επιβολή νέων βαρών στους πολίτες, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έρχεται το «τέλος των μέτρων λιτότητας» και με αυτό το σύνθημα ως επικοινωνιακό όπλο καταθέτει αύριο στη Βουλή τον νέο προϋπολογισμό του κράτους. Ο πρωθυπουργός Εντα Κένι δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει πως χάρη στα σκληρά μέτρα η χώρα πέρσι βγήκε από το μνημόνιο και πλέον ανακάμπτει καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φέτος θα σημειώσει ανάπτυξη 4,7%. Αλλά αυτή η έξοδος από τα μνημόνια τη βρίσκει με τη θηλιά των πιστωτών πιο σφιχτή στον λαιμό της καθώς το δημόσιο χρέος της έχει αυξηθεί από το 44,2% του ΑΕΠ της το 2008 στο 123,7% το 2013. Η Ιρλανδία συνεχίζει να βρίσκεται υπό επιτήρηση και εξακολουθεί να εφαρμόζει μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε το 2010 προκειμένου να «διασωθεί». Ανάμεσα σε αυτούς τους όρους περιλαμβανόταν και η «επιβολή χρεώσεων στην κατανάλωση νερού», επιταγή που θα αρχίσει να υλοποιείται από την 1η Ιανουαρίου σε μια χώρα που «ανακάμπτει», ενώ ο ένας στους δέκα πολίτες δεν βρίσκει δουλειά και 100.000 αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

 

Ανάκαμψη μόνο για… πλούσιους

 

«Οι κυβερνώντες δεν δικαιούνται να μιλούν για ανάκαμψη όταν οι πολίτες δεν τη βλέπουν στις τσέπες τους», δήλωσε ο Πολ Μέρφι, μέλος της Συμμαχίας κατά της Λιτότητας, που έχει καλέσει τους πολίτες να μην πληρώσουν το νέο χαράτσι. Ο Μέρφι, που διέψευσε τα προγνωστικά κερδίζοντας μια έδρα στη Βουλή του Δουβλίνου σε επαναληπτικές εκλογές για την αντικατάσταση βουλευτή που εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές συνέχισε την αποδόμηση του κυβερνητικού success story: «Η ανάκαμψη είναι για τους πλούσιους, για το ένα τοις εκατό, όχι για τους εργαζομένους. Δεν θα πληρώσουμε».

 

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται και η υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία Irish Water που θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου φόρου. Στελεχωμένη από «ημετέρους», όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, θα έχει λειτουργικό κόστος 1,7 δισ. ευρώ την επόμενη διετία και θα αμείβει τον πρόεδρό της με 200.000 ευρώ τον χρόνο, άλλα 28 μεγαλοστελέχη της με περισσότερα από 100.000 ευρώ, οι 519 εργαζόμενοί της θα μπορούν να απολαμβάνουν μπόνους που θα φτάνει κατά μέσο όρο το 7,5% των αποδοχών τους, ενώ για κάποιες κατηγορίες θα αυξάνει έως και το 15%. Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι αποκαλύψεις πως η κυβέρνηση δαπάνησε 86 εκατ. ευρώ σε συμβούλους για την εκπόνηση σχεδίου σύστασης και λειτουργίας της εταιρείας.

 

Με αυτή την πραγματικότητα, ούτε τα ποσοστά των κομμάτων της συγκυβέρνησης ανακάμπτουν και δεκαοκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές την πτώση των Χριστιανοδημοκρατικών του Fine Gael και των Εργατικών κεφαλαιοποιεί η Αριστερά και κυρίως το Sinn Fein.

πηγή : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Διαβάστηκε 2496 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 10:21