"Μαλλιά κουβάρια" για την αφαλάτωση

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 17:13

Διαξιφισμοί το βράδυ της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου όταν τέθηκε το θέμα της μονάδας αφαλάτωσης.

Ο κ.Λυγερός ζήτησε να μάθει γιατί απερρίφθη το αίτημα για εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για την αφαλάτωση με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ.Λαμπρινός επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει σε αυτή τη φάση η συζήτηση καθώς η περιφέρεια Κρήτης δεν έχει ακόμα αποφανθεί για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου Ηρακλείου και Μαλεβιζίου που έχει ήδη σταλεί εδώ και δύο εβοδμάδες περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι οι "Ενεργοί Πολίτες" έχουν εκφράσει στο παρελθόν τις ενστάσεις τους για τη μονάδα αφαλάτωσης αφού μεταξύ άλλων σε ερώτησή τους αναφέρουν ότι "η δυναμικότητα της μονάδας υπολογίζετε περί τα 15.000 κυβικά νερού την ημέρα, η οποία κατά κύριο λόγο θα τροφοδοτεί τον Δήμο Ηρακλείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα επωμίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής της λειτουργίας.

Το ύψος του προϋπολογισμού του έργου δεν το ανακοινώσατε,υπογραμμίζει ο κ. Λυγερός,αλλά ούτε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενώ ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" κατηγόρησε το Β.Λαμπρινό ότι επέλεξε την πιο κοστοβόρα λύση για τη διοχέτευση επιπρόσθετων ποσοστήτων νερού μέσω της αφαλάτωσης.

 

Κόντρα για την αφαλάτωση

Η κοντρά αφορά στην περίφημη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, στον Αλμυρό, δυναμικής 25.000 τόνων καθαρού νερού ημερησίως , την οποία οι 2 όμοροι δήμοι, Ηράκλειο και Γάζι συζητούσαν εδώ και χρόνια, επί εποχής Γιάννη Κουράκη.

πηγή : ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1357368&srv=364



Οι "Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου" για τη ματαίωση συζήτησης για την αφαλάτωση

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι "Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου" σχετικά με τη ματαίωση της προγραμματισμένης συζήτησης για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στον Αλμυρό.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών, αναφέρεται:

Η ματαίωση της συζήτησης – η άρνηση ουσιαστικά του Δημάρχου - για την αφαλάτωση που ενώ είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (κατατεθείσα ερώτηση των Ενεργών Πολιτών) έφερε στην επιφάνεια δύο πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την Δημοτική Αρχή.

Α. Την ολίσθηση της Δημοτικής Αρχής σε μη δημοκρατικούς τρόπους άσκησης, αργά αλλά σταδιακά και μόνιμα πλέον .

  • Αποσύρουν προγραμματισμένες συζητήσεις θεμάτων με το έτσι θέλω (αφαλάτωση).
  • Προτείνουν σχέδια και δράσεις για μεγάλα προβλήματα της πόλης (ΥΔΡΕΥΣΗ) χωρίς καμία ενημέρωση τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και της καθ` ύλην αρμόδιας εταιρείας ΔΕΥΑΗ, αλλά και των δημοτών .
  • Παρακωλύουν ουσιαστικά την εφαρμογή αποφάσεων, με παρελκυστικές τακτικές από την μία και από την άλλη προσπαθούν με άλλους τρόπους να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα ώστε να επιβάλλουν τις επιλογές τους (ΤΑΛΩΣ - ΣΟΑΠ)!!
  • Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το Δημοτικό Συμβούλιο, είτε εγκρίνει εκ των υστέρων τετελεσμένες πράξεις και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής (κατάθεση έγκρισης προγραμμάτων – συμμετοχή σε δράσεις κα), είτε δεν συζητά για αυτά ως «μη αρμόδιο», ενώ άλλα σημαντικά θέματα έρχονται προς συζήτηση με συνοπτικές διαδικασίες ενημέρωσης (προ ημερησίας διατάξεως) δίνοντας στην αντιπολίτευση λιγοστό χρόνο επεξεργασίας.

Β. Την ουσιαστική υποβάθμιση της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με την μεταφορά σοβαρών τομέων σε ουσιαστική συν-διοίκηση με την Περιφέρεια (θέματα προγραμματισμού και διαχείρισης απορριμμάτων - μονάδα αφαλάτωσης), συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους (κοινωνική πολιτική κα.) Το σημειώνουμε αυτό διότι και από άλλες πλευρές (Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) οι ενέργειες τους ουσιαστικά οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

 

πηγή : candianews

http://www.candianews.gr/2016/10/12/i-energi-polites-irakliou-gia-ti-mateosi-syzitisis-gia-tin-afalatosi/

Διαβάστηκε 2747 φορές