Στα χέρια ιδιωτών οδεύει η τεράστια έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, που καλεί ιδιώτες επενδυτές να υποβάλουν προσφορές αξιοποίησης. Η προκήρυξη αφορά δύο μεγάλα εφαπτόμενα οικόπεδα 30.000 και 316.000(!) τ.μ. στον Δήμο Χερσονήσου.
Για το «ξεπούλημα» της περιοχής διατυπώνονται έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού με υπερτοπικό και κυρίως δημόσιο χαρακτήρα.
Η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, κινείται σε αντιδιαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Αν και δεν ορίζει σαφώς τις χρήσεις που θα αναπτύξει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, εντούτοις το ΤΑΙΠΕΔ στρώνει το χαλί διαφημίζοντας τις παρακείμενες χρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη αναφέρεται πως: «Η ευρύτερη περιοχή των ακινήτων διαθέτει μια αξιόλογη αναπτυξιακή δυναμική, κυρίως λόγω χρήσεων τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας που βρίσκονται σε αυτή», ενώ υπενθυμίζει πως εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένες «σύγχρονες υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας υποδομές καθώς και γήπεδο γκολφ».
Το ιστορικό
Το φιλέτο της πρώην αμερικανικής βάσης, συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων, φιγουράρει εδώ και καιρό στην κορυφή της λίστας των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου μαζί με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και το Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο. Από το τέλος του 2012, όταν περιλήφθηκε στη λίστα των «φιλέτων» της ΚΕΔ, οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής. Βασικότερο όπλο τους αποτελεί το εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Γουβών. Με βάση το ΣΧΟΟΑΠ η περιοχή ορίζεται ως «πολιτιστικός – παιδαγωγικός πνεύμονας υπερτοπικής σημασίας, με αντίστοιχα συμβατές χρήσεις, ενώ η συνολική δομημένη επιφάνεια δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της έκτασης, ώστε να διασφαλιστούν κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι πρασίνου σε ποσοστό 60%».
Φυσικά τίποτα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στην παρούσα προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, ορίζεται πως η αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3986/2011, στο άρθρο 11 του οποίου ορίζονται οι χρήσεις γης των προς αξιοποίηση ακινήτων. Για την περίπτωση των τουριστικών επενδύσεων προβλέπονται πρακτικά τα πάντα, από παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και γκολφ μέχρι καζίνο και εμπορικά καταστήματα.
Αντιδράσεις
Συγκρατημένα αρνητικός με το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ο νέος δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, ο οποίος δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως θα αναμένει την οριστική πρόταση του ΥΠΕΚΑ και θα διαβουλευτεί με το Δημοτικό Συμβούλιο για την οριστική θέση του δήμου. Ο ίδιος πάντως εμμένει στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του δήμου για δημόσιο χαρακτήρα των χρήσεων που θα εγκατασταθούν.
Για «καταστροφικό και παράλογο σχεδιασμό» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» στη Χερσόνησο, Γιώργος Χαλκιαδάκης, τονίζοντας πως «το ΤΑΙΠΕΔ βάζει στην άκρη τον ήδη εγκεκριμένο σχεδιασμό για την περιοχή, που έχει προκύψει μετά από μακρά διαβούλευση με την τοπική κοινωνία», ενώ εκφράζει και τον προβληματισμό του για την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών υπηρεσιών με το σύστημα all inclusive, από τα οποία έχει κορεστεί η περιοχή και έχει πληγεί η τοπική επιχειρηματικότητα.
Αρνητική είναι η στάση του ΚΚΕ, που μιλά για «παράδοση της έκταση σε ιδιώτες», αλλά και για «διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα», αναφορικά με την επιμονή του στην τήρηση του ΣΧΟΟΑΠ, που δεν προστατεύει αποτελεσματικά την περιοχή.
Με βάση την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι η 28η Νοεμβρίου 2014.