10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ: Η πολεοδομική άδεια του Talos Plaza, ο Καράβολας και τα "πάνω-κάτω" της παραλιακής!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 17:48
Το συγκρότημα TALOS PLAZA βρίσκεται στις παρυφές του σχεδίου πόλεως του Ηρακλείου. Εκεί τελειώνει το σχέδιο πόλης και αν δεν κάνουμε λάθος η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη Γενικής Κατοικίας και προβλεπόταν και ένα μικρό αλσύλιο! Το αλσύλιο προβλεπόταν περίπου στο ακίνητο της Αγροτικής Ένωσης που σήμερα φιλοξενεί το τύπου εμπορικό κέντρο Talos με τα πολυσινεμά τα οποία σφραγίζονται με απόφαση του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια με την πρωτόδικη καταδίκη Κουράκη και την αθώωση στο δεύτερο βαθμό παραμένει μόνο στο επίπεδο αδειοδότησης. Των καταστημάτων του Talos; Του πολυσινεμά; Για όλα!

Όμως μήπως το θέμα θα πρέπει να φωτιστεί σε όλα τα επίπεδα; Γιατί έλαβε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά για να παραχωρηθεί και πάρει άδεια το Talos-παραχωρήθηκε στον ιδιώτη από την Ένωση έχοντας νωρίτερα εξασφαλίσει το πράσινο φως του Δημοτικού Συμβουλίου (;)- πως έγιναν τα Ολυμπιακά Έργα και ποιος ο χρόνος κατασκευής τους στο συγκεκριμένο σημείο; Γιατί η παραλιακή λεωφόρος νοτίως του Καράβολα ασφαλτοστρώθηκε λίγες ημέρες πριν την Ολυμπιάδα ενώ ήταν έτοιμη νωρίτερα; Γιατί έγιναν μπαζώματα στη θάλασσα, πως εξαφανίστηκε η οδός Μάχης Κρήτης στο τμήμα μπροστά από το Γηροκομείο του Αγίου Μηνά και γιατί δεν απαλλοτριώθηκε με τον Ολυμπιακό Νόμο και το κτήριο των τριών ορόφων που στέκει στην παραλία της Μάχης Κρήτης; Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα για όσα έχουν συμβεί. Σήμερα ίσως να μην έπρεπε να απορεί κάποιος γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι θα πρέπει να σφραγιστούν τα σινεμά! Όλα αυτά με κάποιον τρόπο σχετίζονται!

Όλοι γνώριζαν ότι το Talos η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου εισηγήθηκε και ζήτησε να ληφθεί απόφαση σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου που είναι περιουσία των αγροτών και την αδειοδότηση του από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου. Ήταν η εποχή που το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συνεδρίαζε βράδυ.Ίσως το 2003 ή το 2004. Επιπλέον τότε για να πεισθεί το Σώμα να ψηφίσει είχαν αναφερθεί όλα αυτά τα οφέλη που θα είχαν οι αγρότες από την εκμετάλλευση του ακινήτου αντιπαραβάλλοντας τα οικονομικά προβλήματα των αγροτικών συνεταιριστικών οργάνων που ενώ είχαν περιουσία την άφηναν ανεκμετάλλευτη. Ουσιαστικά είχε ανάψει προκαταβολικά το "πράσινο φως" για τυχόν προβλήματα πολεοδομικού τύπου.

Τα "πάνω-κάτω" της παραλιακής λεωφόρου

Τότε με τον Ολυμπιακό Νόμο δόθηκαν οι αποζημιώσεις σε Καράβολα και Μάχης Κρήτης και με διαδικασίες εξπρές έφυγαν τα προσφυγικά παραπήγματα. Όμως ο πιο πολυσυζητημένος δρόμος, η συνέχεια της παραλίας λεωφόρου ως την Παναγιωτάκη δεν έλεγε να γίνει! Όποιος θυμάται καλά ο δρόμος αυτός ασφαλτοστρώθηκε λίγο πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι ο αρχικός του σχεδίου. Μεταβλήθηκε πολλές φορές άλλοτε πιο νότια και άλλοτε βορειότερα.

Να σημειωθεί ότι βορείως του εν λόγω παραλιακού δρόμου δεν υπάρχει σχέδιο πόλης. Το σχέδιο πόλης τελειώνει περίπου στο Talos. Κτίσματα που έγιναν βορείως του δρόμου αντιμετωπίστηκαν ως κατά παρέκκλιση ή ως εκτός σχεδίου εντός 4 στρεμμάτων. Η οικοπεδική έκταση μεταβλήθηκε πολλές φορές ενώ ταυτόχρονα είχαν αρχίσει και τα έργα στην παραλία του Καράβολα. Στελέχη του ΟΑΝΑΚ και της κτηματικής κατέληξαν τότε στα Δικαστήρια για τα μπαζώματα στο συγκεκριμένο σημείο.

Παρακάτω για παράδειγμα ο δρόμος μετατοπίστηκε νοτιότερα και έτσι σώθηκε το αυθαίρετο κτήριο των τριών ορόφων το λεγόμενο και ως Γιαννούλη που πολλές φορές η παλαιά Δημοτική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι θα το απαλλοτριώσει όμως δεν το έκανε αφού προσπαθούσε να το συμψηφίσει. Δηλαδή πρώτα το εξαίρεσε από τον Ολυμπιακό Νόμο και μετά ήθελε να το απαλλοτριώσει. Σήμερα η εν λόγω ιδιοκτησία έχει και οικόπεδο που διαχωρίζεται από το πάρκο της παραλίας.

Η μεταφορά του παραλιακού δρόμου νοτιότερα είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανίσει την οδό Μάχης Κρήτης η οποία σήμερα δεν υπάρχει μπροστά από το Γηροκομείο του Αγίου Μηνά που την ίδια εποχή έβαλε μπροστά να αδειοδοτείται και να ανεγείρεται. Η οδός Μάχης Κρήτης μια δυναμική αγορά έσβησε αφού χάθηκε και η επέκτασή της.

Εκεί που ήταν ο Μύθος και το Μαρόκο

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αδειοδοτήθηκε το Talos, οι καφετέριες και τα σινεμά. Το πάρκο Καράβολα αγκαλιάστηκε από τους Ηρακλειώτες και ύστερα από μια βόλτα στη θάλασσα ένας καφές στο Talos σχεδόν επιβαλλόταν! Τα Ολυμπιακά Έργα στο συγκεκριμένο σημείο αναμόρφωναν πλήρως μια γωνιά της πόλης που τελείωνε στο άλλοτε κρητικό κέντρο Μύθος και το κοσμικό κέντρο Μαρόκο! Στη συνέχεια ο Δήμος Ηρακλείου χωροθέτησε και τα πάρκινγκ δίπλα σε αυτές τις χρήσεις ενώ από τότε που κρίθηκε παράνομη η λειτουργία από τη ΔΕΠΤΑΗ των πάρκινγκ είναι και ελεύθερα. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα υπάρχει και περίπτερο σε ενα από τα πάρκινγκ!

Ωστόσο όλοι γνώριζαν ότι επιχειρηματίας κινηματογράφων, είχε κινηθεί κατά των πολυσινεμά λέγοντας ότι ήταν παράνομοι. Ήταν γνωστό εδώ και περίπου 7-8 χρόνια ότι είχε κινηθεί κατά του Δήμου Ηρακλείου για το Talos. Είχε κινηθεί και εναντίον της Περιφέρειας που είχε εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης όμως δεν τα εκτελούσε σε βάρος καταπατητών πέριξ της περιουσίας του.

Ύστερα από χρόνια η Πολεοδομία Ηρακλείου αδειοδότησε κτηριακή προσθήκη στο κτήριο της ΚΣΟΣ που βρίσκεται έναντι του Μητέρα. Και για αυτό το θέμα είχε ξεσπάσει σάλος.

Η Δυτική Περιμετρική

Και αναφέροντας χονδρικά όσα περίπου έγιναν τότε να αναφερθεί και αυτό:

Η Δυτική Περιμετρική Οδός που διέρχεται νοτίως του Παγκρητίου Σταδίου και ήταν Ολυμπιακό Έργο. Τα λεφτά του έργου αυτού μεταφέρθηκαν σε άλλα Ολυμπιακά Έργα του Ηρακλείου όπως στη συνέχεια της παραλιακής. Έτσι το ΄1 εκατ Ευρώ χάθηκε και το έργο δεν έγινε. Ο μετέπειτα αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Σουφλιάς δεν έδινε το χρήμα για να γίνει το έργο μέχρι που κατέληξε να χρηματοδοτηθεί μέσω Περιφέρειας Κρήτης και ΕΣΠΑ. Σήμερα ακόμη δεν έχει δοθεί σε χρήση ο δρόμος.

Αν η νέα Δημοτική Αρχή ανατρέξει μέσα από τα αρχεία του Δήμου Ηρακλείου σε όλα αυτά τα γεγονότα βρίσκοντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τα λοιπά τότε εύκολα θα ξέρει τι να πράξει αναφορικά με την εκτέλεση της απόφασης του Σ.τ.Ε της 18ης Αυγούστου για το πολυσινεμά.

πηγή : cretalook
 
Διαβάστηκε 3168 φορές