Oι Κρητικοί ρίχνουν ευθύνες στην Ε.Ε για φορολογία, ανεργία και συντάξεις

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 13:33

Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης για την Ε.Ε-Τι ζητούν οι Κρητικοί εν όψει ευρωεκλογών


 Αρκετά αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ε.Ε στην Κρήτη που διενήργησε το Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι Κρητικοί πιστεύουν ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν τυγχάνουν σωστής διαχείρισης και για αυτό δεν πιάνουν τόπο ενώ συντριπτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τη φορολογία, ανεργία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις συντάξεις. Οι Κρητικοί πιστεύουν με συντριπτικά ποσοστά ότι για όλα τα ανωτέρω ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι Κρητικοί υποστηρίζουν ότι τα κόμματα εν όψει ευρωεκλογών θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην παιδεία και την ανάπτυξη. Επίσης δηλώνουν ότι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης για τη χώρα μας, η οικονομία και η επανεκκίνηση των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας αποτελεί κύριες προτάσεις και αυτά προσδοκούν από την ΕΕ.

Η έρευνα καταγραφής της κοινής γνώμης στην Κρήτη, διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη (φωτογραφία), Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων και του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Audencia Nantes School of Management.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ήταν αναμενόμενο, χρεώνουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι κρητικοί την οικονομική κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται στην Ελλάδα της κρίσης.Οι κρητικοί που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Πολυτεχνείου Κρήτης εκτιμούν ότι ο ρόλος των ευρωπαίων εταίρων μας είναικαταλυτικός στην αύξηση της φορολογίας, της ανεργίας, την κακή κατάσταση στο χώρο της υγείας και στη διαμόρφωση των αυξημένων τιμών στην ελληνική αγορά.


Η αγωνία των Ελλήνων για μια ανάπτυξη που θα μας βγάλει από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα μεταφέρεται από τους Κρητικούς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και φυσικά αυτό είναι και το ζητούμενο των ευρωπαίων πολιτών. Πολιτικές ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζουν την ανεργία και θα προσφέρουν στους ευρωπαίους πολίτες συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Σε ερώτηση για το τι προσδοκούν οι Έλληνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα μας, σε ποσοστό (34,7%) επιθυμούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδας.

Ακολουθούν οι πολίτες που δεν εξέφρασαν άποψη για το θέμα 12,9%, η απασχόληση-εργασία 11,9%, η καλύτερη οικονομία με 9,4%, η κοινωνική προστασία 8,9% , η ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και η ένταξη της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά με ποσοστά 6,9% και 5,5% αντίστοιχα. Τέλος καλύτερη εθνική άμυνα προσδοκά από την ΕΕ το 5,2% και καλύτερα πανεπιστήμια επιθυμεί το 4,5% του δείγματος.


Άφεση αμαρτιών στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την δημόσια τάξη δίνουν στις απαντήσεις τους οι κρητικοί οι οποίοι πιστεύουν ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι περιορισμένος προς τις κατευθύνσεις αυτές.
Αντίθετα με την δημόσια τάξη και ασφάλεια οι κρητικοί ενοχοποιούν την ΕΕ για τον καταλυτικό-όπως δείχνουν τα ποσοστά- ρόλο που έχει παίξει στην οικονομία της χώρας μας. Σε ποσοστό 70,6% υποστηρίζουν ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι αρνητικός για την χώρα μας, 13,5% θετικός και 13,2 ουδέτερος.


Στην ΕΕ οι κρητικοί χρεώνουν επίσης και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό την αύξηση των τιμών που επικρατούν στην ελληνική αγορά καθώς πιστεύουν ότι ο ρόλος της στη διαμόρφωση των τιμών που φτάνουν στον καταναλωτή είναι καθοριστικός. Αντίστοιχη είναι η θέση τους και για τον πληθωρισμό. Το 75,7% του δείγματος δήλωσε ότι ο ρόλος της ΕΕ είναι αρνητικός και μόλις το 8,6% θετικός.


Υπεύθυνους για την αύξηση της φορολογίας και της ανεργίας στη χώρα μας θεωρούν τους ευρωπαίους εταίρους μας οι κρητικοί ερωτώμενοι της δημοσκόπησης. Σ' ένα μεγάλο ποσοστό οι κρητικοί τοποθετούνται αρνητικά στην ΕΕ τόσο για το ρόλο που έχει παίξει τόσο στην αύξηση της φορολογίας (86,0%) όσο και στην αύξηση της ανεργίας (75,5%).


Την εμπιστοσύνη τους στο ευρώ, αλλά με μικρή διαφορά, παρέχουν για άλλη μια φορά οι πολίτες της Κρήτης. Βοηθά βέβαια και σ' αυτό ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί και προεκλογικά και σήμερα για την παραμονή μας ή όχι στη ζώνη του ευρώ. Διχασμένη φαίνεται να είναι η άποψη των πολιτών και στο θέμα της κρίσης, αφού σε ποσοστό 48,8% θεωρούν θετικό για την αντιμετώπιση της κρίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και έχει ως νόμισμα της το Ευρώ, ενώ παράλληλα το 46,7% των ερωτηθέντων έχει ακριβώς αντίθετη γνώμη.

 


Η οικονομική γιγάντωση κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία και ο βαθμός επιρροής τους σε οικονομίες άλλων κρατών κάνουν απαισιόδοξους τους πολίτες για το μέλλον της Ε.Ε. Η δημοσκόπηση εξέτασε τη γνώμη των πολιτών για τη θέση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό της Κίνας, της Αμερικής και άλλων ισχυρών χωρών. Σε ποσοστό 48,1% οι πολίτες πιστεύουν ότι η ΕΕ δε θα αντεπεξέλθει, ενώ διαφορετική άποψη εξέφρασε το 24,1%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 14,3% υποστηρίζει ότι θα εμφανιστούν άλλες ανταγωνιστικές χώρες κερδίζοντας την κούρσα του ανταγωνισμού στον παγκόσμιο χάρτη.


Όπως και στην περίπτωση της δημόσιας τάξης οι κρητικοί πιστεύουν ότι η επίδραση της ΕΕ στην υπόθεση της εθνικής άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής είναι περιορισμένη. Αρνητικά κρίνουν τη στάση της ΕΕ στο θέμα της εθνικής άμυνας σε ποσοστό 45,8%, ουδέτερα 23,3% και 22,0% θετικά. Ενώ για τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας μας οι θετικές γνώμες για την ΕΕ καταγράφηκαν σε ποσοστό 28,1%, οι ουδέτερες ήταν 18,9% και 43,5% αρνητικές.

 


Δυσαρεστημένοι όμως εμφανίζονται οι κρητικοί και για το ρόλο της Ε.Ε στη μετανάστευση καθώς όπως εκτιμούν δεν έχουν εφαρμοστεί κοινές πολιτικές για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Σε ποσοστό 62,9% κρίνουν αρνητικά το ρόλο της ΕΕ, 23,3% θετικά και ουδέτερη στάση φαίνεται να κρατά το 10,0% των ερωτηθέντων.
Για τον ευαίσθητο τομέα της υγείας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι κρητικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρεώνουν την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στην ΕΕ και στις πολιτικές της που εφαρμόζονται, λόγω κρίσης, στη χώρα μας. Οι αρνητικές γνώμες αποτυπώθηκαν σε ποσοστό 78,3%, 7,9% ήταν αυτοί που βλέπουν θετικά το ρόλο της ΕΕ στην υγεία των Ελλήνων και 12,5% των πολιτών θεώρησαν ουδέτερη την επιρροή της ΕΕ στο ευαίσθητο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας.

 


Αντίστοιχη είναι και η μεγάλη δυσαρέσκεια των κρητικών, που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, για το χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι συντάξεις στη χώρα μας.
Οι κατά καιρούς αποκαλύψεις για τους τρόπους που αξιοποιούνται τα κοινοτικά κονδύλια κάνουν επιφυλακτικούς τους Κρητικούς που ρωτήθηκαν κατά τη δημοσκόπηση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από την ανάλυση των δεδομένων η γνώμη των πολιτών για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης και των πακέτων στήριξης της ΕΕ στη χώρα μας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αφού σε ποσοστό 60,4% οι πολίτες πιστεύουν ότι δεν αξιοποιούμε σωστά τη βοήθεια από την ΕΕ. Αντίθετη άποψη για την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων από τη χώρα μας φαίνεται να έχει το 39,6% του δείγματος.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΈΡΕΥΝΑΣ

• Η έρευνα διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του διδάσκοντα της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γιώργου.I.Ματαλλιωτάκη και του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, Διευθυντή των Εργαστηρίων Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης και Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
• Η οργάνωση της έρευνας και η ανάλυση των αποτελεσμάτων των στοιχείων έγινε από τον Ματαλλιωτάκη Γεώργιο.
• Η σύνταξη του ερωτηματολογίου έγινε από το διδάκτορα Γ.I .Ματαλλιωτάκη .
• Η Παγκρήτια αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 17-20 Δεκεμρίου του 2013.
• Μέθοδος: Το δείγμα ήταν τυχαίο, στρωματοποιημένο και αντιπροσωπευτικό του σχετικού πληθυσμού, περιελάμβανε 984 νοικοκυριά της Κρήτης και επιλέχθηκε βάσει των σχετικών αναλογιών του πραγματικού πληθυσμού της απογραφής του 2011. Βασίσθηκε σε δομημένο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκαν προσωπικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
• Ηλικίες: από 18 ετών έως 60 +

 
πηγή : cretalook
Διαβάστηκε 3082 φορές