Τσιμέντο να γίνουν όλα για λίγες ψήφους

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 13:26

Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «φωνάζει» προεκλογικό ρουσφέτι

 

 Εξόφθαλμες ρυθμίσεις για δόμηση παντού χωρίς όρους, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ΧΥΤΑ, γήπεδα και ό,τι άλλο βάζει ο νους καταπατητών και εργολάβων…

 

 Της Χαράς Τζαναβάρα

 

 Ρουσφέτια σε μορφή νομοσχεδίου και με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα-πολεοδομικές ρυθμίσεις» περιλαμβάνονται στο νομοθέτημα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και υπογράφεται από το μισό υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο εισηγητής του, που δεν είναι άλλος από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, εκλεκτό της Ν.Δ. για τον δήμο της Θεσσαλονίκης.

 

 Δωράκια για όλους

 

 Οι κυριότερες ρουσφετολογικές διατάξεις, που χαρακτηρίζονται από προεκλογικές βλέψεις, προβλέπουν τα εξής:

 

 *Αυθαίρετα που τηρούν τους όρους δόμησης της περιοχής, ακόμη και αν έχουν αλλάξει μετά τον χρόνο κατασκευής τους, μπορούν να νομιμοποιηθούν με την έκδοση άδειας δόμησης μικρής κλίμακας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώσουν ούτε το κόστος της κανονικής άδειας, αλλά ούτε και τα προβλεπόμενα πρόστιμα αυθαιρέτων.

 

 *Επιτρέπεται η δόμηση στα «τυφλά» οικόπεδα με απλή έγκριση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, αρκεί να υπήρχε πριν από την ισχύ του νόμου 651/1977 και να μην έχουν αλλάξει από τότε τα όριά του.

 

 *Νομιμοποιείται η αλλαγή χρήσης κτιρίου, χωρίς την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας, αρκεί αυτή να επιτρέπεται από το πολεοδομικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει, π.χ., ότι ξενοδοχεία που χτίστηκαν με αυξημένους συντελεστές δόμησης και ειδικές διατάξεις μπορούν να μετατραπούν σε κατοικίες.

 

 *Χαρακτηρίζονται οικοδομήσιμα γήπεδα που βρίσκονται σε ζώνες οι οποίες προστατεύονται από προεδρικά διατάγματα και απαγορεύεται η δόμηση (!), αρκεί να είναι σε ακραία σημεία των ρυμοτομικών σχεδίων και να έχουν πρόσοψη σε δρόμο. Οικοδομούνται μάλιστα κατά παρέκκλιση των ειδικών διατάξεων και με βάση τα ισχύοντα σε εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η δόμηση.

 

 *Αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν πριν από τις 28.7.2011 και έχουν κατεδαφιστεί υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 με την καταβολή παράβολου 500 ευρώ.

 

 *Αυξάνεται το ύψος της οικοδομής κατά ένα μέτρο, αρκεί το 50% του ισογείου να καλύπτεται από χώρους στάθμευσης! Το ίδιο ισχύει για κτίρια με φυτεμένα δώματα που καλύπτουν το 50% της επιφάνειας της ταράτσας.

 

 *Επιτρέπεται η προσθήκη νέων ορόφων σε υπάρχουσα οικοδομή ώς το περίγραμμά της, ακόμη και αν αυτό υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου!

 

 *Θεσπίζεται η συνένωση γειτονικών κτιρίων σε διαφορετικά οικόπεδα εφόσον συμφωνεί το 67% των ιδιοκτητών τους.

 

 *Αυξάνεται το πλάτος των μπαλκονιών, που μπορούν να φτάσουν τα 2 μέτρα πάνω από κοινόχρηστο χώρο (πεζοδρόμιο), αλλά θα πρέπει να βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων από την επιφάνειά του.

 

 *Θεσπίζονται παρεκκλίσεις στο ύψος και τη διάσπαση του όγκου για κτίρια σε εκτός σχεδίου περιοχές, με την έγκριση του διορισμένου γ.γ. Περιφέρειας και με την προϋπόθεση ότι στην περιοχή επιτρέπεται η δόμηση.

 

 *Παρατείνεται ώς τις 8 Φεβρουαρίου 2015 η ισχύς των οικοδομικών αδειών που είχαν υποβληθεί πριν από τη θεσμοθέτηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (νόμος 4067/2012). Ειδικά οι άδειες που λήγουν μέσα στο 2014 παρατείνονται για άλλα τρία χρόνια.

 

 *Επιτρέπεται η κατασκευή έργων αποχέτευσης, ύδρευσης και ΧΥΤΑ κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων και μόνον με την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.

 

 *Γίνονται αποδεκτά όλα τα αιτήματα των ποδοσφαιρικών ομάδων. Προβλέπονται κίνητρα για τη μετεγκατάσταση γηπέδων. Σε περίπτωση μεταφοράς σε εκτός σχεδίου περιοχές υπάρχει η πρόβλεψη για έγκριση ειδικών όρων δόμησης. Ο χώρος των εγκαταστάσεων που θα κατεδαφιστούν περιέρχεται στο Δημόσιο και διατίθεται για τη δημιουργία πάρκου ή άλσους. Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να περιλαμβάνουν εμπορικές χρήσεις, συνεδριακό κέντρο 300 θέσεων και κινηματογράφο 300 θέσεων, που θα καλύπτουν το 15% της προβλεπόμενης δόμησης. Επιτρέπεται η χρηματοδότηση αθλητικών εγκαταστάσεων από τις περιφέρειες.

 

 *Ακίνητα του Δημοσίου που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από τις 11/6/1975 δεν χαρακτηρίζονται δάση και δεν κηρύσσονται αναδασωτέες εκτάσεις.

 

 *Επιτρέπεται η τοποθέτηση προσωρινών καταλυμάτων για εργάτες γης, με την έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας.

 

 *Λαμβάνεται μέριμνα και για τα θερμοκήπια, για τα ξηραντήρια καπνού, ακόμη και για εκτροφεία σαλιγκαριών(!), που μπορούν να κατασκευάζονται χωρίς οικοδομική άδεια, αρκεί να έχουν έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας ή την Αγροτική Τράπεζα!

 

 *Εντάσσεται και η Εκκλησία της Κρήτης στο ειδικό καθεστώς της ναοδομίας, χάρη στο οποίο «ξεφύτρωσαν» στο πρόσφατο παρελθόν οι περισσότερες βίλες στα νησιά του Αιγαίου με έγκριση της μητρόπολης.

 

 Σχετικά με την οριοθέτηση των ρεμάτων, που αφορούν εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, αλλά και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, θεσπίζονται αναλυτικές διαδικασίες με το άρθρο 3, οι οποίες όμως στην ουσία καταστρατηγούνται από το αμέσως επόμενο άρθρο. Ειδικά στις περιπτώσεις που η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη ακυρώνονται και τα λίγα μέτρα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 9. Σε αυτό καθορίζεται επίσης ότι οι αποστάσεις των κτιρίων από τη γραμμή πλημμύρας είναι 10 μέτρα για εντός σχεδίου περιοχές και 20 για τις εκτός.

 

 

πηγή : η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

Διαβάστηκε 2934 φορές