Η ΔΕΗ εγκαθιστά τους πρώτους 160.000 «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ρεύματος

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 19:27

Με καθυστέρηση σχεδόν μιας 5ετίας, τίθεται σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 160.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του 2015. Την εφαρμογή του προγράμματος έχει αναλάβει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΕΚΑ, θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στον σχετικό διαγωνισμό.

Οι πρώτες περιοχές

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση 160.000 υφιστάμενων μετρητών με «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές σε καταναλωτές στις περιοχές Ξάνθης, Λέσβου, Λήμνου, Αγ. Ευστρατίου και Λευκάδας, καθώς και σε αστικό δείγμα των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα στηριχτεί στη συνέχεια το μοντέλο του ολοκληρωμένου προγράμματος αντικατάστασης περίπου 5,6 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ, συνολικού ύψους επένδυσης περί τα 900 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. βάσει της Οδηγίας 72/2009, η οποία προβλέπει την αντικατάσταση του 80% των μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με ψηφιακούς μέχρι το 2020. Η αντικατάσταση των σημερινών μετρητών με «έξυπνους» τίθεται από την ευρωπαϊκή οδηγία ως προϋπόθεση για τη λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι «έξυπνοι» μετρητές παρέχουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στα δεδομένα του μετρητή του ακόμη και εξ αποστάσεως. Στον Διαχειριστή του Δικτύου παρέχει πλήθος πληροφοριών για τυχόν προβλήματα ή βλάβες βελτιώνοντας σημαντικά τον χρόνο αντικατάστασής τους καθώς και τη δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος και επανασύνδεσης εξ αποστάσεως. Η μεγαλύτερη συνεισφορά ωστόσο είναι η δυνατότητα διαχείρισης της ζήτησης που παρέχει στον Διαχειριστή μέσω της εφαρμογής πολυζωνικών τιμολογίων. Η ΔΕΗ και οι μελλοντικοί εναλλακτικοί πάροχοι θα μπορούν να προσφέρουν ξεχωριστή τιμολόγηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας στους καταναλωτές - πελάτες τους, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης που σημαίνει εξοικονόμηση ενέργειας.

Πολυζωνικά τιμολόγια

Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο ζώνες τιμολόγησης, η ημερήσια και η νυχτερινή. Με τα πολυζωνικά τιμολόγια, ο καταναλωτής θα έχει υψηλότερη χρέωση τις ώρες αιχμής, και χαμηλότερη σε ώρες που η ζήτηση είναι περιορισμένη. Οι «έξυπνοι» μετρητές θα καταργήσουν την επιτόπου καταμέτρηση που σήμερα γίνεται σε τετραμηνιαία βάση και κυρίως μέσω εργολάβων, περιορίζοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ, αφού παρέχει τη δυνατότητα online καταμέτρησης σε ωριαία βάση. Θα βάλουν επίσης τέλος στις «ρευματοκλοπές» που αποτελούν μια σημαντική οικονομική αιμορραγία για τη ΔΕΗ.

Προχθές η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ παρέδωσε στον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου τη μελέτη ανάπτυξης του έργου έξυπνων μετρητών χαμηλής τάσης. Ενα από τα καίρια ζητήματα προς επίλυση για την υλοποίηση του πλήρους προγράμματος είναι πάντως αυτό της χρηματοδότησης. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η χρηματοδότησή του είτε από ιδιώτες είτε από τον ΔΕΔΔΗΕ. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές με την ενσωμάτωση είτε ειδικού τέλους στους λογαριασμούς ρεύματος είτε της αύξησης του τέλους χρήσης δικτύου.
 
 
πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστηκε 2642 φορές