Επιστολή στο Σαμαρά από το ΤΕΕ/ΤΑΚ και τους Συλλόγους των Μηχανικών για τα χημικά

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2014 13:42

 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΤΕΕ/ΤΑΚ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ

ΣΧΟΛΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ

ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ & ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ & ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (ΣΑΤΕ)

 

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΟΥΝ -ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το ΤΕΕ ΤΑΚ και οι Σύλλογοι των Διπλωματούχων Μηχανικών της Ανατολικής Κρήτης μας με την παρούσα ανακοίνωσή, διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας για το σχεδιαζόμενο καταποντισμό των - έστω και αδρανοποιημένων (;;;) - χημικών όπλων της Συρίας στο ‘τρίγωνο’ της Μεσογείου που σχηματίζουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που επιπλέον σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της τόσο στον Ο.Η.Ε. που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, όσο και τουλάχιστον στις χώρες που άμεσα γειτνιάζουν με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει ο καταποντισμός (Ιταλία και Μάλτα), ώστε και αυτές να πιέσουν προς τηνκατεύθυνση αυτή.

Οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή γιατί:

·         Η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, δεδομένου ότι ακόμα και ασφαλείς από χημική άποψη να είναι οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων (πράγμα το οποίο αμφισβητείται από πολλούς), εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ διαφυγή αερίου) ή ακόμα πιο πιθανά την αποτυχία να καταστραφούν πλήρως όλες οι ποσότητες των όπλων αυτών. Συνεπώς στην απευκταία αυτή περίπτωση, εκτός από το αμέσως υποκείμενο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο θα καταστραφεί μόνιμα, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη), με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και κατ' επέκταση όχι μόνο στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια αυτά, αλλά και στις οικονομίες των περιοχών αυτών, με αμεσότερο κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν και οι καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων:«ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα, το οποίο δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».

·         Δεν είναι δυνατό να δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που είναι επιβαρυντική της ήδη επιβαρυμένης περιβαλλοντικά θαλάσσιας περιοχής μας λόγω και του μεγάλου αριθμού των διερχόμενων πλοίων από την περιοχή της Κρήτης.

·         Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.

 

 

20/ 01 / 2014

 

 

 
Διαβάστηκε 2693 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 13:50