Είναι σίγουρα μια απόφαση που μπορεί να ανοίξει δρόμους και για άλλες περιπτώσεις: δημότης του Ηρακλείου της οποίας το ακίνητο στην περιοχή του Άη Γιάννη απαλλοτριωνόταν κατά ένα μέρος για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης, κατάφερε να ανατρέψει απόφαση του δήμου σε σχέση με την αποζημίωση, στην οποία ο δήμος προσπάθησε να εφαρμόσει ένα "κόλπο" που ασφαλώς παραβιάζει την έννοια της αρχής του Δικαίου! Και εφαρμόζεται κατά κανόνα από τις δημόσιες αρχές.
Τί συνέβη; Η ιδιοκτήτρια του ακινήτου έκανε να δίνει αλλά και να παίρνει από το δήμο. Η εισφορά του οικοπέδου στην εφαρμογή του σχεδίου ήταν γύρω στα 56 τετραγωνικά, ενώ ο δήμος θα απαλλοτρίωνε 65 τετραγωνικά. Ο δήμος λοιπόν ζήτησε από την ιδιοκτήτρια να πληρώσει ένα ποσό περίπου 20.000 ευρώ, με τις προσαυξήσεις, εφόσον θα πλήρωνε με δόσεις, και μετά να υπολόγιζε την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση. Αυτό θα γινόταν όμως χωρίς προσαυξήσεις και θα ακολουθούσε τις (προσαυξημένες) δόσεις που θα πλήρωνε η ιδιοκτήτρια.
Η τελευταία δεν το δέχτηκε, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να συνυπολογιστούν οι οφειλές της και οι οφειλές του δήμου και να της καταβληθεί, τελικά, η διαφορά των 7 τετραγωνικών.
Η οικονομική επιτροπή του δήμου δέχτηκε να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όμως έκανε το εξής "κόλπο": τα χρήματα που θα έπρεπε να εισπράξει η ιδιοκτήτρια να υπολογιστούν κατά 10% κάτω από την αντικειμενική αξία, ενώ όσα έπρεπε να εισπράξει ο δήμος θα υπολογίζονταν κανονικά! Μάλιστα στην απόφαση αυτή διαφώνησαν τα μέλη της επιτροπής, Ηλίας Λυγερός και Μιχάλης Κασαπάκης.
Η οικονομική επιτροπή όμως ξεκίνησε κανονικά τις διαδικασίες, προσπαθώντας να μειώσει, με τον τρόπο αυτό, τις απαιτήσεις της ιδιοκτήτριας, όχι όμως και του δήμου. Αν μάλιστα η ιδιοκτήτρια διαφωνούσε, θα έπρεπε να πάει στα δικαστήρια, σύμφωνα με την απόφαση!
Η δημότης έκανε τότε προσφυγή κατά της απόφασης, κατηγορώντας το δήμο ότι δεν εφαρμόζει την αρχή του δικαίου, εφόσον τη δική της απαίτηση την υπολογίζει με διαφορετικό τρόπο, ενώ της χρεώνει και προσαυξήσεις, γεγονός που δεν συμβαίνει με την οφειλή του δήμου.
Και χθες, με απόφαση του ασκούντα χρέη ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η ιδιοκτήτρια δικαιώθηκε! Μεταξύ άλλων θεωρείται ότι αυτή τακτική του δήμου παραβιάζει την αρχή της καλής πίστης όσο και την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, που προστατεύονται όχι μόνο από το νόμο, αλλά και από το Σύνταγμα.
πηγή:candianews.gr