Στρατηγική αντι-διαρροών» ξεκινά από την επόμενη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εμποδίσει την κυκλοφορία εγγράφων και πληροφοριών που την εκθέτουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Εμφανώς θορυβημένη από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες για τον πρώην πρόεδρό της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (νομοθετούσε στη διάρκεια της θητείας του λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις τής μετέπειτα εργοδότριάς του, Goldman Sachs), για την αντιπρόεδρό του, Νέλι Κρους (διατηρούσε offshore εταιρεία στις Μπαχάμες όταν ήταν επίτροπος) και κυρίως για τις διαρροές που οδήγησαν στον τορπιλισμό των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ, η Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποφάσισε να αντιδράσει «βάζοντας πιπέρι» στο στόμα των υπαλλήλων της.
Οπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα ευρωπαϊκών θεμάτων Euractiv, η «στρατηγική αντι-διαρροών» συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη συνάντηση των γενικών διευθυντών της Επιτροπής, των αμέσως ανώτερων αξιωματούχων αυτής μετά τους 28 επιτρόπους.
Στη διάρκεια αυτής της -κεκλεισμένων των θυρών- συνάντησης, η Ιρένε Σούκα, υπεύθυνη Ανθρώπινων Πόρων στην Κομισιόν, εξήγγειλε ότι η στρατηγική αντι-διαρροών θα βασιστεί στην εκπαίδευση, σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία αλλά και σε ετήσια δήλωση εκ μέρους των υπαλλήλων.
Και για να γίνει πιο σαφής υπενθύμισε τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν παραβούν τις υποχρεώσεις τους.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση σχολίασαν ότι όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσουν «κοινή στάση» για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου των διαρροών και πρότειναν μάλιστα για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των υπαλλήλων την οργάνωση… «Ημερών ηθικής»... Πνεύμα και ηθική δηλαδή, που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Αυλωνίτης.
Η προσπάθεια της Κομισιόν να περιορίσει τα όσα οι υπάλληλοί της κοινωνούν έρχεται σε ακραία αντίθεση με τις υποσχέσεις Γιούνκερ για πλήρη διαφάνεια.
«Αυτή η Επιτροπή θα είναι πρωταγωνιστής της διαφάνειας» δήλωνε μόλις την περασμένη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, στους δημοσιογράφους που ρωτούσαν να μάθουν τι γίνεται με Κρουζ και Μπαρόζο.
Ειδικά για τον Μπαρόζο, ψήφισμα που συνέταξαν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Αύγουστο και τον κατηγορεί για «ανεύθυνη και ηθικά κατακριτέα συμπεριφορά» που ζημιώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περί τις 150.000 υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών.
Το ψήφισμα απαιτεί την αναστολή της σύνταξης και των τιμητικών τίτλων που κατέχει. Ενα δεύτερο ψήφισμα καλεί τον Γιούνκερ να πάρει θέση. Ομως ο τελευταίος συνεχίζει να κάνει την πάπια.
Ασαφές σχέδιο
Η «στρατηγική αντι-διαρροών» επικρίθηκε δριμύτατα από τα συνδικάτα, που την κατήγγειλαν ως μια μορφή «ηθικής παρενόχλησης» η οποία θα καταστήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αντικείμενο «ανακριτικών πρακτικών».
Σε ανοικτή επιστολή προς την αντιπρόεδρο Κριστίνα Γκεοργκίεβα, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Δημοσίων Υπαλλήλων προειδοποίησε ότι οι μέθοδοι και οι δράσεις της στρατηγικής «δεν είναι μόνο ακατάλληλες αλλά αντιπαραγωγικές και απατηλά ολέθριες».
Οι δημόσιοι υπάλληλοι επισημαίνουν ότι το σχέδιο είναι πολύ ασαφές όσον αφορά τον Τύπο των πληροφοριών που καλύπτει η στρατηγική αντι-διαρροών, τον βαθμό ευαισθησίας και τα όρια της διάδοσης. Το αποτέλεσμα θα είναι, σημειώνουν, η δημιουργία «δηλητηριώδους κλίματος δυσπιστίας μέσα στον θεσμό».
πηγή: η εφημερίδα των συντακτών
http://www.efsyn.gr/arthro/piperi-kata-ton-diarroon