Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 4η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις 22 Φεβρουαρίου 2021

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 07:05

Τοποθέτηση ΑΜΑΚ στην 4η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΑΚ στις  22 Φεβρουαρίου 2021

 

Ζούμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση επιλέγει να ‘’περάσει ‘’ ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς , υγεία , παιδεία, υποδομές, μειώνοντας παράλληλα τη δημοκρατία και τη συμμετοχή.

Οι μηχανικοί εξακολουθούμε να ‘’τρέχουμε ‘’ πίσω από τις προθεσμίες και τον παραλογισμό ζώντας το φιάσκο του εξοικονομώ, αλλά και της υποβάθμισης των διπλωμάτων μας  με την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, με ψήφιση στη βουλή τροπολογίας , νύκτα.

Το θέμα για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας το θέσαμε για συζήτηση στη ΔΕ. Καταθέσαμε το Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ  το οποίο έχει συγκεκριμένες δράσεις και διεκδικήσεις. Δείτε το εδώ:

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2315-amak-tha-apofasisei-i-de-tou-tee-tak-gia-tin-anagnorisi-epaggelmatikon-prosonton-kai-epaggelmatikis-isodynamias

Δεν ψηφίστηκε. Για το λόγο αυτό καταθέτουμε σήμερα Ψήφισμα προς την Αντιπροσωπεία για να αποφασίσει για δράσεις.

Επίσης σε αυτές τι δύσκολες συνθήκες για τους μηχανικούς , οι παρατάξεις ΔΚΜ και #open tee έστειλαν επιστολή στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας :

«1. Ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματικών ομάδων, που ασχολούνται με το τουρισμό και τους μελετητές συναδέλφους των τεχνικών γραφείων, ώστε να διατηρηθεί το 100% του προσωπικού τους, με τρόπο συντονισμένο και μεθοδικό (όπως μείωση φορολογικών συντελεστών, συνέχιση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, κ.α.).

2. Να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και προγράμματα ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τις εγκεκριμένες παρεμβάσεις εντός του 2021, όπως η επιδότηση τόκων δανείων ή (και) αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης. Η παροχή νέων κινήτρων, θα δώσει επιπλέον ώθηση στους οικονομικούς φορείς (ατομικούς ή μη), μειώνοντας τις επιπτώσεις της ανασφάλειας που δημιουργεί το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.».

 

Έλεγχος των διακηρύξεων πριν από την αποστολή εκπροσώπου του ΤΕΕ.

Επανειλημμένα έχουμε θέσει το θέμα του ελέγχου από το ΤΕΕ/ΤΑΚ των διακηρύξεων πριν από την αποστολή εκπροσώπου. Οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι είτε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνόμους», είτε «γιατί δεν τα ελέγχεται εσείς»;  Τι γίνεται όμως όταν τις διαβάζουμε και διαπιστώνουμε παρατυπίες;

 

Αναφέρουμε 2 χαρακτηριστικές περιπτώσεις:   

 

Ορισμός εκπροσώπου του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην επιτροπή διαγωνισμού για την ανάθεση μελέτης με τίτλο: «Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παρεμβάσεων σε τμήματα του οδικού δικτύου της πόλης του Ηρακλείου».

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ έστειλε εκπρόσωπο. Μετά από αυτό, ο Κώστας Μπάκιντας εξέφρασε την απορία του για το λόγο που ζητείται να γίνει αποτύπωση με drone σε αστική περιοχή του Ηρακλείου, ενώ μπορεί κάλλιστα να γίνει με επίγεια αποτύπωση, λέγοντας επίσης ότι με τον τρόπο αυτό αποκλείονται πολλοί συνάδελφοι που δεν διαθέτουν άδεια για χειρισμό drone. Επίσης ανέφερε ότι στο 19.3 στην τεχνική και επαγγελματική ικανότητα εκτός του ότι ζητά εμπειρία σε μελέτες τοπογραφικές σε περιβάλλον GIS κάτι που είναι θολό και οδηγεί μία επιτροπή ανάθεσης να αποκλείει κατά το δοκούν. Κακώς επίσης ζητά στην παράγραφο 19.3δ και 22.2.3 επιπροσθέτως ο οικονομικός φορέας να διαθέτει πιστοποιημένο χειριστή ΣΜΗΕΑ και επαγγελματική άδεια εκμετάλλευσης ΣΜΗΕΑ. Πρότεινε να αποσύρουμε το έγγραφο που ορίζουμε τον εκπρόσωπό μας και να στείλουμε ορθή επανάληψη. Επίσης η Ειρήνη Βρέντζου πρότεινε να ανακληθεί η συγκεκριμένη εκπροσώπηση από το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Δεν αποσύραμε τον εκπρόσωπό μας.

Ορισμός εκπροσώπου του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην επιτροπή διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχων για τη μελέτη με τίτλο : «Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για συνδρομή στο έργο της Π.Ε.Λασιθίου», με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Κρήτης/Π.Ε. Λασιθίου .

Ο Κώστας Μπάκιντας στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα. :

«Η πρόσκληση είναι απαράδεκτη, πολύ γρήγορα αναφέρω:

1.       Καλεί μόνο 2 συγκεκριμένος μηχανικούς να συμμετέχουν

2.       Έχει λάθη στα πτυχία που ζητά

3.       Έχει λάθη στην ειδικότητα που ζητά

4.       Έχει αμοιβή 52 χιλ ευρώ για 13 μήνες για 1 σύμβουλο χωρίς να το εξηγεί

 

Προτείνω να ζητηθούν εξηγήσεις και φυσικά να αρνηθούμε να στείλουμε εκπρόσωπο»

Το θέμα δεν ήρθε ποτέ σε συζήτηση στη ΔΕ και στάλθηκε εκπρόσωπος. Στην επόμενη ΔΕ , τα μέλη της ΔΚΜ και #opentee, μετά από ερώτηση του Κώστα Μπάκιντα παραδέχτηκαν ότι γνώριζαν ότι ο διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός και στημένος.

 

 

Ορισμός υπεύθυνου από τη ΔΕ στις Μόνιμες Επιτροπές

Αποφασίσαμε τη μη ανάληψη θέσης υπεύθυνου από τη Διοικούσα Επιτροπή στις Μόνιμες Επιτροπές. Καταθέτουμε εγγράφως τις θέσεις μας  για τη μη ανάληψη θέσης υπεύθυνου από τη Διοικούσα Επιτροπή στις Μόνιμες Επιτροπές.

Συνοπτικά αναφέρουμε: «..Η ΑΜΑΚ έχει διαχρονικά στηρίξει τα όργανα και το έργο του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα παρά τις δύσκολες συνθήκες που περιγράψαμε παραπάνω. Όμως , όπως και στο παρελθόν, όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν , παίρνει τις αποφάσεις που θεωρεί ότι αρμόζουν στις περιστάσεις και ότι μπορεί να στηρίξει με βάσει τις αρχές τις και το συμφέρον των μηχανικών και της κοινωνίας.

Επιλέγουμε να μην αναλάβουμε ως υπεύθυνοι από τη ΔΕ σε Μόνιμες Επιτροπές. Πως θα μπορούσαμε άλλωστε να υπηρετήσουμε την πολιτική της συνδιοίκησης ΔΚΜ – Ανοιχτό ΤΕΕ με την οποία διαφωνούμε; Δεσμευόμαστε όμως ότι θα είμαστε παρόντες όπου χρειαστεί και θα συμμετέχουμε συμβάλλοντας στην παραγωγή θέσεων για την κοινωνία και τους μηχανικούς.».

Ολόκληρη η τοποθέτησή μας: https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2318-amak-mi-analipsi-thesis-ypeythynou-apo-ti-dioikoysa-epitropi-stis-monimes-epitropes

 

Σε συνέχεια της τοποθέτησή μας η ΔΚΜ κατάθεσε μια απαράδεκτη ανακοίνωση , που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Απέναντι σε αυτά που βιώσαμε ως κλάδος τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνη της παράταξης της ΑΜΑΚ, που είχε τη Διοίκηση του τμήματος και σιωπούσε στα μεγάλα προβλήματα, υπενθυμίζουμε ότι και την ψήφο των Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης σεβόμαστε και τους Θεσμούς του ΤΕΕ, οι οποίοι ως είθισται μας εκπροσωπούν σε συναντήσεις με Θεσμικούς και Κυβερνητικούς παράγοντες.

Ας σταματήσουν λοιπόν οι προσχηματικές, επικοινωνιακές φόρμουλες με το υποτιθέμενο αντιμνημονιακό προφίλ και να συνδράμουν στην προσπάθεια του ΤΕΕΤΑΚ, στον βαθμό που τους αναλογεί, και από την θέση της Αντιπολίτευσης που τους ανατέθηκε μετά και τις τελευταίες διαδικασίες ανάδειξης Οργάνων εκπροσώπησης των Μηχανικών στην Ανατολική Κρήτη.»

 

Το ακούσαμε και αυτό. Ότι για τα προβλήματα του κλάδου φταίει η ΑΜΑΚ !!!! Μας ανέθεσαν και την αντιπολίτευση!!

 

Κείμενο ΑΜΑΚ στο newsletter του ΤΕΕ/ΤΑΚ:

Πάει ο παλιός ο Χρόνος…..1

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2320-amak-paei-o-palios-o-xronos

Για πρώτη φορά κείμενο των παρατάξεων (1 σελίδα) , στο newsletter του ΤΕΕ/ΤΑΚ , παρά το γεγονός ότι το ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή θεωρώντας το ως ελάχιστο δείγμα ισότιμης ενημέρωσης των συναδέλφων.

Παρόλο που στο κείμενό μας είχαμε αριθμούς ως ενεργά link, που παρέπεμπαν στην ιστοσελίδα μας , τα link αυτά δεν παρέμειναν ενεργά. γιατί , σύμφωνα με τις δύο παρατάξεις ΔΚΜ και #open tee ,  «η αναφορά σε ενεργά λινκ, μετατρέπει τη μια σελίδα σε πολλές».

 

Τα θέματα που θέσαμε στη Δ.Ε. ως ΑΜΑΚ :

AMAK: Κατάργηση της επιπλέον εισφοράς ΤΕΕ για τους εργολήπτες δημοσίων έργων δείτεεδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2317-amak-katargisi-tis-epipleon-eisforas-tee-gia-tous-ergoliptes-dimosion-ergon

ΑΜΑΚ: Αίτημα για διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων - σεμιναρίων για τους μηχανικούς της Ανατολικής Κρήτης. δείτε εδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2316-amak-aitima-gia-diorganosi-ekpaideftikon-imeridon-seminarion-gia-tous-mixanikoys-tis-anatolikis-kritis

ΑΜΑΚ: Θα αποφασίσει η ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΑΚ για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας.δείτε εδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2315-amak-tha-apofasisei-i-de-tou-tee-tak-gia-tin-anagnorisi-epaggelmatikon-prosonton-kai-epaggelmatikis-isodynamias

ΑΜΑΚ: Στήριξη ΤΕΕ σε εκπρόσωπό του που παραπέμπεται σε δίκη: δείτε εδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2322-amak-stiriksi-tee-se-ekprosopo-tou-pou-parapempetai-se-diki

ΑΜΑΚ : «Πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, Προβλήματα- Προτάσεις»δείτεεδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2339-eisigisi-amak-sti-de-programma-eksoikonomo-aftonomo-provlimata-protaseis

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου:

Αίτημα ΑΜΑΚ για Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ δείτε εδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2319-aitima-amak-gia-synedriasi-tis-nomarxiakis-epitropis-lasithiou-tou-tee-tak

 

Εκδώσαμε τα παρακάτω Δελτία Τύπου:

ΑΜΑΚ: Αξιοποίηση του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκηςδείτε εδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2298-dt-amak-aksiopoiisi-tou-aerodromiou-nikos-kazantzakis

ΔT AMAK: «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» - Ο πιο γρήγορος κερδίζει κι ο υπουργός πανηγυρίζει...

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2306-dt-amak-eksoikonomo-aftonomo-2020-o-pio-grigoros-kerdizei-ki-o-ypourgos-panygirizei

ΔΤ ΑΜΑΚ: «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» - Μετά τις αποκαλύψεις...δείτε εδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2321-dt-amak-eksoikonomo-aftonomo-2020-meta-tis-apokalypseis

ΔΤ ΑΜΑΚ: Όχι στις προσλήψεις αστυνομικών στα Πανεπιστήμια – Προσλήψεις Καθηγητών

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2323-dt-amak-oxi-stis-proslipseis-astynomikon-sta-panepistimia-proslipseis-kathigiton

ΔΤ ΑΜΑΚ: «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» - Η συνέχεια του φιάσκου... δείτε εδώ

https://www.amak.gr/index.php/drasi-amak/2330-dt-amak-eksoikonomo-aftonomo-2020-i-synexeia-tou-fiaskou

 

 

Διαβάστηκε 777 φορές