ΔΤ ΑΜΑΚ:«Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» - Η συνέχεια του φιάσκου...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 18:13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 Φεβρουαρίου 2021

 

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020» - Η συνέχεια του φιάσκου...

 

Κατά το προηγούμενο διάστημα είχαμε εκφράσει επανειλημμένα δείτε εδώ τις αντιρρήσεις, τις ενστάσεις και τις προτάσεις μας για την απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία του προγράμματος που έχει ως εμπλεκόμενους εμάς τους μηχανικούς, αλλά και τους ιδιοκτήτες.

 

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της ασφάλειας του ηλεκτρονικού συστήματος και της όλης διαδικασίας, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε όλη τη χώρα και παρά το γεγονός ότι αδιαμφισβήτητα έγινε χρήση αθέμιτου λογισμικού στη διαδικασία των αιτήσεων, πριν αλλά και μετά τα Χριστούγεννα.

 

Με το νέο έτος, και μετά από ένα μικρό «πάγωμα» της «διαδικασίας», το υπουργείο προχώρησε  σε κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις των παραμέτρων του συστήματος (ελάχιστος χρόνος 5’ για την ολοκλήρωση της αίτησης). Παρόλα αυτά, κατά τη διαδικασία υποβολής για τις επόμενες τέσσερις  Περιφέρειες  (Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας) το «αναβαθμισμένο» σύστημα όχι απλώς κολλούσε αλλά κατέρρεε για αρκετή ώρα πριν επανέλθει . Επίσης δεν διασφαλίστηκε η μη χρήση λογισμικού.  Έγινε φανερό , για ακόμα μια φορά, το βασικό δομικό λάθος του προγράμματος: Η χρονική προτεραιότητα , ή αλλιώς όποιος πρόλαβε, πρόλαβε με έντονη δόση τύχης...

 

Με βάση τα παραπάνω, επανερχόμαστε στις προτάσεις που είχαμε καταθέσει:

 

·         Να ελεγχθούν οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν με χρήση λογισμικού, μέσω των στοιχείων του ηλεκτρονικού συστήματος (χρόνος καταχώρησης της αίτησης) και όσες βρεθούν να έχουν κάνει χρήση λογισμικού να ακυρωθούν.

·         Με τα κονδύλια που θα απαγκιστρωθούν, να γίνουν δεκτές όλες οι (εκκρεμείς) αιτήσεις που έφτασαν στο βήμα 3 και δεν εγκρίθηκαν επειδή είχαν εξαντληθεί οι πόροι (στις περιφέρειες που έχει κλείσει το πρόγραμμα). Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές κατά τον επόμενο κύκλο, δεδομένου ότι υπάρχουν πλήρεις φάκελοι.

·         Όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος, και, αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για όλες τις περιοχές, επισημαίνουμε ξανά ότι πρέπει προφανώς  να αλλάξει ο τρόπος υποβολής αιτήσεων, διότι εξευτελίζει και απαξιώνει την εργασία των μηχανικών, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα. Η μοριοδότηση των αιτήσεων εκτιμούμε ότι αποτελεί  το βέλτιστο κριτήριο εισαγωγής στο πρόγραμμα.

 

Όμως υπάρχει και συνέχεια ……για τις επικείμενες αιτήσεις για πολυκατοικίες τύπου Ά ή Β΄ :

 

Εκδόθηκαν οι οδηγίες υποβολής 8-6 ημέρες πριν την έναρξη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα αδιευκρίνιστα σημεία, και είναι άγνωστο το αν θα λυθούν έως την ερχόμενη Τετάρτη. Τα προβλήματα πάμπολλα, από την έκδοση ΑΦΜ, που για περιφερειακές εφορίες ήταν άλυτος γρίφος, ως την απόφαση για την αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή πολυκατοικίας.

Ο μηχανικός ενδιάμεσα προσπαθεί να μαντέψει, ως άλλη Πυθία, και να δώσει τη βέλτιστη λύση. Σηκώνει όλο το βάρος των αποφάσεων, ακόμα και για το αν είναι ή όχι επιλέξιμη μια πολυκατοικία, έχοντας δουλέψει για την ένταξη της στο πρόγραμμα, ενώ με τις τελευταίες διευκρινήσεις πιθανόν να αποκλείεται. Αποτέλεσμα, να βρίσκεται υπόλογος απέναντι στους ιδιοκτήτες και να δέχεται όλη την απογοήτευση τους. Για πόσο ακόμα θα είναι οι μηχανικοί το «μαξιλαράκι», για τον θυμό των πολιτών προς τους υπεύθυνους;

 

Αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις του υπουργείου ...

 

 

Διαβάστηκε 1007 φορές