Εισήγηση ΑΜΑΚ στη ΔΕ :«Πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, Προβλήματα- Προτάσεις»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γράφτηκε από  Κατηγορία ΔΡΑΣΗ ΑΜΑΚ Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 12:02

Συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος την  Πέμπτη 18-02-2021 , 19.00 μ.μ.

 

Θέμα: «Πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, Προβλήματα- Προτάσεις»

 

Εισηγητής: Γιάννης Κλάδος Π.Μ. μέλος Δ.Ε

 

Για το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε και γι αυτό που πρόκειται να έρθει....

 

Κατά το προηγούμενο διάστημα επανειλημμένα είχαμε εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις, τις ενστάσεις και τις προτάσεις μας απέναντι  σε αυτήν την απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία με εμπλεκόμενους εμάς τους μηχανικούς, αλλά και τους ιδιοκτήτες .

 

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της ασφάλειας του  ηλεκτρονικού συστήματος και της όλης διαδικασίας, κόντρα στις αντιδράσεις που υπήρξαν σε όλη τη χώρα και παρά το ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός η χρήση αθέμιτου λογισμικού στη διαδικασία αιτήσεων, πριν αλλά και μετά τα Χριστούγεννα .

Με το νέο έτος και και μετά από ένα μικρό πάγωμα της «διαδικασίας», το υπουργείο προχώρησε  σε κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις των παραμέτρων του συστήματος (ελάχιστος χρόνος 5’ για την ολοκλήρωση της αίτησης). Βέβαια κατά τη διαδικασία υποβολής για τις επόμενες τέσσερις  περιφέρειες  (Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας) το «αναβαθμισμένο» σύστημα όχι απλώς κολλούσε αλλά κατέρρεε για αρκετή ώρα πριν επανέλθει. Για τις πολυκατοικίες δε, εκεί πραγματικά το σύστημα απέκτησε χαρακτηριστικά σουρεαλισμού , αλλάζοντας μόνο του τους προϋπολογισμούς κλπ κλπ...

 

Με βάση όλα τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι δεν υφίσταται ουσιαστικά ίση αντιμετώπιση μεταξύ των αιτήσεων των περιφερειών  -  καθώς στις περιφέρειες  που έτρεξε το «αναβαθμισμένο» σύστημα δεν διασφαλίστηκε η μη χρήση λογισμικού - , επανερχόμαστε με προτάσεις – κάποιες από τις οποίες  είχαμε καταθέσει - και ζητάμε από το ΥΠ.ΕΝ. σαφείς απαντήσεις:

 

Για το  «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2020» :

 

·         Εφαρμογή του ελάχιστου χρόνου υποβολής μίας αίτησης (5 λεπτά, από τον χρόνο εκκίνησης καταχώρησης στοιχείων ως την οριστική υποβολή) σε όλες τις περιφέρειες.

·          Όσες αιτήσεις καταχωρήθηκαν σε χρόνο μικρότερο του 5 λέπτου,είτε να ακυρωθούν είτε να πάρουν σειρά προτεραιότητας η μία μετά την άλλη με βάση τον ελάχιστο χρόνο υποβολής.  

·         Να γίνουν δεκτές όλες οι (εκκρεμείς) αιτήσεις που έφτασαν στο βήμα 3 και δεν εγκρίθηκαν επειδή είχαν εξαντληθεί οι πόροι . Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές κατά τον επόμενο κύκλο, δεδομένου ότι υπάρχουν γι αυτές πλήρεις φάκελοι.

Την ίδια πρόταση είχαμε κάνει για τις εκκρεμείς αιτήσεις του  «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ  ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ»  έχοντας μάλιστα δέσμευση από την Π.Κ. για τα κονδύλια που χρειαζόταν για να καλυφθούν. Η απάντηση του υπουργείου ήταν  αρνητική, απαντώντας μας ότι για τυπικούς λόγους ¨... οι εκκρεμείς αιτήσεις δεν θα μπορέσουν να μεταφερθούν αυτομάτως στο νέο κύκλο, αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, όταν ανοίξει ο επόμενος κύκλος.¨ , καθώς και ότι ¨ ...μόνο κερδισμένοι θα είναι όλοι όσοι συμμετάσχουν στο νέο κύκλο του Προγράμματος¨.

 

Για το πρόγραμμα που θα έρθει:

 

·         Επισημαίνουμε ξανά το πασιφανές : πρέπει  να αλλάξει ο τρόπος υποβολής αιτήσεων, διότι εξευτελίζει και απαξιώνει την εργασία των μηχανικών, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα. Η μοριοδότηση των αιτήσεων εκτιμούμε ότι αποτελεί  το βέλτιστο κριτήριο εισαγωγής στο πρόγραμμα .

·         Θα πρέπει  αυτή τη φορά , το υπουργείο να ακούσει τους επιστημονικούς φορείς και να γίνει  μια ουσιαστική διαβούλευση , όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής και τα χαρακτηριστικά του καινούργιου προγράμματος.

 

-    Για τα κριτήρια μοριοδότησης και τις προϋπολογισμούς του νέου προγράμματος:

 

·         Σαφή αποκλεισμό κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί βάση ΚΕΝΑΚ.

·         Περιορισμός του ποσοστού επιδότησης για τα υψηλά εισοδήματα , προς ωφέλεια των χαμηλότερων εισοδημάτων.

·         Υποχρεωτική αναβάθμιση του κελύφους πριν την αντικατάσταση/προσθήκη συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, αφού δεν εχει νόημα η τοποθέτηση νέων συστημάτων θέρμανσης/ κλιματισμού σε αμόνωτα κτίρια.

·         Επανεξέταση των μέγιστων προϋπολογισμών ,ειδικά για Συστήματα Θέρμανσης (Α/θ & Α/C)  και να αιτιολογείται επαρκώς η ταυτόχρονη προσθήκη διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης  στο ίδιο διαμέρισμα.

·         Να δοθεί προσοχή στην εισαγωγή επιπλέον κριτηρίων για τις κλιματολογικές-περιβαλλοντικές συνθήκες για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια άνιση &  άδικη κατανομή κονδυλίων ,ανά γεωγραφικά διαμερίσματα. Δεν είναι σημαντικό  μόνο το ζήτημα της θέρμανσης (το οποίο είναι δυσμενέστερο στις βορειότερες περιοχές) αλλά και αυτό του κλιματισμού-ψύξης για τις νοτιότερες περιοχές (μεγάλες οι ανάγκες κλιματισμού στα αστικά κέντρα, ιδίως σε αμόνωτα κτίρια).

 

 

 

Διαβάστηκε 733 φορές