Επιστολή συναδέλφου προς το ΤΕΕ "Είστε ένα ακόμα εργαλείο της Τρόϊκας"

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΑΠΟΨΕΙΣ Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 00:00

Αναδημοσιεύουμε από τα Αττικά Νέα, επιστολή συνεδέλφου προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ που όπως ενδεικτικά αναφέρει:  "Είστε και εσείς, κύριε Πρόεδρε του ΤΕΕ και οι ρυθμίσεις των τελευταίων 3-4 ετών, όπως και η πλατφόρμα του ΤΕΕ, ακόμα ένα εργαλείο της Τρόικας. Θα φτάσουμε τελικά σε μια τεράστια, μαύρη, άπατη τρύπα, που εγγυάται οριστικά και αμετάκλητα το ακίνητο στους δανειστές της Ελλάδας."

 

Αγαπητέ κ. Σπίρτζη,

 

σας αποστέλλει αυτή την επιστολή ένας μαχόμενος – αηδιασμένος Μηχανικός που ζει και παλεύει μέσα σε αυτή την ζούγκλα, σαν ελεύθερος επαγγελματίας και διατηρεί ή μάλλον προσπαθεί να διατηρήσει ένα γραφείο στην Αθήνα και βιώνει την ξεφτίλα του Μηχανικού.

 

Σύντομο Βιογραφικό: Είμαι 36 ετών, σπούδασα στην Αγγλία, με δύο μεταπτυχιακά,  αναγνώρισα το πτυχίο μου και δούλευψα από το 2004 σε κατασκευαστικές εταιρείες εντός και εκτός Αθήνας σε εργοτάξια. Έχω ανοίξει εδώ και τρία σχεδόν χρόνια μαζί με την κοπέλα μου, που είναι επίσης Μηχανικός δυστυχώς, ένα γραφείο και προσπαθούμε  να βιοποριστούμε μέσα σε αυτή την ζούγκλα που κυριολεκτικά μοιάζει σαν καζάνι που βράζει, κοχλάζει και χύνεται.

 

Σύντομη οικονομική κατάσταση: Χρωστάω 6 νοίκια στο γραφείο, 4 νοίκια στο σπίτι που νοικιάζω, χρωστάω 650 ευρώ στην ΔΕΗ και 500 ευρώ στο σπίτι. Είμαστε και εγώ και η κοπέλα μου ανασφάλιστοι φυσικά, χρωστάω στο ΤΣΜΕΔΕ 15.000 και η κοπέλα μου 8.000 και δεν υπάρχει καμία δυνατή περίπτωση να τα πληρώσουμε, όσες  ρυθμίσεις και όσες δόσεις αποπληρωμής να βγούνε. Και να σας πώ τώρα και ένα ανέκδοτο για να γελάσετε... Προσπαθούμε και θέλουμε να παντρευτούμε και να κάνουμε ένα παιδί και η κοπέλα μου είναι 35 ετών και ο νοών νοείτω.

 

Δεν είναι ο σκοπός μου να κλαφτώ, γιατί δεν κλαίγομαι, δόξα τον Θεό λέω, ούτε για να ζητήσω βοήθεια, γιατί θεωρώ ότι δεν μπορείτε, ούτε και διατείθεστε  να βοηθήσετε ανθρώπους σαν και εμένα. Και ούτε επίσης και ντρέπομαι να παραδεχτώ το γεγονός ότι χρωστάω και δεν έχω χρήματα γιατί πολύ απλά, δέν έχω φταίξει σε τίποτα απολύτως. Ίσα ίσα δήλωνα όλα τα εισοδήματά μου και όλο το ΦΠΑ, για να έχω επιστροφή φόρου τον οποίο τόσα χρόνια υπολόγιζα. Φταίνε οι προκάτοχοί μου εξ ολοκλήρου και δέν ντρέπομαι γιατί το κούτελο μου δεν πρόλαβε να διεφθαρθεί, δόξα τον Θεό.

 

Σας στέλνω την επιστολή για να εκφράσώ, αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι, γενικότερα και ειδικότερα. Το ότι είστε και εσείς και οι ρυθμίσεις των τελευταίων 3-4 ετών, όπως και η πλατφόρμα του ΤΕΕ, ακόμα ένα εργαλείο της Τρόικας. Η ανύπαρκτη στάση, αγώνας και συμπεριφοράς σας καταδεικνύει αυτό σαν γεγονός.

 

Γνωρίζετε πολύ καλά επίσης ότι οι νόμοι 3843/10 περί Η/Χ, ο 4014/11 περί αυθαιρέτων και 4178/13 επίσης δέν είναι τίποτα άλλο παρά φοροεισπρακτικές  παγίδες κινούμενης άμμου για όλους τους ιδιώτες ακόμα και για εμάς τους Μηχανικούς, που υπόσχονται και μιλούνε για μια υποτιθέμενη όαση στο τέλος της διαδρομής, την νομιμότητα δηλαδή, στην οποία όταν θα φτάσουμε εκεί, μέσω ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων, ο κόσμος θα κλάψει με μαύρο δάκρυ και θα μουτζώνεται τότε επαναλαμβανόμενα που έκανε αυτές τις αλλεπάλληλες μα@ακίες και πίστεψαν την κυβέρνηση, το ΤΕΕ, το ΥΠΕΚΑ, τούς νόμους και τους Μηχανικούς - παπαγάλους και δεν παρέμεναν αυθαίρετοι όλο αυτό τον καιρό. 

 

Θα φτάσουμε τελικά στην όαση και θα δούμε τότε ότι όχι μόνο όαση δεν είναι αλλά πρόκειται για μια ακόμα, την τελειωτική πλέον, τεράστια, μαύρη, άπατη τρύπα, που εγγυάται οριστικά και αμετάκλητα το ακίνητο στους δανειστές της Ελλάδας.

 

Εγώ λοιπόν σε αυτή την εμετική διαδικασία δέν θέλω να συμμετέχω . Όργανο  εκτελεστικό αυτού του <πράσινου μιλίου> των ακινήτων δέν θέλω να είμαι, γιατί έχω ακόμα αξιοπρέπεια. Θέλω το καλό των Ελλήνων και της Ελλάδας γιατί θεωρώ τον εαυτό μου έξυπνο. Μηχανικός που εν αγνοία του παίζει τον ρόλο του  Τροικανό-τσολιά και του Κου Κλουξ Κλάν που δείχνει με το δάχτυλο του τον μελλοθάνατο στην στάυρωση του, δέν θέλω να είμαι. 

 

Το ορθό, το σωστό, το σοφό και το έξυπνο θα ήταν λοιπόν να λέμε στους πολίτες και πελάτες μας να υπερνικήσουν το αίσθημα του φόβου, το αίσθημα του  αν δέν... τότε εγκληματείς και αν σε πιάσω θα σε τιμωρήσω στεγνά, που καλλιεργεί η κυβέρνηση μέσω των media και μέσω ημών Μηχανικών και να παραμείνουν αυθαίρετοι, γιατί για ακόμα μια φορά αποδυκνύεται ότι αυτός που παραμένει αυθαίρετος θα είναι και ο πιο ευνοημένος στο τέλος και θα πληρώσει τα λιγότερα, όπως γίνεται τα τελέυταία 40 χρόνια.

 

 Όσο ποιό παλαιό αυθαίρετο σου λέει ο νόμος ότι έχεις τόσο λιγότερα πληρώνεις. Όταν μπαίνεις στον πρώτο νόμο, έρχεται ο δεύτερος και σου κάνει την ίδια δουλεία με τα μισά λεφτά και δέν σου επιστρέφει φυσικά χρήματα. 

 

Όταν μπαίνεις στον δεύτερο ευνοικότερο νόμο, έρχεται ο τρίτος και στο μειώνει ακόμα περισσότερο το πρόστιμο και μουτζώνεσαι εις διπλούν. 

 

Δεν σε κάνει να νιώθεις μαλάκας τότε; Δεν νιώθεις μαλάκας σαν Μηχανικός που εκφόβιζες τον κόσμο να μπεί σε νόμο, γιατι αν δεν έμπενε θα έχανε το ακίνητο του τάχατες;  Δεν νιώθουμε εκτεθειμένοι όλοι ο ένας στον άλλον;  Και ο Μηχανικός στον πελάτη; Αν δεν έμπαινε σε κανέναν νόμο, δεν θα ήταν κερδισμένος;  Δέν είναι λοποδύτες οι εμπνευστές αυτής της αλληλουχίας νόμων που ακόμα εξελίσεται; Δεν γίνεσαι και εσύ ο Μηχανικός μοιραία λοποδύτης; που το έβλεπες και δεν μιλούσες; και τώρα που το βλέπεις, πάλι δεν μιλάς; 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ; ρωτάω ΕΙΜΑΣΤΕ;

 

Με βάλατε να λέω στον κόσμο να ρυθμίσει τον Η/Χ για να μην πεινάσω ουσιαστικά και να έχω λίγο δουλίτσα, με βάλατε να λέω στον κόσμο να τακτοποιήσει το αυθαίρετο του για να μην πεινάσω ξανά, με βάζετε τώρα να πω στον κόσμο να μπεί στον 4178 για να μην πεινάσω και άλλο. Τελικά και εγώ πεινάω και ο κόσμος που χαντάκωσα, πεινάει και αυτός. 

 

Ενημερώθηκα τελευταία ότι αποφασίσανε οι σοφοί Μηχανικοί του ΥΠΕΚΑ ότι θεωρείται παράβαση δηλαδή 500 ευρώ, ακόμα και ο ηλιακός στις ταράτσες. Με συγχωρείτε,  αλλά εμένα την σήμερον ημέραν μου ακούγεται αυτό σαν ακόμα μια  φάρσα βρωμερής αμπούλας εκ μέρους τους. Εάν θεωρείται λοιπόν ακόμα και αυτό παράβαση, τότε παράβαση είναι και οι τέντες, τα air condition, οι δορυφορικές κεραίες και η ανύψωση των κάγκελων για τα μικρά παιδιά, όλη η Ελλάδα ανεξαιρέτως.  Πραγματικά τι πίνουν και δέν μας δίνουν; Γιατί δέν μας βγάζετε όλους παράνουμους εν τέλει να τελειώνουμε;

 

Κάθονται εκεί οι σοφοί στο ΥΠΕΚΑ και γράφουν έναν νόμο στο πόδι, λένε που θέλουν φτάσουν από το πρώτο άρθρο κιόλας και στην πράξη όπως αποδυκνείεται δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι για το πώς θα φτάσουν εκεί. Εν συνεχεία καλούνε τους καημένους  απλήρωτους  Μηχανικούς του ΤΕΕ, για να διορθώσουν το σχέδιο νόμου και να κάνουν αλλαγές ώστε  να υπάρξει συνοχή με τον Ν.1337/83, τον ΓΟΚ του 85, τον 4030 και κτλ,   μέσα σε 3-4-5 μέρες , άντε εβδομάδα.   

Πλάκα έχουμε. 

Ο νόμος γράφτηκε εκτός Ελλάδος ρεεεε ξυπνάτε.   

Ένας μπετατζής να το έγραφε καλύτερα θα το έγραφε.

 

Τον Μαϊο επίσης έβγαλε αυτό το καταπληκτικό ΣτΕ τον  4014 αντισυνταγματικό και το Μνημόνιο ένα χρόνο πρίν το είχε βγάλει συνταγματικό. Καλό ανέκδοτο και αυτό. Προέβλεπε ο  νόμος ότι ένα μέρος του προστίμου θα πήγαινε στους Δήμους σαν ανταποδοτικό τέλος για την ανάπλασή τους και δέν πήγε ούτε μισό  σέντ. 

 

Πάνω στην κυβέρνηση το ήξεραν εξαρχής βέβαια, εμείς το καταλάβαμε εκ των υστέρων. Τρέις λαλούν και 10 εκαταμμύρια χορεύουν δηλαδή. Πρόβλεψη λοιπόν, ότι και ο 4178, πέρα από τα απίστευτα κενά που και πάλι έχει, αντισυνταγματικός θα βγεί για τον ίδιο και απαράλλαχτο λόγο καταρχήν, είναι θέμα χρόνου. Οψόμεθα.

 

Τα αναφέρω όλα αυτά, όχι για να προσβληθεί προσωπικά κάποιος από τους αναγνώστες, αλλά για να καταφανεί το απίστευτο μπάχαλο που επικρατεί στον κλάδο των Μηχανικών από πάνω έως κάτω,  από την κορυφή έως τα νύχια, από τον Υπουργείο έως τον πολίτη και το που έχουν καταντήσει τους Μηχανικούς.

 

Για να επιζήσει κάποιος Μηχανικός εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα είναι να δουλεύει φοροδιαφεύγοντας, όσο γίνεται μαύρα, εκμεταλλευόμενος τον φόβο και την ανάγκη ενός άλλου δύσμοιρου πολίτη, ώστε να καταλήξουμε εν τέλει και οι δύο στο απόλυτο μηδέν. 

 

Ναί αλλά δέν με σπούδασαν οι γονείς μου, δεν επένδυσαν μια περιουσία πάνω μου, δέν δούλευα στα εργατάξια σαν μαύρος για να μάθω την δουλειά, δέν ονειρεύτηκα ποτέ ούτε και φαντάστηκα ποτέ ότι θα καταλήξει ένας Μηχανικός στο σημείο να είναι ένας διεκπεραιωτής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τίποτα άλλο παραπάνω. 

 

Βιώνουμε επίσημα και με την βούλα σήμερα την ξεφτίλα του επαγγέλματος και δεν παραπονιόμαστε κιόλας για αυτό.  Λόγω πείνας βέβαια  που την βλέπουμε να έρχεται και λέμε, δεν γαμιέται έχει αυτός λεφτά. Τί να πούν και οι μεγαλύτεροι Μηχανικοί με 30 και 40 χρόνια εμπειρίας ώς Μηχανικοί σοβαρών έργων. Ειλικρινά λυπαμαι για την κατάντια μας. 

 

Μας και σας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί. Είμαστε και είσαστε όλοι αναλώσιμοι. Όταν εκπληρώσουμε σαν καλά εργαλεία που είμαστε το σκοπό που έχει προβλεφτεί  πρίν από καιρό για εμάς, θα μας και θα σας απολύσουν και κλείσουν όλους, χωρίς καμία φυσικά αποζημείωση ή ερώτηση. 

 

Είμαστε και είσαστε όλοι άξιοι της πεπραγμένων μας. Νιώθω αηδία πλέον, δεν θέλω να είμαι πλέον ξεφτίλας, δέν μπορώ πλέον να εθελοτυφλώ, δέν μπορώ άλλο να λέω ψέματα στους πελάτες μου ούτε και στον εαυτό μου. 

 

Θέλω να είμαι Μηχανικός, θέλω να είμαι παραγωγικός  για αυτό αποχωρώ. 

Η Ελλάδα δεν πάει μπροστά νομιμοποιώντας την αυθαιρεσία των πολιτικών, η Ελλάδα θα πάει μπροστά κατεδαφίζοντας συθέμελα την αυθαιρεσία τους. 

Ο Θεός να μας φωτίσει όλους μας.

 

Α και κάτι άλλο κ. Πρόεδρε με το παρντόν πάντα...να γυρνάει ε!!!

 
 Β.Π.

(Τα στοιχεία του μηχανικού, βρίσκονται στην διάθεση του attikanea, στα οποία έστειλε την επιστολή του)

 

πηγή : συσπείρωση αριστερών μηχανικών

 

Διαβάστηκε 5081 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 16:28