Σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο βρίσκεται το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. (δείτε εδώ)
Συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε: «Το υπουργείο μας έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται την αλλαγή αυτού του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, ώστε αυτό να καταστεί όσο το δυνατόν πιο επωφελές για την οικονομία μας και το περιβάλλον».
Όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ την κατασκευή της μονάδας αυτής ήδη το υπουργείο την έχει ακυρώσει, κάνοντας δεκτές, από τις 14 Απριλίου 2015, τις προσφυγές του Δήμου Φαιστού και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Επίσης ο Π. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι «είμαστε υπέρ της δημόσιας παρέμβασης στο χώρο της ενέργειας, στηρίζουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις δημόσιες επενδύσεις σε αυτό το χώρο». «Αντιταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή – τόνισε χαρακτηριστικά - στον τεμαχισμό της ΔΕΗ, στηρίζουμε τη δημόσια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, τον δημόσιο ΑΔΜΗΕ. Πιστεύουμε ότι ο δημόσιος παρεμβατικός ρόλος στον τομέα της ενέργειας είναι κρίσιμος και αποφασιστικός και ασφαλώς είμαστε κατά οποιωνδήποτε χρησιμοποιούν την αγορά, προκειμένου να υπηρετούν ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό μας βρίσκει ήδη αντίθετους και πολύ περισσότερο θα μας βρίσκει αντίθετους στο μέλλον».
Ακόμα, συνέχισε: «Θα ήθελα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι κατά τη γνώμη μας ανεπαρκές και σε πολλά σημεία ασαφές, αφήνοντας κενά και προκαλώντας αντιφάσεις που ωφελούν κερδοσκοπικές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όμως συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση."
Στη συνέχεια , επεσήμανε: "Ξέρετε ότι το θέμα δεν το συζητάμε για πρώτη φορά μετά τρεις μήνες. Σε ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ εθίγη τις προάλλες από αυτό το βήμα το θέμα της ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα από μένα προσωπικά, όπου έθεσα τους προβληματισμούς της κυβέρνησης. Και μάλιστα μίλησα πολύ συγκεκριμένα για την επένδυση που επρόκειτο να γίνει στα Βασιλικά και με ένα θετικό, θα έλεγα, τρόπο. Επομένως συζητάμε για δεύτερη φορά από αυτό το βήμα και μάλιστα με μια επίκαιρη ερώτηση του κόμματός σας, που είναι προς τιμήν σας που δείχνετε ευαισθησία για αυτά τα θέματα."
Ακόμα, είπε: "Το υπουργείο μας έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται την αλλαγή αυτού του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, ώστε αυτό να καταστεί όσο το δυνατόν πιο επωφελές για την οικονομία μας και το περιβάλλον. Κατά τη γνώμη μας αυτή η επανεξέταση θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της ότι κατά τις τεχνικές διεργασίες βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούνται συχνά αέρια και στερεά απόβλητα, ορισμένα εκ των οποίων είναι επικίνδυνα, ενώ ενδεχομένως εκλύονται και επικίνδυνα υγρά απόβλητα. Προκύπτει, λοιπόν, ότι η ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα δεν είναι απλώς μια μορφή πηγής ανανεώσιμης ενέργειας, αιολική ή ηλιακή, αλλά, όχι σπάνια, προσομοιάζει με εγκατάσταση ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων. Θέλουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, αλλά με σωστούς όρους, υπό σωστές συνθήκες και με θετικό ισοζύγιο επιπτώσεων."
Και κατέληξε: "Όσον αφορά τώρα τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στη θέση Κοπανάδες του Δήμου Φαιστού, το υπουργείο, όπως είπατε, την έχει ακυρώσει ήδη. Έχει κάνει δεκτές τις προσφυγές του Δήμου Φαιστού και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, με τις οποίες εζητείτο η ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Και αυτό έχει γίνει από τις 14 Απριλίου 2015. Επομένως, από αυτήν την άποψη, η ανταπόκρισή μας και στα αιτήματα των κατοίκων για τη μη έγκριση κατασκευής αυτής της μονάδας, ήταν πάρα πολύ έγκαιρη και θετική στο πρόσημό της και στον προσανατολισμό της". (δείτε εδώ )
Κατά τη δευτερολογία του, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επισήμανε:«Επιχειρείτε βλέπω να κάνετε κριτική σε κάτι που έπρεπε να μου απονείμετε εύσημα. Είναι μια δική σας στάση, τη σέβομαι. Είναι η δεύτερη φορά που κάνει το ΚΚΕ ερώτηση, προς τιμήν του, είναι ευαισθητοποιημένο για θέματα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα και βλέπετε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά. Όχι βεβαίως γιατί πιέσατε εσείς και γιατί καταθέσατε επίκαιρη ερώτηση, αλλά διότι το θεωρήσαμε σωστό να ακυρωθούν επενδύσεις που δεν είναι επωφελείς για τις τοπικές οικονομίες και το περιβάλλον και συναντούν γενικευμένες αντιδράσεις από τους κατοίκους. Ανταποκριθήκαμε στην προσφυγή που έκανε ο Δήμος Φαιστού, που είναι ευαισθητοποιημένος. Και σεις συμβάλλατε και άλλοι φορείς. Όλα αυτά τα παίρνουμε υπόψη μας και τα θεωρούμε πολύ θετικά. Η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των κομμάτων για πράγματα που ενοχλούν και δυσχεραίνουν τη ζωή των πολιτών, ασφαλώς αξίζουν εύσημα.
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις και τις θέσεις τις δικές μου τις οποίες ανέπτυξα στο συνέδριο του ECONOMIST, σας ευχαριστώ πολύ που τις διαβάζετε προσεκτικά, αλλά οπωσδήποτε νομίζω ότι υπάρχει και μια σχετική παραποίηση. Είμαστε υπέρ της δημόσιας παρέμβασης στο χώρο της ενέργειας, στηρίζουμε τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις δημόσιες επενδύσεις σε αυτό το χώρο. Αντιταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον τεμαχισμό της ΔΕΗ, στηρίζουμε τη δημόσια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, τον δημόσιο ΑΔΜΗΕ. Πιστεύουμε ότι ο δημόσιος παρεμβατικός ρόλος στον τομέα της ενέργειας είναι κρίσιμος και αποφασιστικός και ασφαλώς είμαστε κατά οποιωνδήποτε που επικαλούμενοι την αγορά υπηρετούν ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό μας βρίσκει ήδη αντίθετους και πολύ περισσότερο θα μας βρίσκει αντίθετους στο μέλλον.
Θα επανεξετάσουμε το πλαίσιο των επενδύσεων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τη βιομάζα, καθώς αυτό που υπάρχει είναι ανεπαρκές και δεν βοηθάει να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία και η ελληνική οικονομία στο σύνολό της από αυτές τις επενδύσεις. Αλλά βεβαίως, όπως και εσείς είπατε, αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε αφοριστικά να απορρίπτουμε όλες τις επενδύσεις που έχουν ως βάση τη βιομάζα, διότι δεν είναι όλες της ίδιας κατεύθυνσης και των ίδιων επιπτώσεων. Πρέπει κάθε μία να κρίνεται χωριστά, μέχρι να φτιαχτεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν πιο αντικειμενικά κριτήρια και πιο επωφελή για τον ελληνικό λαό».
πηγή : cretalive