Αστοχία στο γεωλογικό υπόβαθρό του είχε ως συνέπεια την πρόκληση εκτεταμένων κατολισθήσεων στο πρανές και από την πλευρά του υπερχειλιστή, κατάσταση που επιδεινώθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Εκτεταμένες κατολισθήσεις, οι οποίες απαιτούν επιπλέον χρήματα σε ένα έργο που εξακολουθεί να «ρουφάει» εκατομμύρια ευρώ και να αποδεικνύεται βαρέλι χωρίς οικονομικό πάτο, δεδομένου ότι το συνολικό κόστος του έχει εκτοξευτεί στα 220 εκατομμύρια ευρώ.
Νέες αποκαλύψεις για τις οποίες ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης θα παρέμβει άμεσα για την αποκατάσταση της αστοχίας και με την τεχνική του υπηρεσία να παρακολουθεί, την ίδια ώρα, τη λειτουργία του φράγματος.
Το πρόβλημα παραδέχτηκε με δηλώσεις του στη "Ν.Κ." ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Λευτέρης Κοπάσης, ο οποίος ανέφερε ότι «θα αποκαταστήσουν την αστοχία όταν σταματήσει το φαινόμενο και σταθεροποιηθεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίμαχο σημείο υπήρξε αστοχία στο γεωλογικό υπόβαθρο το οποίο δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει τον χωμάτινο όγκο για τον οποίο υπήρξε τρόπος σταθεροποίησης με αγκύλια και γκανάιτ.
«Θα διαπιστώσουμε το κόστος, την ευθύνη και τα σχετικά ώστε να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοπάσης ο οποίος παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας σε σχέση με τη λειτουργία του Φράγματος Αποσελέμη.
Σύμφωνα με τους κατοίκους του Σφεντυλίου, το φαινόμενο της κατολίσθησης άρχισε να παρουσιάζεται από τις 18 Ιανουαρίου και με τους ίδιους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι μπορεί να συμβεί στο ενδεχόμενο... φραξίματος του υπερχειλιστή.
«Αν φράξει ο υπερχειλιστής και ανέβει η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμη θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κάτοικοι κύριοι Γιάννης Μπαντουβεράκης και Μανόλης Φανουράκης.
Δοκιμαστική λειτουργία
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν σε συναντήσεις εργασίας για την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του Φράγματος Αποσελέμη, ελέγχοντας ουσιαστικά δίκτυα και εγκαταστάσεις ώστε το νερό του φράγματος να καταλήγει στις δεξαμενές.
Όπως εκτιμάται, σε τρεις μήνες θα... τρέξει το νερό στο αυλάκι, με το πρώτο... τεστ να αφορά το Δήμο Ηρακλείου και σε επόμενη φάση το Λασίθι.
Προκειμένου να γίνει η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που έχουν σχέση με την ηλεκτροδότηση και κατ' επέκταση με την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων είτε αφορά τον εξοπλισμό είτε τις εγκαταστάσεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Κοπάσης, μέχρι τις 30 Απριλίου θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα σύνδεσης με τη ΔΕΗ, ώστε από τον ερχόμενο Μάιο να τεθεί σε λειτουργία το 1/3 του διυλιστηρίου, με δυνατότητα επεξεργασίας 40 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ημερησίως για το Δήμο Ηρακλείου, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η δοκιμή για το σύνολο του έργου, με την επεξεργασία να φτάνει τα 110 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού ημερησίως.
Μεγάλο "αγκάθι" αποτελεί η εξασφάλιση 11,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται, στο πλαίσιο του έργου των 82 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την κατασκευή αγωγών και διυλιστηρίων.
Συγκεκριμένα, από τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ, τα 5,5 αφορούν την ολοκλήρωση έργων στο Ηράκλειο και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια ευρώ αφορούν έργα στο Λασίθι, με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση με στόχο την ολοκλήρωση των επίμαχων έργων.
Σύμφωνα με το δ/ντή Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Γιώργο Αγαπάκη, «μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 90% των αγωγών μήκους 75 χιλιομέτρων».
Τι είπαν οι δήμαρχοι
Εντωμεταξύ, στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λότζια, ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη ένταξη στον προϋπολογισμό έργων για το Οροπέδιο Λασιθίου, συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μάλιστα περιλαμβάνονται στις συμβατικές υποχρεώσεις του όλου έργου.
Και ενώ ο κ. Κοπάσης εστιαζόταν σε κυρίως τεχνικά θέματα και άλλα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Στεφανάκης αντέδρασε λέγοντας ότι δε είχε κληθεί στη συνάντηση και ότι θα έπρεπε να συζητηθεί και η πολιτική διάσταση του ζητήματος.
«Βάλαμε τα πράγματα στη θέση τους. Δεν είναι σωστό να συζητάμε τα επιμέρους έργα του φράγματος Αποσελέμη και να μη συζητάμε τα έργα που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί στο Οροπέδιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας δύο εκατομμυρίων ευρώ και δεν υπάρχει αρδευτικό δίκτυο. Όπως επίσης δεν έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση και βιολογικό», δήλωσε ο κ. Στεφανάκης, ο οποίος παράλληλα στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας ότι «θα παρακολουθούν στενά το ζήτημα και ότι δε θα διστάσουν να φτάσουν στα άκρα».
Για τις παραπάνω εξελίξεις θα πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Οροπέδιο.
«Ήταν μια συνάντηση εργασίας σε συνεννόηση καταρχήν με τη ΔΕΥΑΗ, στην οποία κλήθηκαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των δήμων προκειμένου να συζητήσουμε τεχνικά κυρίως θέματα», διευκρίνισε από τη πλευρά του ο κ. Κοπάσης.
Πολλά τα ζητήματα - Πότε θα τρέξει... το νερό;
Την ανάγκη να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της διαχείρισης του έργου αλλά και ο ρόλος της ΔΕΥΑ τόνισε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ο οποίος σημείωσε ότι προέχει το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας του έργου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί πότε θα δοθεί νερό στους αποδέκτες του έργου, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό πλαίσιο πρέπει πλέον να συζητηθεί με τη νέα κυβέρνηση.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, ευχαρίστησε τους μετέχοντες στη σύσκεψη για τις πληροφορίες που έδωσαν, χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση, σημειώνοντας πως πρέπει να επαναληφθεί σύντομα, προκειμένου να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες και να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν.
Γεωργία Μακάκη
πηγή : ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ