Με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή (μέσα στην… αναμπουμπούλα της βροχής τροπολογιών που έρχονται τις τελευταίες ημέρες ενόψει εκλογών) ψηφίστηκε η απαλλαγή των αυτοπαραγωγών ΑΠΕ από το ΕΤΜΕΑΡ του ρεύματος που παράγουν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να υπογραφεί (άμεσα, ακόμα και σήμερα, σε κάθε περίπτωση δε εντός του έτους) η Υπουργική Απόφαση για το net metering.
Εξαιτίας της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στην προώθηση του νομοσχεδίου για το φυσικό αέριο, στο οποίο είχε περιληφθεί διάταξη για το ΕΤΜΕΑΡ των αυτοπαραγωγών, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου έκανε αποδεκτή τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές κι έτσι ψηφίστηκε το βασικό «προαπαιτούμενο» για να προχωρήσει το net metering, το οποίο περιμένουν εναγωνίως όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο των φωτοβολταϊκών.
Το περιεχόμενο της τροπολογίας είναι αντίστοιχο με όσα προέβλεπε η διάταξη του νομοσχεδίου: «Το ΕΤΜΕΑΡ καταβάλλεται από κάθε πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός καταναλώνει. Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ειδικό τέλος καταβάλλεται από κάθε αυτοπαραγωγό για το τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που συνολικά αυτός απορροφά από το Δίκτυο ή το Σύστημα». Υιοθετείται έτσι ένα από τα σοβαρά αιτήματα του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Οι φορείς ζητούσαν βεβαίως να μην πληρώνουν οι αυτοπαραγωγοί ούτε ΥΚΩ για την ενέργεια που αυτοκαταναλώνουν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό, καθώς οι ΥΚΩ αποτελούν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής για το κόστος της οποίας συμμετέχουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές.
Έτσι, για το τμήμα του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει μόνος και καταναλώνει μόνος, ο καταναλωτής δεν θα πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ και τέλη δικτύων μεταφοράς και διανομής, αλλά θα πληρώνει ΥΚΩ. Αντίθετα, για το ρεύμα που απορροφά από το δίκτυο όταν δεν έχει δικό του (νύχτα κ.λπ.) θα πληρώνει κανονικά ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, τέλη δικτύων κ.λπ.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών. Χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες, οι συνομιλητές του energypress βεβαιώνουν μάλιστα ότι η Υπουργική Απόφαση που έχουν επεξεργαστεί τα στελέχη του υπουργείου, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να λειτουργήσει και πάλι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες.
Οδηγός η γνωμοδότηση
Σε κάθε περίπτωση, οδηγό αποτελεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ που προέκυψε μετά τη σχετική διαβούλευση που πραγματοποίησε η Αρχή, η οποία έφερε αρκετές αλλαγές - προς το καλύτερο -, σε σχέση με την αρχική πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, κάνοντας πιό ελκυστική την αυτοπαραγωγή. Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία αλλαγών στην πρόταση της ΡΑΕ είναι τα εξής:
- Διπλασιάζεται η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς και από 10KW γίνεται 20KW. Εναλλακτικά, η ισχύς μπορεί να είναι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος του πελάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που οδηγεί, σε κάποιες εμπορικές συνδέσεις, σε δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μεγαλύτερης ισχύος. Τα όρια αυτά ωστόσο θα είναι μειωμένα στο μισό για τα μη διασυνδεμένα νησιά εκτός της Κρήτης.
- Επεκτείνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής και net metering και στη Μέση Τάση και όχι μόνον στη Χαμηλή.
- Δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνον στέγες, αλλά και πέργκολες, γκαράζ, κήποι, ακόμα και όμορα οικόπεδα.
Εξυπακούεται ότι για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.
Τέλος, αναφορικά με το πώς θα ρυθμίζονται θέματα σχέσεων ιδιοκτητών με ενοικιαστές ή συνιδιοκτητών, η ΡΑΕ εισηγείται στο ΥΠΕΚΑ στην υπουργική απόφαση που θα εκδώσει, να προβλέπεται ότι στους δικαιούχους για ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα συμψηφισμού να περιλαμβάνονται και άλλοι, πλην του κυρίου, νόμιμοι χρήστες του ακινήτου στο οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα (π.χ. μισθωτές). Οι μεταξύ του μισθωτή και του κυρίου του ακινήτου σχέσεις προτείνει η ΡΑΕ να ρυθμίζονται με ιδιωτικό συμφωνητικό.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν πέρασε, τουλάχιστον στην πρόταση της ΡΑΕ, το αίτημα φορέων του κλάδου να δίνεται η δυνατότητα χρήσης της στέγης ενός καταναλωτή από άλλον, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον πρώτο (και με την κατανάλωσή του) μέσω σύμβασης. Αυτή η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν οι στέγες των δημόσιων κτηρίων (και οι μεγάλες καταναλώσεις τους) από ιδιώτες που έχουν τα κεφάλαια να το κάνουν. Δεν πέρασε επίσης, στην πρόταση της ΡΑΕ, η δυνατότητα «εικονικού» net metering, δηλαδή η δυνατότητα να έχεις αλλού την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και αλλού την κατανάλωση, δυνατότητα που ενδιαφέρει άμεσα τους ξενοδόχους σε νησιά που εκ των πραγμάτων δεν έχουν χώρους στις μονάδες τους για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά.
Το αν προωθήθηκαν, τελικά, τα αιτήματα αυτά θα αποδειχθεί όταν δοθεί στη δημοσιότητα η Υπουργική Απόφαση.