Σεισμοί στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στην Ευρώπη

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 16:21

Κάτω από τα πράσινα λιβάδια της βορειοανατολικής Ολλανδίας βρίσκεται το κοίτασμα του Χρόνινγκεν, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που παράγει ασταμάτητα από το 1959.

Καθώς το κοίτασμα γερνάει, η πίεση του αερίου μειώνεται και οι σεισμοί πληθαίνουν. Πάνω από 120 σεισμοί έγιναν πέρυσι και τουλάχιστον 40 μέχρι στιγμής φέτος. Οι σεισμοί δεν έχουν προξενήσει σοβαρούς τραυματισμούς ή θανάτους, αλλά έχουν προξενήσει σημαντικές ζημιές σε κτίρια, έχουν θέσει σε κίνδυνο τους γειτονικούς υδατοφράκτες και έχουν προξενήσει φόβο και οργή στους κατοίκους.

Λόγω των προβλημάτων, η ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε από την κοινοπραξία της Shell και της Εxxon Mobil, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, να μειώσει την παραγωγή κατά 20% και να επανεπενδύσει μέρος των κερδών στην τοπική οικονομία. Πάνω από το κοίτασμα, που καταλαμβάνει έκταση 900 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζουν 150.000 άνθρωποι.

Η ολλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω μείωση της παραγωγής, καθώς το κοίτασμα συνεισφέρει 12 δισ. ευρώ τον χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Shell και η Exxon δεν ανακοινώνουν τα κέρδη τους από το Χρόνινγκεν, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα κέρδη τους από το κοίτασμα ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η άντληση αερίου στο Χρόνινγκεν γίνεται με συμβατικές μεθόδους, αλλά τα γεωλογικά προβλήματα της άντλησης προσφέρουν νέα επιχειρήματα εναντίον της υδραυλικής άντλησης αερίου από σχιστόλιθο, η οποία επίσης προξενεί σεισμούς.

Παρά τις κυβερνητικές ενέργειες, πολλοί κάτοικοι αμφιβάλλουν αν θα αλλάξει κάτι. Οι σεισμοί, που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, γίνονται προοδευτικά συχνότεροι και ισχυρότεροι. Τον Αύγουστο του 2012 η περιοχή πέρασε ένα «σεισμικό κατώφλι», με σεισμό 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Τη στιγμή εκείνη, η περιοχή κατάλαβε τον πραγματικό κίνδυνο», είπε ο δήμαρχος του Λόπερσουμ, Αλμπερτ Ρόντενμπογκ.

Καθώς το αέριο φεύγει από τον πορώδη ασβεστόλιθο και ανεβαίνει στην επιφάνεια, το πέτρωμα συρρικνώνεται σαν πιεσμένο σφουγγάρι. Σε κάποιες περιοχές, το φαινόμενο αυτό έχει βυθίσει το έδαφος κατά 35 εκατοστά, υποχρεώνοντας την κοινοπραξία των Shell και Exxon να επενδύσει σημαντικά ποσά σε σταθμούς άντλησης υδάτων και άλλα συστήματα διαχείρισης.

Μετά τον σεισμό του 2012, το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Ολλανδίας ανέβασε τις εκτιμήσεις για το ανώτατο πιθανό μέγεθος σεισμού στα 5 Ρίχτερ, δηλαδή 30 φορές πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Οι σεισμοί είναι επιφανειακοί, κάτι που τους κάνει πιο καταστροφικούς, ενώ το γεγονός ότι η περιοχή δεν ήταν σεισμογενής σημαίνει ότι δεν έχει αντισεισμικές κατασκευές.

Η Ντανιέλα Μπλάνκεν, γραμματέας τοπικής ένωσης κατοίκων, σημειώνει ότι η παραγωγή πρέπει να μειωθεί κατά 40% και να υπάρξει ανεξάρτητη επίβλεψη της κοινοπραξίας. «Ο κόσμος δεν θεωρεί την κοινοπραξία ως γείτονα αλλά ως εισβολέα», λέει η Μπλάνκεν.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν πως αν μειωθεί η άντληση αερίου στο επίκεντρο πιθανώς θα μειωθεί η σεισμικότητα, αλλά τονίζουν ότι αυτό είναι κάτι που θα φανεί συν τω χρόνω. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι αυτό το τεστ δεν μπορεί να αποτύχει. «Εστω και ένας άνθρωπος να πεθάνει», τονίζει η Μπλάνκεν, «η περιοχή θα πάρει φωτιά».
πηγή : cretalive
 
Διαβάστηκε 2858 φορές