Μπαζώνουν την παραλία του Κερατόκαμπου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 18:10
Κερατόκαμπος – Τείχος της ασχήμιας
Με το πρόσχημα της αποκατάστασης μέρους του παραλιακού δρόμου στον οικισμό του Κερατοκάμπου -ο οποίος (δρόμος) όπως είναι γνωστό σε όλους βρίσκεται ολόκληρος μέσα στον αιγιαλό- προχωρούν άμεσα ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, με την σιωπηρή ανοχή των εμπλεκομένων υπηρεσιών (Λιμεναρχείου και Κτηματικής Υπηρεσίας), στο «μπάζωμα» με τεράστια βράχια της παραλίας του Κερατοκάμπου. Κατόπιν, όπως πληροφορούμαστε, θα προχωρήσουν στην ασφαλτόστρωση του δρόμου που θα δημιουργηθεί κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα, επεκτείνοντας το απαράδεκτο τοιχίο από μπετόν που έχει ήδη κατασκευάσει ο Δήμος, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό την φυσιογνωμία του τόπου, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση για τους κατοίκους του οικισμού, στο όνομα της σωτηρίας των περιουσιών των ιδιωτών κατά μήκος του δρόμου τούτου.

Δυστυχώς όλα αυτά γίνονται χωρίς καμία απολύτως μελέτη, αποτελούν στην κυριολεξία «μπαλώματα» και δημιουργούν νέα, αντί να λύνουν τα παλιά προβλήματα.

Όσοι καταγόμαστε από εκεί και όσοι αγαπάμε και επισκεπτόμαστε τακτικά τον μέχρι πρότινος όμορφο τούτου παραθαλάσσιο οικισμό, γνωρίζουμε ότι, η παραλία του Κερατοκάμπου ήταν μία από τις ομορφότερες στην νότια πλευρά της Κρήτης, η οποία καταστρέφεται σιγά – σιγά και δυστυχώς δεν είναι άμοιρη ευθυνών η δημοτική αρχή. 

Τα αίτια είναι γνωστά. Όλα ξεκίνησαν από τη λανθασμένη  χωροθέτηση και κατασκευή του λιμενικού καταφυγίου στο Καστρί, που έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψιν η φυσιογνωμία του συγκεκριμένου τόπου, χωρίς τις απαραίτητες εξειδικευμένες μελέτες, καθώς οι ιθύνοντες κατασκεύασαν σε όλα τα παράλια της Κρήτης τον ίδιο τύπο λιμενικού καταφυγίου, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, με αποτέλεσμα η θάλασσα να ….βρίσκει το δρόμο της όπως λένε και οι παλιοί, εισχωρώντας όλο και βαθύτερα στην ξηρά, αφανίζοντας όπως είναι φυσικό την παραλία.  

Αφού παρ’ όλα αυτά, συνέβησαν τα παραπάνω, θα έπρεπε η τοπική αυτοδιοίκηση να παρέμβει διορθωτικά προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι κατά νόμο υπεύθυνη για την προστασία, την ανάδειξη του φυσικού κάλλους και την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής που βρίσκεται στα διοικητικά της όρια.  Ο Κερατόκαμπος χρειαζόταν και χρειάζεται ένα γενικότερο σχεδιασμό που θα έλυνε τα πιο πάνω προβλήματα, όπως π.χ. σχέδιο πόλης το οποίο θα προβλέπει παράλληλους και κάθετους δρόμους που θα οδηγούν στην παραλία και όχι ένα δρόμο μέσα στον αιγιαλό και παράλληλα την εκπόνηση και υλοποίηση άμεσα μίας μελέτης που θα αποτρέπει το φάγωμα της ξηράς από τη θάλασσα, με τη δημιουργία π.χ. προβόλων, μέσα στη θάλασσα, σε αρκετή απόσταση από την ακτή, όπως έχει γίνει εδώ και χρόνια σε λιμενικά καταφύγια με ανάλογα προβλήματα, όπως στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνης και αλλού. Τα περί δήθεν τεράστιου κόστους που επικαλούνται ορισμένοι αποτελούν προφάσεις, καθώς αφενός οι «αυθαίρετες κατασκευές» που υλοποιούνται τώρα με την ανοχή όλων, θα έχουν μελλοντικά, πράγματι τεράστιο κόστος για να αποξηλωθούν (αν γίνει ποτέ αυτό), αφού θα έχουν προκαλέσει εντωμεταξύ μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και αφετέρου υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες με καταγωγή από τον τόπο μας που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίας τους στον τόπο καταγωγής τους με ελάχιστο κόστος, αν φυσικά τους ζητηθεί…

Αντί να κινηθούν όμως οι υπεύθυνοι προς αυτήν την κατεύθυνση, μετά την εμφάνιση των πρώτων προβλημάτων, όπως η μερική κατάρρευση του παλιού δρόμου δίπλα στις ταβέρνες, προχώρησαν στο «τοιχίο της ασχήμιας», το οποίο εντείνει την καταστροφή αντί να την αποτρέπει. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι απλοί άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις, προσπαθούν μόνοι τους -χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας- κατασκευάζοντας μικρούς προβόλους με βράχια κάθετα στην ακτογραμμή να δημιουργήσουν μικρά κολπάκια και να περισώσουν ότι μπορούν. Και είναι γεγονός ότι σε μικρή κλίμακα τα καταφέρνουν, όπως π.χ. συμβαίνει στην μικρή παραλία δίπλα στο λιμάνι του Καστρίου. Αυτά η πολιτεία δεν τα βλέπει και συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, μη κατανοώντας ότι η ακτή αποτελεί ένα δυναμικό οικοσύστημα που δεν υπόκειται στις όποιες επιθυμίες του ανθρώπου, φτιάχνοντας τοιχία αντιστήριξης που θα μας αποκόψουν από την παραλία και με βεβαιότητα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφές, μεταφέροντας το πρόβλημα ανατολικότερα, αν δεν προλάβουμε να κάνουμε κάτι.

Όσοι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το μέλλον αυτού του τόπου, όσοι θέλουμε την ομορφιά που ζήσαμε να τη βρουν και να τη ζήσουν και τα παιδιά μας, μπορούμε να ενώσουμε τις φωνές μας και τις υπογραφές μας, ώστε να σταματήσει έγκαιρα η επερχόμενη καταστροφή, να γίνει επιτέλους μια σωστή μελέτη, η οποία θα εφαρμοστεί, δεν θα μείνει όπως οι άλλες «στα χαρτιά» και οι όποιες άμεσες παρεμβάσεις του Δήμου θα περιοριστούν στην απλή επιχωμάτωση ή σε ενδεδειγμένη από τους ειδικούς λύση, χωρίς κατασκευή απροσπέλαστων τοιχίων από μπετόν και άσφαλτο που αποτελούν στην κυριολεξία «ταφόπλακα» για την παραλία.

Κερατόκαμπος 02-5-2014

Δημήτρης Κοτσιφάκης

Εύα Μαράκη 

πηγή : cretalive
Διαβάστηκε 3023 φορές