Προσφυγή κατά του ηλιοθερμικού στα Φουρνιά

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 13:49
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΦΟΥΡΝΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

220 πολίτες του Δήμου Σητείας και 24 συλλογικότητες, κατέθεσαν προσφυγή κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ, που εγκρίνει την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού σταθμού στη θέση Φουρνιά, σε απόσταση αναπνοής από το Παλαίκαστρο.

Είναι περισσότεροι απ’ όσους κατέθεσαν προσφυγή πριν λίγους μήνες για τον άλλο ηλιοθερμικό σταθμό, στη θέση Χώνος, δυτικότερα από τα Φουρνιά και θα ήταν ακόμη περισσότεροι αν ο χρόνος που δίδεται συνήθως για τις προσφυγές, δεν ήταν τόσο συμπιεσμένος.

Στην επόμενη απόπειρα του υπουργείου υποβάθμισης του Περιβάλλοντος, να εγκρίνει το επόμενο καταστροφικό έργο, να είναι σίγουροι ότι θα βρουν σύσσωμη μια οργισμένη κοινωνία απέναντι τους.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ χαιρετίζει την τεράστια προσπάθεια των κατοίκων του ανατολικού άκρου της Κρήτης, που μέσα σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όπου καθένας με δυσκολία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, καταφέρνουν δρώντας συλλογικά, να απαντούν στις επιθέσεις που γίνονται στη γη τους, στις δραστηριότητές τους, στο ασύγκριτης ομορφιάς περιβάλλον των ορεινών της Σητείας, με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη.

Οι ηλιοθερμικοί σταθμοί είναι η πιο ακραία διαστροφή της ιδέας παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές και γίνονται ακόμα πιο αποκρουστικοί εξ αιτίας της υποχρέωσης που έχουν -για να αδειοδοτηθούν στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης- να εξασφαλίζουν αποθήκευση ενέργειας, για την οποία απαιτούνται πρόσθετες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. 

Εν τέλει, οι ηλιοθερμικοί σταθμοί, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα συμβατικό εργοστάσιο, στη μορφή, στις καμινάδες, τα καυσαέρια, και το θόρυβο και επιπλέον καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο χώρο -2 και 3 χιλιάδες στρέμματα- χώρο που διαμορφώνουν σε πλατείες για να θεμελιώσουν και να εγκαταστήσουν συστοιχίες εκατοντάδων κατόπτρων, διαλύοντας έτσι κάθε ίχνος ζωής και απορροές πολύτιμου νερού. Μάλιστα ισχυρίζονται –υποτιμώντας τη νοημοσύνη της κοινωνίας - ότι όλα αυτά θα τα αποκαταστήσουν στη συνέχεια, σε συνθήκες λειτουργίας του εργοστάσιου! Την ίδια στιγμή που στην Καλιφόρνια, διαπιστώνεται πως -εκτός του ότι είναι ασύμφορα οικονομικά- ψήνουν και τα πουλιά[1]!

Κυρίως όμως, χρησιμοπούν υλικά, όπως το διαθερμικό λάδι που θα θερμαίνεται διατρέχοντας τα κάτοπτρα και το λιωμένο αλάτι, όπου θα αποθηκεύεται η θερμότητα που θα μετατρέπεται μετά σε ενέργεια, που -λόγω ποσοτήτων και υψηλών θερμοκρασιών- συγκαταλέγονται μεταξύ των επικίνδυνων υλικών της οδηγίας Sevezo. Με βάση την οδηγία αυτή, που εφαρμόζεται στη χώρα μας με τη ΚΥΑ 12044/613/2007 για την αντιμετώπιση κινδύνων από ατυχήματα μεγάλης έκτασης, οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες να παίρνουν κατάλληλα μέτρα όταν καταρτίζουν σχέδια χρήσεων γης και όταν εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους.

Ωστόσο, το «πράσινο» υπουργείο, δεν έχει πάρει κανένα ειδικό μέτρο για τέτοιου είδους τερατώδεις εγκαταστάσεις και τις αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει ένα φωτοβολταϊκό σταθμό. Γιατί να μην έρθουν μετά οι εταιρείες να πούνε ότι επιτρέπονται τέτοιες εγκαταστάσεις οπουδήποτε στην εκτός σχεδίου δόμηση, όπως μια οποιαδήποτε βιοτεχνία; Ουσιαστικά, αυτό ισχυρίζονται μέσα στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίνει το υπουργείο!

Η επέλαση των ηλιοθερμικών γίνεται σε ένα Δήμο κατεξοχήν γεωργικό και τουριστικό, με ξηροθερμικό κλίμα, με λιγοστές βροχοπτώσεις και με φαινόμενα ερημοποίησης, όπου το νερό είναι πηγή ζωής και δεν μπορεί να μετατραπεί σε μέσο κερδοσκοπίας  των εταιρειών στ’ όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Με δύο γεωτρήσεις και συνοδά έργα συλλογής ομβρίων, με την εγκατάσταση του σταθμού πάνω στον υδροφορέα, με την τσιμέντωση εκατοντάδων στρεμμάτων  και με βιομηχανικά απόβλητα στο υπέδαφος, ποιο θα είναι το μέλλον της ποσότητας και της ποιότητας του νερού;

Ο Δήμος Σητείας έχει το μοναδικό «προνόμιο» να καλύπτει μόνος του, το στόχο της Υ.Α A.Y./Φ1/οικ.19598/ 1-10-2010για την κατανομή β-ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών, που προβλέπει για το 2020, ηλιοθερμικούς σταθμούς 250 MWγια όλη τη χώρα. Ήδη στη Σητεία, οι ηλιοθερμικοί σταθμοί που έχουν πάρει άδειες παραγωγής αριθμούν τα 254,5 MWκαι έπεται η συνέχεια...

Είναι καιρός λοιπόν να μάθει όλη η Ελλάδα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τη Σητεία σε «πράσινη Πτολεμαϊδα»! Ευτυχώς όμως, απ’ ότι φαίνεται, λογαριάζουν χωρίς τους «ξενοδόχους».

Είναι καιρός κάθε πολίτης να υπερασπιστεί τον αγώνα των Σητειακών, ενάντια στην επέλαση της πράσινης ανάπτυξης, γιατί εκεί δεν υπάρχει μόνο ήλιος και αέρας αλλά και άνθρωποι, εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα διεθνούς φήμης και απαράμιλλης ομορφιάς τοπία και αρχαιολογικοί χώροι, που κρατούν ζωντανά τα ίχνη της ιστορίας του τόπου και την προοπτική του.

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ

 
πηγή : ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ
Διαβάστηκε 2744 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 13:54