Τα ποτάμια της Ηπείρου, βορά στη «μικρή ΔΕΗ» των ιδιωτών

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014 18:20

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης πίσω από την εκτροπή του Αώου. Δεν περιλαμβάνει μόνο το συγκεκριμένο ποταμό, αλλά επίσης τον Σαραντάπορο και τον Αραχθο, καθώς επίσης τα υπάρχοντα και μελλοντικά υδροηλεκτρικά φράγματα στην Ηπειρο.

Θα περάσουν «στη μικρή ΔΕΗ» η οποία θα πουληθεί σε ιδιώτες. Η δημόσια διαβούλευση μάλιστα ολοκληρώνεται άρον άρον αύριο. Ο χρόνος διαβούλευσης δεν είναι επαρκής, αναφέρει σε έγγραφό του προς το ΥΠΕΚΑ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει σε διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της Αρτας και γενικότερα της Ηπείρου, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις.

Για πολύ καιρό, η εμμονή της κυβέρνησης στην εκτροπή του Αώου προκαλούσε περιέργεια σε κατοίκους και δημοτικές αρχές σε Ζαγοροχώρια, Βωβούσα και Κόνιτσα, στην Πίνδο. Παρά τις μελέτες επιστημονικών φορέων ότι η εκτροπή μαζί με την κατασκευή νέου υδροηλεκτρικού φράγματος από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα προκαλούσε δυσμενέστατες συνέπειες στο περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και στο Εθνικό Πάρκο Βίκου - Αώου - Πίνδου. Η ανακοίνωση από το ΥΠΕΚΑ ότι μία σειρά από υδροηλεκτρικά φράγματα της Ηπείρου θα περάσουν στην υπό δημιουργία «μικρή ΔΕΗ», η οποία θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, αλλά μετά θα πουληθεί σε ιδιώτες, αποτέλεσε το κομμάτι που έλειπε από το παζλ της εκτροπής των νερών του Αώου.

Στη λίστα με τα φράγματα που θα περάσουν στη «μικρή ΔΕΗ» και μετά σε ιδιώτες περιλαμβάνονται και τα δύο φράγματα Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ, κοντά στην Αρτα, στα οποία προβλέπεται να καταλήγει το 30% των νερών του Αώου, μέσω του ποταμού Αραχθου.

«Στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Ηπείρου που είχε ανακοινωθεί δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για τη χρήση των νερών του Αώου. Αναφερόταν μόνο ότι ένα 30% των νερών «θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς», λέει στην «Ε» ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών κατά της εκτροπής του Αώου, Παύλος Κοντογιάννης. «Αυτές ήταν και οι απαντήσεις που έδιναν στις επερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης -γιος του εμπνευστή του έργου, πρώην βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Λευτέρη Καλογιάννη- και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης», προσθέτει. «Με το νομοσχέδιο για τη δημιουργία και πώληση της "μικρής ΔΕΗ" σε ιδιώτες ξεσκεπάζεται η πρόθεση της κυβέρνησης και γίνεται φανερό ότι σκοπός ήταν να πουληθούν σε ιδιώτες τα νερά του Αώου, αλλά και των άλλων ποταμών του νομού, μαζί με τα υδροηλεκτρικά φράγματα», καταλήγει ο Π. Κοντογιάννης.

Ομως δεν πωλούνται μόνο τα υπάρχοντα φράγματα της ΔΕΗ. Σε ιδιώτες πρόκειται να περάσουν και φράγματα τα οποία σχεδιάζονται να γίνουν, ενώ στον προγραμματισμό της ΔΕΗ για την περιοχή της Πίνδου και των Ιωαννίνων περιλαμβάνεται η δημιουργία και άλλων φραγμάτων.

Σύμφωνα με το περιφερειακό σύμβουλο Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος πολλές φορές έχει διασταυρώσει το ξίφος του με την επίσης περιφερειακή σύμβουλο και ένθερμη υποστηρίκτρια της εκτροπής του Αώου Τατιάνα Καλογιάννη, (αδερφή των πρώην αν. υπουργού και κόρη του πρώην βουλευτή), φράγματα πρόκειται να κατασκευαστούν και στην άλλη πορεία των νερών του Αώου, καθώς το υπόλοιπο 70% προβλέπεται να εμπλουτίσει τη λίμνη των Ιωαννίνων. Πέραν λοιπόν του φράγματος που υπάρχει ήδη στις πηγές του Αώου, προβλέπεται η κατασκευή ακόμη δύο φραγμάτων από την ΤΕΡΝΑ-ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην πορεία των νερών προς την Παμβώτιδα. Επίσης, μέρος του 30% των νερών του Αώου που θα κατευθυνθούν προς τα φράγματα στο Πουρνάρι, θα κατευθυνθεί προς το υδροηλεκτρικό φράγμα του Καλαμά, στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Οπως λέει ο Γ. Παπαδημητρίου, στα πλάνα της ΔΕΗ εντάσσεται η κατασκευή ενός ακόμη φράγματος στη χαράδρα του Αώου, αλλά ακόμη δύο βορειότερα, στον ποταμό Σαραντάπορο. «Οπως φαίνεται, είτε με ιδιωτικοποίηση είτε με ΣΔΙΤ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι ένας. Σκοπεύουν σε κερδοσκοπική εκμετάλλευση των νερών από τα ποτάμια της Ηπείρου, και σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ" και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων. Πρόκειται για μια ξεπερασμένη λογική, τόσο όσον αφορά στη διαχείριση των υδάτων, όσο και στην παραγωγή ενέργειας μέσω φραγμάτων», υπογραμμίζει ο Γ. Παπαδημητρίου.

Την αντίθετη θέση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία προβλέπεται η εκχώρηση των υδροηλεκτρικών έργων «Πουρνάρι Ι και ΙΙ», ανέπτυξε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αρτας Βασίλης Ψαθάς, σε σύσκεψη που οργανώθηκε στο Πουρνάρι, με τη συμμετοχή εργαζομένων και τοπικών φορέων.

Ο Β. Ψαθάς τόνισε ότι η περιφέρεια προβάλλει αντιρρήσεις στην πώληση ή την πιθανή παραχώρηση παραγωγικών μονάδων, όπως το Πουρνάρι Ι και ΙΙ, διερωτώμενος μάλιστα ποια ήταν τα οικονομοτεχνικά κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν προς πώληση τα συγκεκριμένα υδροηλεκτρικά έργα. Επισημαίνει επίσης ότι η περιφέρεια ακόμη και σήμερα δεν έχει προχωρήσει στηβ προβλεπόμενη οριοθέτηση-διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ενώ δεν έχουν εκτελεστεί από τη ΔΕΗ ούτε τα αναπτυξιακά έργα που είχαν προβλεφθεί ως ανταποδοτικά οφέλη για την κατασκευή των φραγμάτων, τη στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντικοί όροι λήγουν στο τέλος του 2014.

πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 
Διαβάστηκε 3075 φορές