του Κ.Μπογδανίδη

«Δεν αντέχουμε να δούμε...5 ηλιοθερμικά πάρκα στην περιοχή μας» είπαν χθες εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και άλλων φορέων της ανατολικής Κρήτης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στην οποία συζητήθηκε εκτενώς η άδεια που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για το...τρίτο, προς το Παρόν ηλιοθερμικό- τέρας στα Φουρνιά. Η επιτροπή Περιβάλλοντος συμφώνησε ομοφώνως με την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη κ.Καλογερή να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ για το συγκεκριμένο ηλιοθερμικό, όπως έχει γίνει και για το αντίστοιχο του Χώνου, ενώ στα δικαστήρια θα προσφύγουν τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και ο δήμος Σητείας.

Για τους ντόπιους πάντως είναι ξεκάθαρο ότι ‘παίρνουν μόνο την επιβάρυνση και όχι την υπεραξία των επενδύσεων αφού και ορισμένες ελληνικές εταιρείες που έχουν μεγάλα πάρκα έχουν πωληθεί πχ όπως ο ΡΟΚΑΣ  που ελέγχεται από την Iberdrola.

Αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι τα μεγαθήρια των ηλιοθερμικών που...τρομάζουν τους κατοίκους και τους...ξένους, όπως κατήγγειλαν χθες στην επιτροπή.

 «Δεν σας κρύβω ότι τρομάξαμε. Δεν ταιριάζουν αυτές οι επενδύσεις στο περιβάλλον της Κρήτης. Πιο πολύ σε ερημοποιημένες περιοχές ταιριάζουν αυτά τα ‘εργοστάσια’ με τους καθρέπτες» είπε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή ο κ.Καλογερής που έκανε αυτοψία στον χώρο όπως έχει ήδη γράψει και το CRETALIVE.

«Στην περιοχή δεν είναι μόνο τα ηλιοθερμικά που αλλοιώνουν το τοπίο. Είναι ήδη εκεί τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα και το πιο δραματικό είναι ότι ο καθένας τραβάει και τη δική του γραμμή μεταφορά ρεύματος!» επεσήμανε ο κ.Καλογερής τονίζοντας ότι η Περιφέρεια προτείνει να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργού.

Στη συνεδρίαση ανεδείχθη ότι «τα φωτοβολταϊκά και τα ηλιοθερμικά πάρκα δυστυχώς συμβάλλουν περισσότερο από τα αιολικά στην αλλοίωση του περιβάλλοντος αφού δεν είναι όλα τα χωράφια νοτικά για να βλέπουν τον ήλιο και γίνονται τεραστια χωματουργικά έργα για να στρέφουν τους καθρέπτες στο Νότο», ενώ επισημάνθηκε ότι ειδικά στα Φουρνιά το έδαφος είναι καθετοποιημένο και υπάρχει κίνδυνος η όποια διαρροή να πηγαίνει στον υδροφόρο ορίζοντα.

 

Οι αντιδράσεις

 

Στη συνεδρίαση εκτος από τα μελη της επιτροπής ήταν παρόντα και μελη –εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων και φορέων της ανατολικής Κρήτης που δηλωσαν...φοβισμένοι για τις εξελίξεις τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν αυτές οι ΑΠΕ και να γίνει στη θέση τους ένα γεωπάρκο.

Η κ.Στέλλα Αϊλαμάκη από τον συλλογο τουριστικών καταλυμάτων Ιτάνου είπε ότι καταστρέφονται οι ομορφιές της Σητείας, ότι δεν μένουν κέρδη στην περιοχή , ενώ έχει γεμίσει η ανατολική Κρήτη με άδειες από τη ΡΑΕ. Ανέφερε ότι έχουν μοιράσει πολλοί προκαταβολές σε κόσμο και Κάποια στιγμή θα υλοποιήσουν τις επενδύσεις.

«Να σταματήσουν αυτά τα έργα των δήθεν ΑΠΕ και να γίνει γεωπάρκο στην περιοχή που θα δώσει θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη» τονισε

Στο σημείο αυτό ο κ.Ξυλούρης επεσήμανε ότι δεν είναι πανάκεια το γεωπάρκο και ο κ.Ξεμωεριτάκης θύμισε ότι την προηγούμενη φορά «ήρθαν και διαμαρτυρήθηκαν όσοι είχαν ήδη ενοικιάσει τα χωράφια τους»!

Ο κ.Μιχάλης Τζουανάκης από τον σύλλογο ΕΥ-ΖΑΚΡΟΣ είπε «Δεν είναι έργα ΑΠΕ αυτά» και ότι ‘έχουμε χάσει τον ύπνο μας με τα 5 ηλιοθερμικά που σχεδιάζονται στην περιοχή και υποστήριξε ότι ‘δεν θα υπάρξει ζωή εάν γίνουν όλα αυτά».

Ο κ.Τσαντάκης από τον περιβαλλοντικό σύλλογο Ιτάνου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει προσβολή του περιβάλλοντος και ότι ήδη υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό λέγοντας ότι ξένοι που είχαν αγοράσει σε διάφορα χωριά σπίτια τώρα τα πουλάνε και φεύγουν.

Ο κ.Κ.Δαμιανάκης είπε ότι το γεωπάρκο μπορεί να προσελκύσει τουρισμό και είναι η λύση , ενώ κατά των επενδύσεων τάχθηκε και ο κ.Γ.Χαμηλάκης.

Τελικά η πρόταση για κοινή προσφυγή στο ΣτΕ δεν εγκρίθηκε από την επιτροπή αφού όπως ειπώθηκε έκτος του ότι υπάρχει προβλημα με το δημόσιο λογιστικό (ποιος και πως θα πληρωθούν τα έξοδα δικηγόρων κλπ) τίθεται και ζήτημα διαφορετικών επιχειρημάτων.