Η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας λόγω... κρίσης

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 00:00

 

Μιχάλης Καϊταντζίδης

Η Ελλάδα υπερκάλυψε τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας που έθεσε η ΕΕ σε εφαρμογή του σχεδίου δράσης το οποίο ισχύει για όλα τα Κράτη Μέλη.

Ωστόσο η υπερκάλυψη των στόχων ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, παρά της εφαρμογής των πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις κατοικίες και τις μεταφορές, όπως προβλέπει σχετική οδηγία του 2006.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση για την Ελλάδα, η οποία, όπως και για τις υπόλοιπες χώρες, καταρτίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Energy-Efficiency-Watch». Με αυτό επιδιώκεται να καταγραφεί η πρόοδος κάθε Χώρας στο συγκεκριμένο τομέα, η αξιολόγηση των πολιτικών που εφαρμόζονται και οι τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση στο μέλλον.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η μελέτη διαπιστώνει ότι έναντι ενδιάμεσου στόχου μείωσης της κατανάλωσης κατά 2,8% το 2010, επιτεύχθηκαν ποσοστά ανά τομέα μεταξύ 5,1% και 10,9%. Ωστόσο όπως τονίζεται σχετικά, η κύρια αιτία της υπερκάλυψης του στόχου είναι η οικονομική κρίση. «Δεν είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε με σαφήνεια τις επιπτώσεις που είχαν στο αποτέλεσμα αυτό η κρίση και η εφαρμογή πολιτικών που προβλέπονται στην κοινοτική Οδηγία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Από την ποιοτική αξιολόγηση των μέτρων, δηλαδή την λεπτομερή καταγραφή των μέτρων που ελήφθησαν μέχρι στιγμής, αλλά και όσων θα έπρεπε αλλά δεν έχουν ληφθεί, προκύπτει επίσης μία υστέρηση στην εφαρμογή θεσμών και μέτρων που θα συνέβαλαν στην εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και στις κατοικίες.

 

energypress

Έτσι, ο μόνος τομέας στον οποίο η βαθμολογία της Ελλάδας ως προς την εφαρμογή μέτρων, υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ, είναι ο Δημόσιος Τομέας (κτίρια του Δημόσιου και ευρύτερου Δ.Τ., όπως δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, σχολεία κλπ).

Ήδη έχει προστεθεί η παράμετρος της εξοικονόμησης ενέργειας στις κρατικές προμήθειες, ενώ εφαρμόζονται προγράμματα εξοικονόμησης σε κάθε είδους κρατικά κτίρια.

Σε ό,τι αφορά στα κτίρια, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει θέσει τα ελάχιστα όρια ενεργειακής απόδοσης, τα οποία συμπληρώνονται από προγράμματα χρηματοδοτικά (εξοικονόμηση κατ΄οίκον) και έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης. Επίσης, η εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης στα κτίρια, προβλέπεται μόνο σε εθελοντική βάση, ενώ δεν προβλέπει την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και εξειδίκευσης επαγγελματιών στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Τέλος, αυτό που τονίζεται στην έκθεση, είναι ότι το πλαίσιο πολιτικής για την εξοικονόμηση που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από μετριοπάθεια, δεν θέτει φιλόδοξους στόχους και έτσι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης, μεγάλο δυναμικό παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Συστήνει δε για το άμεσο μέλλον να δοθεί έμφαση στην προώθηση πολιτικών που αφορούν τη χρήση συσκευών με την παροχή οικονομικών κινήτρων και την εκπαίδευση του προσωπικού που συμμετέχει στο κύκλωμα προμήθειας –εγκατάστασης.

Επίσης να χαραχθεί συγκεκριμένη στρατηγική και ποσοτικοί στόχοι για τα κτίρια του δημόσιου τομέα, ενώ τέλος για τη βιομηχανία να ισχύσουν υποχρεώσεις – δεσμεύσεις ως προς την ενεργειακή διαχείριση, τους ενεργειακούς ελέγχους και να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι στην εξοικονόμηση ενέργειας.

(euro2day.gr)

Διαβάστηκε 23283 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 09:06