Μέσω ΕΣΠΑ και ΣΔΙΤ η διασύνδεση της Κρήτης- η απουσία της μας κοστίζει 300 εκατ. ευρώ

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 00:00

Μέσω του ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020) θα χρηματοδοτηθεί τμήμα της διασύνδεσης της Κρήτης με υποβρύχιο καλώδιο με την ηπειρωτική χώρα. Ταυτόχρονα, το έργο που θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί σε 5-6 χρόνια, θα επιχειρηθεί να ενταχθεί σε ΣΔΙΤ προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

Πάντως η απουσία διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα κοστίζει στον έλληνα φορολογούμενο κοντά στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία επιβαρύνεται μέσω των χρεώσεων υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (γνωστά ως ΥΚΩ) που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση Μανιάτη- Χατζηδάκη σχετικά με την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για να χρηματοδοτηθούν οι υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας.

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Θα υπάρχει χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ αλλά συμφωνήσαμε για να περιορίσουμε το  κόστος για τον φορολογούμενο να γίνει με την μορφή ΣΔΙΤ», ανέφερε ο κος Χατζηδάκης. 

Σημειωτέον ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, η οποία συζητείται εδώ και περίπου 25 χρόνια, εντάχθηκε στα διευρωπαϊκά δίκτυα και θα αποτελέσει τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη - ηπειρωτική Ελλάδας, ενός διεθνούς πρότζεκτ, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δις. ευρώ.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, θα έχει προυπολογισμό 750-800 εκατ. ευρώ, διαθέτει μελετητική ωρίμανση και μπορεί να εκτελεστεί τα επόμενα πέντε-έξι χρόνια. Η πηγή χρηματοδότησης του όμως δεν έχει ακόμη βρεθεί, αν και ένα μέρος θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Η απόσβεση μπορεί να έρθει σε 3-4 χρόνια, είπε ο κ. Μανιάτης. Μάλιστα, ίσως και του χρόνου να καταστεί δυνατόν να δημοπρατηθούν οι μελέτες του έργου και μελετώνται δυο εναλλακτικές οδεύσεις είτε προς την Πελοπόννησο είτε προς την Αττική."Ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών υπάρχει" είπε.

Παράλληλα, την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 240 εκατ., που μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 με 2,5 χρόνια .

Το Σεπτέμβριο η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος

Στο μεταξύ, σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης.  ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης συγκάλεσε σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Νίκης 5–7) ευρεία σύσκεψη προκειμένου να μελετηθούν οι δυνατότητες ένταξης των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε ΣΔΙΤ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθ. Χριστόπουλος, ο ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Invest in Greece Στέφανος Ησαΐας και ο Διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης.

Στη συνάντηση τονίστηκε από όλες τις πλευρές η αναγκαιότητα και η οικονομική ωφελιμότητα των έργων διασύνδεσης των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικότερα της Κρήτης. Ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η διερεύνηση της υλοποίησης του έργου υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα με την μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Για το σκοπό αυτό η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ, εντός του Σεπτεμβρίου, θα αποτυπώσουν τις νομικές πτυχές της υλοποίησης του έργου και παράλληλα θα ξεκινήσει τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα είναι της τάξεως των 750 εκ Ευρώ.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σύσκεψης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης σημείωσε ότι «τα ΣΔΙΤ επιταχύνουν τις διαδικασίες για την άμεση υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών και προσελκύουν ιδιωτικά κεφαλαία τα οποία έχει ανάγκη η Ελληνική οικονομία».

 

 

 

πηγή : energypress

Διαβάστηκε 2257 φορές