Ένα από τα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα στα οποία διακρίνεται η πόλη του Ηρακλείου είναι η ηχορύπανση. Υπάρχουν πολλές πηγές: Δρόμοι μεγάλης κυκλοφορίας χωρίς ηχοπετάσματα, αεροπλάνα που πετούν πάνω από τα σπίτια, μαρσαρίσματα και «φτιαγμένες» εξατμίσεις οχημάτων, αυτοκίνητα με τα ηχεία στη διαπασών, μεταμεσονύχτιες υπαίθριες συναυλίες και μουσική από κάθε είδους μπάρ, ταβέρνες κ.λπ.
Σύμφωνα με την έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία. Είναι μια ύπουλη διαδικασία της οποίας οι άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες δεν είναι ούτε ορατές, ούτε αναγνωρίσιμες, αλλά ωστόσο υποσκάπτουν συστηματικά την υγεία και διογκώνουν τα μη υγιή προσδόκιμα χρόνια ζωής των πολιτών. Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις, διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες.
Χωρίς αμφιβολία, η ηχορύπανση από καταστήματα ψυχαγωγίας -που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας αυτή την εποχή- είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα και μια σημαντική πρόκληση για το Δήμο και όλες τις αρμόδιες αρχές, γιατί σχετίζεται με ζητήματα νομιμότητας και διαφθοράς. Συνδυάζεται, επίσης, και με άλλα ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων αλλά και με την καθαριότητα, ιδίως στο κέντρο και την παραλία.
Η Ο.Π.Η. έχει γίνει αρκετές φορές αποδέκτης διαμαρτυριών που αφορούν, κατά κανόνα, καταστήματα όπως ταβέρνες, μπάρ κ.ά. που χρησιμοποιούν μουσική (νόμιμα ή παράνομα) και συχνά ολόκληρη τη νύχτα, γιατί μετατρέπονται αυθαίρετα σε νυχτερινά κέντρα με τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και την ψυχική ηρεμία των περιοίκων. Να σημειωθεί πως πέρα από το κέντρο της πόλης, όπου έχουμε συσσώρευση καταστημάτων ψυχαγωγίας σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα (ένα τραγικό αποτέλεσμα της έλλειψης οργανωμένης χωροθέτησης δραστηριοτήτων στην πόλη -ποιός ευθύνεται άραγε;), υπάρχουν πολύ σοβαρές ενοχλήσεις από μεμονωμένα τέτοια καταστήματα διάσπαρτα σε διάφορες συνοικίες, όπως επίσης και απροσδιόριστος αριθμός υπαίθριων συναυλιών που γίνονται από διάφορους οργανωτές, συνήθως χωρίς άδεια μουσικών οργάνων και οι οποίες αντί να τελειώνουν στις 11.00 μ.μ. πολλές φορές συνεχίζονται ως το ξημέρωμα.
Οι ευθύνες του δήμου και όλων των εμπλεκομένων αρχών είναι μεγάλες. Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι αυτό του ελέγχου της νομιμότητας λειτουργίας, της γρήγορης επιβολής ποινών και της επιβεβαίωσης της εφαρμογής τους για την ουσιαστική προστασία της υγείας των πολιτών. Κι αυτό έχει να κάνει πρώτα απ' όλα με την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής και με το συντονισμό των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και τη λύση του προβλήματος και όχι την τυπική γραφειοκρατική διεκπεραίωση.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης, φαίνεται πως η παρανομία οργιάζει και πρέπει επιτέλους να επιβληθεί ο νόμος και να βρεθεί τρόπος να προστατευτούν οι πολίτες.
Μεσοπρόθεσμα, μια συμμαχία ενεργών πολιτών, τίμιων επιχειρηματιών και υπηρεσιών/φορέων, μπορεί να πιέσει για την εξασφάλιση υγιών κανόνων λειτουργίας του χώρου της διασκέδασης προς όφελος όλων.
Η Ο.Π.Η., σε συνεργασία με τους «Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης» και άλλους φορείς, έχει διαμορφώσει δέσμη προτάσεων που έχουν αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία και στη Βουλή. Η κοινωνία των πολιτών του Ηρακλείου διεξάγει τον αγώνα της. Ο Δήμος, η Εισαγγελία, οι άλλοι φορείς τι κάνουν;
http://www.opi.org.gr/2016/07/blog-post_18.html