Το γραφικό κολπάκι στην Ελούντα έγινε πλαζ!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 10:31

Μία απίστευτη καταπάτηση αιγιαλού καταγγέλθηκε στο cretapost καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ένας επιχειρηματίας κάλυψε την θάλασσα κατά… 19 μέτρα αλλάζοντας εντελώς την γραμμή του αιγιαλού στην Ελούντα.

Ο λόγος για την παραλία που βρίσκεται στο Πανωστράτι της Ελούντας στο Λασίθι όπου ένα γραφικό και όμορφο κολπάκι μέσα σε μόλις ένα χρόνο φαίνεται ότι μεγάλωσε κι έγινε… πλαζ!

KATAPATHSH1 KATAPATHSH

 

Η εικόνα το 2015

Η συγκεκριμένη παραλία το καλοκαίρι του 2015 είχε την μορφή ενός μικρού κολπίσκου με βότσαλο, ψάθινες ομπρέλες και καρέκλες παραλίας.

Υπήρχε ένας μόλος ο οποίος χώριζε το κολπάκι με τη διπλανή παραλία και στο τέλος του ήταν τοποθετημένη μία κατασκευή για να «δένουν» τα σκάφη που χρησιμοποιούνταν για τα θαλάσσια σπορ.

KATAPATHSH11 KATAPATHSH10 KATAPATHSH9 KATAPATHSH8 KATAPATHSH2

Η εικόνα το 2016

Αυτή τη στιγμή η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Ο κόλπος έγινε πλαζ, ενώ το βότσαλο αντικαταστάθηκε με άμμο. Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν ριχτεί τόνοι άμμου καθώς έχει καλυφθεί η θάλασσα κατά 19 μέτρα πλάτους.

katapatisi

Πλέον, υπάρχει μία τεράστια αμμουδιά ενώ τα όρια του αιγιαλού αρχίζουν από την κατασκευή για τα θαλάσσια σπορ, εκεί που παλαιότερα τελείωνε ο μόλος.

Την ίδια ώρα, ο μόλος έγινε πετρόχτιστος και υπάρχουν διάσπαρτα πήλινα δοχεία με λουλούδια.

Πάντως, δεν έμεινε «παραπονεμένος» ούτε ο δίπλα κολπίσκος από την ανθρώπινη επέμβαση. Εκεί που παλαιότερα υπήρχαν θέσεις για να «δένουν» οι βαρκούλες, τώρα έχει τοποθετηθεί βότσαλο μετατρέποντάς την σε παραλία.

KATAPATHSH7 KATAPATHSH6 KATAPATHSH5 KATAPATHSH4 KATAPATHSH3

Η αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο

Η αυθαιρεσία στην συγκεκριμένη παραλία παίρνει και εντελώς διαφορετική διάσταση εξαιτίας του ότι ο επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει κατά το παρελθόν να πάρει άδεια από το δημοτικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου προκειμένου να κάνει εργασίες στην περιοχή ωστόσο η απόφαση του συμβουλίου ήταν αρνητική.

KATAPATHSH

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται: «δεν εγκρίνει την αίτηση του ….. για τον εμπλουτισμό με άμμο της παραλίας Πανωστράτι Ελούντας».

DHMOTIKO SYMBOYLIO1

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία ως προς τα όρια του αιγιαλού και τις αυθαιρεσίες είναι ξεκάθαρη.

Όπως αναφέρεται στο νόμο: «Σε κάθε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού- παραλίας εφαρμόζονται οι ελάχιστες δυνατές διαμορφώσεις ώστε να διατηρείται η μορφολογία των ακτών και η ακεραιότητα της ακτογραμμής. Δεν επιτρέπονται επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις με τη χρήση μηχανημάτων πέραν του κοσκινίσματος με στόχο τον καθαρισμό της άμμου».

Δυστυχώς, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύουμε όχι μόνο δεν έγιναν οι επιχωματώσεις αλλά άλλαξε εντελώς και η γραμμή του αιγιαλού.

Κι όλα αυτά χωρίς ακόμα να υπάρχει κάποιος έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς.

 

πηγή : cretapost
http://www.cretapost.gr/248019/orgiazi-i-aftheresia-to-grafiko-kolpaki-tis-elountas-megalose-ke-egine-plaz/

Διαβάστηκε 3139 φορές