του Κ.Μπογδανίδη

 

Τι συμβαίνει στην Κρήτη και κάθε φορά μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα χάνουμε την ουσία; Μετά από 3 και πλέον χρόνια διαβούλευσης, διαδικασιών και αδειοδοτήσεων ο περιφερειακός σχεδιασμός - πρότυπο, όπως έχει ειπωθεί, για τα απορρίμματα της Κρήτης σχοινοβατεί! Ταυτόχρονα, όπως διεφάνη από την χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ.Αρναουτάκης, οι σχέσεις περιφέρειας- δήμου Ηρακλείου και δήμων- δήμου Ηρακλείου είναι σε οριακό σημείο! Είναι χαρακτηριστικό ότι και πριν την σύσκεψη έγινε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ.Αρναουτάκη με τον κ.Λαμπρινό –ορισμένες στιγμές σε δραματικούς τόνους.

«Εμείς κάναμε μια προσπάθεια. Δεν δημοπρατούμε, ο ΕΣΔΑΚ και οι ΦΟΣΔΑ το κάνουν. Εμείς φέραμε σε αυτό το σημείο τον σχεδιασμό όταν όλη η Κρήτη φώναζε. Φέραμε και τα λεφτά. Από εκεί και μετά είναι ευθύνη των δήμων. Ευθύνη δική σας εάν δεν κάνετε κάτι, θα αναλάβετε και τα πρόστιμα όταν έρχονται» είπε με νόημα ο κ.Αρναουτάκης (σήμερα μάλιστα έχει ραντεβού με τον κ.Μπαλάφα στο υπουργείο) που…κοίταζε όμως προς το μέρος του δημάρχου Ηρακλείου. Οι σχέσεις αυτές πλέον δοκιμάζονται και μόνο με κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Για να είμαστε πιο ακριβείς οι σχέσεις όλων των υπολοίπων με το δήμο Ηρακλείου είναι σε τροχιά συγκρουσιακή. Έχουμε εντάσεις, αντεγκλήσεις, σοβαρούς υπαινιγμούς εκατέρωθεν και μόνο εάν επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες φωνές θα αποφύγουν τα χειρότερα που θα είναι η ρήξη και σε τελική ανάλυση η κατάρρευση του όποιου σχεδιασμού έχει γίνει για τα σκουπίδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δέχτηκε…ομαδικά πυρά από τους συναδέλφους του δημάρχους, τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες- σχεδόν όλοι άφησαν αιχμές κατά του δήμου ότι τορπιλίζει τον περιφερειακό σχεδιασμό που είναι «κατάκτηση και αποτέλεσμα προετοιμασίας πολλών χρόνων». Δεν ήταν εκεί και ο δήμαρχος Χανίων κ.Βάμβουκας ή ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ.Μαμουλάκης(είναι στη Γερμανία) που θεωρούνται εν δυνάμει στηρίγματα για το δήμο Ηρακλειου- αν και ο αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου μίλησε ανοιχτά υπέρ του σχεδιασμού.

Από την πλευρά του ο κ.Λαμπρινός που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες σκεφτόταν ακόμη και την ρήξη, πήγε -λένε ,από το δήμο, συναινετικά- αλλά έφυγε χολωμένος κι εμφανώς στενοχωρημένος. Μάλιστα δεν έκρυψε και την ενόχλησή του μιλώντας αργότερα σε συνάντηση που είχε με συνεργάτες του στη Λότζια.

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, θέλουμε τη συνεργασία, αλλά όχι και να μας στοχοποιούν!» ακούστηκε να λέει ο δήμαρχος, ενώ συνεργάτες του δημάρχου ανέφεραν ότι «ο κόσμος βοά για το τι γινόταν στα σκουπίδια, μιλούν για το ακριβότερο εργοστάσιο που ετοιμάζεται στην Χερσόνησο, μην μας αναγκάσουν να μιλήσουμε»!

Αντίθετα στην περιφέρεια , αλλά και άλλοι δήμαρχοι θεωρούν ότι «είναι σε αδιέξοδο ο δήμος Ηρακλείου και προσπαθεί να βρει δικαιολογίες» θεωρώντας ότι είναι υπεύθυνος για το αν τιναχτεί στον αέρα ο σχεδιασμός και χαθούν χρόνος και χρήματα για την Κρήτη.  Τόσο ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης, όσο και δήμαρχοι «επιτέθηκαν» στο δήμο και άσκησαν κριτική στον κ.Λαμπρινό για τους χειρισμούς που έχουν κάνει στο θέμα των σκουπιδιών.

-«Αν προχωρήσει η Κρήτη στον σχεδιασμό που έχουμε κάνει   ταυτόχρονα σημαίνει και ότι θα εισρεύσουν …108 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΣΔΙΤ, αλλά με χρήματα του Δημοσίου» λένε στην περιφέρεια. Και υπογραμμίζουν με νόημα:

«Καλά δεν βλέπουν στο δήμο ότι δεν θέλουν από το υπουργείο και άλλες περιφέρειες να προχωρήσει η Κρήτη που είναι πολύ μπροστά; Δεν βλέπουν ότι στην ουσία θέλουν να μοιραστούμε αυτά τα χρήματα;» είπαν και ορισμένοι μίλησαν για «προσωπική ατζέντα» κάποιων στο υπουργείο ονοματίζοντας και τον γενικό γραμματέα κ.Καπετάνιο.

-«Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να προχωρήσουν τα έργα, αλλά έχουμε πάρει αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ένα δικό μας σχεδιασμό στο δήμο Ηρακλείου που δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανένα» ανταπάντησε ο δήμαρχος.

Ο κ.Λαμπρινός έφυγε από την περιφέρεια χολωμένος. Ενώ περίμενε λένε από το δήμο, την επίθεση δεν ανέμενε την ένταση αυτή. Τόσο από τους δημάρχους όσο και από τον περιφερειάρχη. Μάλιστα πριν την συσκεψη στο γραφείο του κ.Αρναουτάκη δέχτηκε κατά ριπάς «επίθεση» από τον περιφερειάρχη, αλλά και τους αντιπεριφερειάρχες κ.Κουκιαδάκη και Μανασάκη- τόσο που όταν μπήκε μέσα ο κ.Καλογερής είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού «Έλα Νίκο γιατί εδώ οι δικοί σου με έχουν βάλει κάτω και με πυροβολούν»!

 

 Ποιο είναι το πρόβλημα

Ποια είναι η ουσία της διένεξης; Τι πραγματικά συμβαίνει; Με δυο λόγια: η Κρήτη πρώτη από όλες τις περιφέρειες –αν και είχε πάντα μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα απορρίμματα με Κουρουπητό, Πέρα Γαλήνους κλπ- προχώρησε σε ένα σχεδιασμό που πήρε όλες τις εγκρίσεις και μάλιστα πρόσφατα εξασφάλισε ως εμπροσθοβαρή την χρηματοδότηση των δύο μονάδων στη Χερσόνησο και το Αμάρι.

Το υπουργείο θεωρεί ότι ναι μεν συνάδει ο περιφερειακός σχεδιασμός με τον εθνικό (που απαγορεύει έργα ΣΔΙΤ και έχει μόνο δημόσιου χαρακτήρα άρα «κουμπώνει» της Κρήτης) , αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση και να ενταχθούν τα τοπικά σχέδια των δήμων.

Εκεί βρίσκεται το ζουμί. Η περιφέρεια λέει ότι έχουν εγκριθεί από την επιτροπή παρακολούθησης και μπορούν να προχωρήσουν τα εμπροσθοβαρή έργα, να δημοπρατηθούν τα έργα στο Αμάρι, τη Χερσόνησο και στη συνέχεια να προχωρήσουν και τα τοπικά σχεδια δράσης που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν σχέση με τις μονάδες.

Αυτό λέει και ο δήμος Ηρακλείου με τη διαφορά ότι υπάρχουν εντελώς διαφορετικές θεωρήσεις για την κοσμποστοποίηση στη Χερσόνησο, τη βιοξήρανση στο Ηράκλειο που στην ουσία…ανατρέπουν τον σχεδιασμό λένε οι άλλοι δήμαρχοι!

«Οι ΧΥΤΑ είναι κορεσμένοι. Πρέπει να δράσουμε τώρα ! Ενωμένοι και χωρίς καθυστερήσεις να μην χάσουμε τα λεφτά» έλεγαν οι δήμαρχοι απευθυνόμενοι κυρίως στον κ.Λαμπρινό.

Πάντως στο τέλος οι κ.Αρναουτάκης και Λαμπρινός έκαναν συναινετικές δηλώσεις: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης αλλά και την έγκριση των έργων τα οποία είναι έτοιμα προς δημοπράτηση» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε στη λύση που πρέπει ούτως ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημοπρατηθούν οι δυο μονάδες οι οποίες είναι της Χερσονήσου και του Αμαρίου. Προετοιμάζεται η Σητεία και έχουμε και την έγκριση των 108 εκ. ευρώ που είναι στον περιφερειακό μας σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Εκτιμώ ότι θα έχουμε θετική έκβαση και λύση όλων των εκκρεμοτήτων και μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα οι φορείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι θα μπορέσουν να δημοπρατήσουν τα έργα πολύ πιο μπροστά από τις τελικές εγκρίσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση, υπάρχουν οι δεσμεύσεις και θα υλοποιηθούν αυτά που ορίζει και η νομοθεσία αλλά και αυτά που θέλουν οι πολίτες της Κρήτης». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου, και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Είχαμε με τον Περιφερειάρχη ενημερωτική συνάντηση σε σχέση με την εφαρμογή του νέου εθνικού σχεδιασμού και την παράλληλη εφαρμογή του ΠΕΣΔΑΚ. Επιδεικνύεται και από τις δυο πλευρές πνεύμα κατανοήσεως, θα συνεχίσουμε, επιθυμία μας είναι να μην χαθεί κανένα έργο».