Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2013 00:00

Λατομείο στο Κατσιδώνι – βίλες για πούλημα στις Καρούμες και ο Αγά Χάν από την Κόστα Εσμεράλδα!

 

 

 


Άλλη μια σημαντική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας πραγματοποιήθηκε στις 24-7-2013 με θέμα την λήψη απόφασης για ίδρυση λατομικής ζώνης στη θέση Πλατύβολα κοντά στο Κατσιδώνι.
Παρότι δεν στάθηκε δυνατόν να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση ώστε να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τα τεκταινόμενα, παραθέτουμε τις απόψεις μας και ότι εμείς αποκομίσαμε από τους διαλόγους και τις εισηγήσεις που ακούσαμε από τα ΜΜΕ της Σητείας.
Δεν μας προξενεί πλέον καμιά εντύπωση που νυν και πρώην δήμαρχοι συνεργάζονται τόσο αγαστά στα θέματα των «επενδύσεων» ιδίως δε όταν στη διπλανή τους καρέκλα κάθονται οι επενδυτές! Διερωτόμαστε, αν είναι νομικά και ηθικά επιτρεπτό οι υποψήφιοι επενδυτές να παρευρίσκονται σε κρίσιμες ψηφοφορίες δημ. Συμβουλίων.
Ούτε βέβαια αμφιβάλαμε με την ελαφρότητα προσέγγισης του δημάρχου να πείσει τους συμβούλους του, αλλά και το πολυπληθή κοινό που με αγωνία παρακολουθούσε, για την αναγκαιότητα και χωροθέτηση λατομικής ζώνης σε ένα τόπο που κυριαρχείται από μαγευτικά τοπία, παραδοσιακά χωριουδάκια, ιστορικούς τόπους, ιερά κορυφής, άγρια βλάστηση, ενδημικά φυτά, φαράγγια και ρυάκια με υπόγεια και επιφανειακά νερά που καταλήγουν στις πηγές στη Ζού, χαρίζοντας ζωή και ευημερία σε χιλιάδες κατοίκους της Σητείας και των γειτονικών οικισμών.

Το ίδιο έπραξε και τις επόμενες ημέρες που παραβρέθηκε στη Περιφέρεια για να πείσει και τους περιφερειακούς συμβούλους για την αναγκαιότητα της λατομικής ζώνης, χωρίς βέβαια αντίλογο από τους διαμαρτυρόμενους φορείς της Σητείας οι οποίοι αφού κατάλαβαν ότι το παιχνίδι είναι στημένο και ήδη προαποφασισμένο δεν μετείχαν στη συνεδρίαση, που αναμενόμενο ήταν να γνωμοδοτήσει θετικά σύμφωνα με την οριακή πλειοψηφία του δημ. συμβουλίου και την «οραματική» τοποθέτηση του δημάρχου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Κουρουπάκης, που αφού εξήρε τις αγαθές προθέσεις του επενδυτή κ. Βλαμάκη, ότι δηλ. δεν θέλει το κακό της περιοχής αλλά σκοπός του επενδύοντας, θα βοηθήσει παράλληλα και τον τόπο!
Για τον κίνδυνο όμως του «επενδύοντας δια της καταστροφής» με τις εξορυκτικές μεθόδους των ανατινάξεων που με μαθηματική ακρίβεια θα μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, και χαμηλώνοντας τουλάχιστον κατά 200 μέτρα τα βουνά και τους λόφους της επίμαχης περιοχής, δεν είπαν κουβέντα!
Ούτε καν αναφορά, ούτε ένας προβληματισμός για το γεωπάρκο που σχεδιάζεται στην επικράτεια του δήμου και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προτεινόμενη δραστηριότητα, όπως πολύ σωστά επεσήμανε στην αναφορά του ο κ. Φασουλάς, επιστημονικός υπεύθυνος για το έργο «Γεωτουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη», που τόνισε ότι αν υλοποιηθούν τα σχεδιαζόμενα έργα που δεσμεύουν τεράστιες περιοχές, τότε δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε άλλη μορφή βιώσιμης ανάπτυξης πέρα από την βιομηχανική. Το οξύμωρο είναι ότι ο δήμος, μέσο της δημοτικής του επιχείρησης, είναι επικεφαλής εταίρος του έργου!!



Τον προβληματισμό και το πλήθος των επιχειρημάτων και των ερωτήσεων που λογικά θα περίμενε κανείς να θέσουν στον επενδυτή, Πατεράκης και Κουρουπάκης, για το σημαντικό αυτό θέμα, ισορρόπησε εν μέρει η εισήγηση του κ. Συμεωνίδη δημ. συμβούλου της αντιπολίτευσης μιλώντας για τα αυτονόητα, για τις ορέξεις κάθε επενδυτή που ανάλογα με τα οφέλη που θα του αποφέρει η όποια επένδυση, μπορεί να επιλέξει όποιον τόπο θέλει, παρακάμπτοντας τη θέληση και τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, αφού ως συνήθως οι αντιδράσεις κάμπτονται υπό τη προπαγάνδα και πίεση των επενδυσιολάγνων τοπικών αρχόντων.

Αφήσαμε φυσικά για το τέλος την τοποθέτηση του «επενδυτή» κ. Αβλαμάκη που ομολογουμένως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και (ψυχ)αναλυτικής ερμηνείας.

Αρχίζοντας τον λόγο του, μίλησε με παράπονο για την παραπληροφόρηση που υπάρχει και η οποία είναι αρνητική για την εταιρεία. Δεν επιλέξαμε λέει τη περιοχή της Σητείας για να κάνουμε νταμάρια, αλλά το κριτήριο μας είναι η άγρια μορφιά που μας εντυπωσίασε στις περιοχές του πρ. δήμου Ιτάνου Σκινιάς και Καρούμες και αποφασίσαμε να τις «αναπτύξουμε» φτιάχνοντας εκατοντάδες εξοχικές κατοικίες για πούλημα!! (Real Estate)
Ο σεβασμός στο περιβάλλον, συνεχίζει, φυσικά είναι δεδομένος αφού η περιοχή από την μια έχει αυτάρκεια σε νερό που το περισσότερο χάνεται στη θάλασσα και φυσικά θα «αξιοποιηθεί» και από την άλλη δεν θα επιβαρυνθεί το ηλεκτρικό ισοζύγιο ρεύματος, διότι θα χρησιμοποιηθεί η πράσινη ενέργεια (φυτεύοντας στο άγριο ανάγλυφο της περιοχής εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που θα δένουν γάντι φυσικά με το περιβάλλον).
Ήταν τόσο συνεπαρμένος από την υπερβολική ευαισθησία του για την περιοχή, που έφερε μάλιστα για παράδειγμα τον Αγά Χάν από την Κόστα Εσμεράλδα στη Σαρδηνία, που τον ενέπνευσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του, αγοράζοντας δηλ. μια μεγάλη έκταση για να κατασκευάσει πολυτελείς βίλες για τουρισμό υψηλού επιπέδου.
Ακριβώς αυτό το όραμα θέλει να μεταφέρει στον Σκινιά και στις Καρούμες. Φυσικά επειδή εδώ δεν είναι Κόστα Εσμεράλδα αλλά Κρήτη, θα διαφοροποιήσει την αρχιτεκτονική αισθητική μιμούμενος μάλιστα την μινωική αρχιτεκτονική που σίγουρα «δένει» στις Καρούμες! Γι αυτό άλλωστε τον σκοπό τόνισε, αγόρασε το λατομείο στην Ετιά και διάφορα άλλα στη περιοχή.
Όσο για το λατομείο, ένα μόλις χλμ. από το Κατσιδώνι, στη θέση Πλατύβολα, επιλέχθηκε διότι αφενός μεν το παραγόμενο υλικό είναι καλής ποιότητας που το καθιστά ακόμη και εξαγώγιμο! και αφετέρου για να εξυπηρετήσει τις δικές του επιχειρηματικές ανάγκες, αλλά και για την μελλοντικά αυξανόμενη ζήτηση, εννοώντας σίγουρα τα ηλιοθερμικά εργοστάσια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στον ορεινό όγκο της Σητείας.
Για εμάς είναι προφανές ότι είναι ο πλέον ισχυρός λόγος. Σας ενημερώνουμε με κάθε σοβαρότητα που απαιτούν οι στιγμές ότι, 5 ηλιοθερμικά εργοστάσια, τα μεγαλύτερα που έχουν σχεδιαστεί στον πλανήτη έχουν ήδη αδειοδοτηθεί στο δήμο Σητείας!!! Ο κόσμος το γνωρίζει, ο δήμος τι κάνει;
Και φυσικά, ως καλός επενδυτής δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει την πεπατημένη, δηλ. να μας ξεφουρνίσει την ίδια και απαράλλαχτη συνταγή που συνηθίζουν οι φερόμενοι ως επενδυτές να αποκοιμίζουν τους ιθαγενείς.
- Να προβάλει κατά πρώτον, ότι τα οφέλη για τον δήμο θα είναι μεγάλα.
- Τις θέσεις εργασίας φυσικά, αλά δεν μπήκε στον κόπο να μας πει ποιες και πόσες.
- Την συμμετοχή του δήμου και μάλιστα δωρεάν σε μια από τις εταιρείες του. Αλήθεια πόσο δωρεάν ή με τι ανταλλάγματα και από πότε οι δήμοι συμμετέχουν σε επενδύσεις ιδιωτικών εταιρειών; Δεν μας είπε βέβαια ο κ. Αβλαμάκης πόσες εταιρείες έχει, ποιο είναι το αντικείμενο τους, πως τις συντηρεί και μάλιστα σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης;
- Είπε επίσης ότι θα κατασκευάσει κέντρο υγείας, θεραπευτικό και καλλωπιστικό με σύμβαση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από ομάδα επιστημόνων του Κέιμπριτζ, που εργάζονται με υψηλοτάτου επιπέδου βλαστοκύταρα!!
- Και φυσικά, δεν θα μπορούσε ποτέ να παραλείψει ότι τα έσοδα μιας από τις εταιρείες θα τα αφιερώσει σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα στη Σητεία. Τα ίδια μας έλεγαν και οι γνωστοί μας πλέον Βρετανοί «καφετζήδες επενδυτές» αλλά δεν χρειάζεται να το σχολιάσουμε.

Συνεχίζοντας το λόγο του, δεν παρέλειψε να αδειάσει με αιχμές τον τον κ. Βαρδάκη, μελετητή Γεωλόγο στο τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Λασιθίου που συνέταξε αρνητική γνωμοδότηση, θέτοντας τους αυτονόητους και εύλογους προβληματισμούς του για την συγκεκριμένη επένδυση, ο οποίος τόλμησε να εκφράσει με επιστημονικά κριτήρια τις ανησυχίες του και ιδιαίτερα για τον υδροφόρο ορίζοντα και τα νερά της πηγής Ζου. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, η εξορυκτική δραστηριότητα επί των ασβεστικών πετρωμάτων είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά το υφιστάμενο υδρολογικό σύστημα, αναφερόμενος στις πηγές Ζού και Σανδαλίου. Ειδικότερα η πηγή του Σανδαλίου που αναβλύζει σε υψόμετρο + 360 μ. δεν έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά από τη λατομική ζώνη η οποία κυμαίνεται μεταξύ 500 – 600 μ. όπου αν ληφθεί υπόψη η εξόρυξη σε εύλογο βάθος χρόνου, το επίπεδο της θα κατέβει αρκετά και θα είναι πολύ κοντά στο επίπεδο ροής των υπογείων νερών. Αν λάβουμε υπόψη, συνεχίζει, τον εκτιμούμενο μεταλλευτικό όγκο των 67 εκατομμυρίων κυβ. μ. πετρώματος καθώς και για τις διατυπωθείσες βλέψεις για εξαγωγή αδρανών υλικών με δεδομένη την προτεινόμενη επιφάνεια 336,000 τ.μ της λατομικής ζώνης, θα πρέπει η υφιστάμενη τοπογραφία της έκτασης να κατέλθει υψομετρικά περίπου 200 μ.!!
Καταλήγοντας, εκτιμά ότι οι παραπάνω επισημάνσεις δεν μειώνουν την επικινδυνότητα ρύπανσης των νερών και των πηγών ιδιαίτερα της πηγής της Ζού διότι οι καρστικοί υδροφορείς είναι πολύ ευάλωτοι στα ενδεχόμενα ρύπανσης.

Μετά από όλο το διάλογο και τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, που δυστυχώς δεν δημοσιεύθηκαν στο σύνολο τους από τα διαδικτυακά μέσα της Σητείας, ώστε να ακουστούν και οι απόψεις των διαφωνούντων συμβούλων αλλά και των φορέων, στη ψηφοφορία που ακολούθησε η ζυγαριά έγειρε προς το μέρος του επενδυτή με ψήφο του προέδρου που μετρά διπλή σε περίπτωση ισοψηφίας. Διπλό όμως θα πρέπει να είναι και το ηθικό βάρος που προκύπτει από μια τόσο λεπτή και σοβαρή υπόθεση που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο αφανισμού χιλιάδες ζωές που εξαρτώνται από την ποσότητα και την καλή ποιότητα του νερού.

Κλείνοντας, θα σχολιάσουμε κάποιες από τις προθέσεις του επενδυτή και να του υπενθυμίσουμε ότι η υπερβολική ευαισθησία που τον διακατέχει για τον τόπο μας, δεν συνάδει με την καταστροφή που έκανε με τα μηχανήματα του εξορύσσοντας πέτρα και άλλα υλικά στην τοποθεσία Μαύρος Κάμπος δίπλα από τα Σκαλιά και κοντά στη Σίτανο. Ξεχνώντας μάλιστα και ένα από τα βαρέα μηχανήματα στη φθορά του χρόνου ως δώρο αναμνηστικό να διακοσμεί το τοπίο, σε έναν μάλιστα τόπο ιστορικό που ακόμα μυρίζει μπαρούτι και αίμα, ένα ίσως μοναδικό ηρωικό έπος για τη Σητεία.

Για τη λατομική ζώνη στη περιοχή του Κατσιδωνίου, να ξέρει ότι οι αντιδράσεις θα είναι καθολικές. Η αυτονόητη διεκδίκηση της απρόσκοπτης συνέχισης της ζωής στη περιοχή θα ασκηθεί με όλα τα νόμιμα μέσα.
Όσο για τον Σκινιά και τις Καρούμες , σε αυτούς τους μοναδικούς ανέγγιχτους από τον άνθρωπο τόπους, που αποτελούν για εμάς τους ντόπιους μάλιστα κατοίκους φυσική παρακαταθήκη, μόνον το άκουσμα για επενδύσεις και αλλοίωση της μοναδικής αυτής ομορφιάς, προκαλεί ανατριχίλα και σε εμάς, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες περιπατητές που βρίσκουν το πραγματικό νόημα στις διακοπές τους και συμβάλλουν στο μέγιστο στην οικονομία του τόπου μας.
Διαμηνύουμε λοιπόν στον επίδοξο επενδυτή με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, πως ο δρόμος προς Σκινιά - Καρούμες δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Αγαπητοί αναγνώστες, γνωρίζουμε ότι και αυτή τη φορά με τις ανησυχίες και με την δημόσια έκφραση της γνώμης μας, θα προκαλέσουμε τους γνωστούς κύκλους που θεωρούν το περιβάλλον ευκαιρία για κερδοσκοπία και όχι το ισχυρότερο και πολυτιμότερο αγαθό που πρέπει να διαφυλάξουμε για την αυτονόητη συνέχιση της ζωής.
Δεν μας εκπλήσσει φυσικά και η στάση της εφημερίδας του κ. Ρεμπελάκη, που δέχεται χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς την συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα και εκβιομηχάνιση μιας τεράστιας περιοχής. Ούτε φυσικά καμιά αναφορά σε πιθανή μόλυνση του νερού που αρδεύει και υδρεύει χιλιάδες ανθρώπους και καλλιέργειες και μάλιστα νερό άριστης ποιότητας.
Ούτε ο παραμικρός προβληματισμός στην αρνητική γνωμοδότηση του κ. Βαρδάκη και στις ανησυχίες αρκετών φορέων του δήμου, ο οποίος και επισκέφτηκε τη περιοχή για να μπορεί να στηρίξει όσα υποστηρίζει και όχι με εκθέσεις και γνωματεύσεις από τον καναπέ.
Ωστόσο, ως κονδυλοφόρος διαμορφωτής κοινής γνώμης, με το προνόμιο που του δίδει το μέσον που διευθύνει, προσπαθεί να ξαναθέσει το ψευτοδίλημμα της ανάπτυξης στον κόσμο και τους γραφικούς οικολόγους του Παλαικάστρου που πάντα την φρενάρουν.
Να ξαναμπεί πάλι η περιοχή για άλλα 30 χρόνια σε αναπτυξιακή ομηρία, περιμένοντας τους «άλλους» να μας σώσουν, διχάζοντας και πάλι τις τοπικές κοινωνίες με το «διαίρει και βασίλευε» με όλες τις συνακόλουθες κακοδαιμονίες.

Να σταματήσει επιτέλους αυτή η υποταχτική αντίληψη για τα περιβαλοντοκτόνα και αντιοικονομικά αυτά μοντέλα ανάπτυξης που μας σερβίρουν ως επενδύσεις που θα μας βγάλουν από τη κρίση, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για εμάς και τόσο ευεργετικά για τους αλεξιπτωτιστές επενδυτές σωτήρες μας!
Αν ακόμη συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε για όλα αυτά που σχεδιάζουν οι εταιρείες για εμάς, αλλά με εμάς απέξω, αν δεν έχουμε ακόμη καταλάβει ότι προετοιμάζουν το έδαφος της επαρχίας Σητείας για να δεχθεί την πιο βαριά και καταστροφική βιομηχανική ζώνη της Κρήτης, ανεμογεννήτριες, υβριδικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αθερινόλακους, νταμάρια, διαμετακομιστικό εμπόριο στο Λιβάρι από Ολλανδική εταιρεία με δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων, με σχέδια επέκτασης σε αρκετές από τις ακτές μας και από την άλλη, εξοχικές κατοικίες για πούλημα σε συνταξιούχους ευρωπαίους και υδροκτόνα γκολφ, αν όλα τούτα κάποιοι τα ονομάζουν ανάπτυξη και τους πιστεύουμε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Υπάρχει βέβαια και μια γνωστή παροιμία που λέει «αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει».


πηγή : Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, Ημερομηνία Δημοσίευσης  09/08/2013.

Διαβάστηκε 3204 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 15:57