5 υπουργεία ψάχνουν για δεύτερο κύμα στις διαθεσιμότητες

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013 10:22

Μόλις άνοιξε το πρώτο κεφάλαιο της διαθεσιμότητας, με τους πρώτους 4.000 δημοσίους υπαλλήλους αορίστου χρόνου (εκπαιδευτικούς των Τεχνικών Λυκείων και σχολικούς φύλακες) να τίθενται χθες εκτός Δημοσίου, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας με 4.800 υπεράριθμους υπαλλήλους κυρίως από τα υπουργεία Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών, που έρχεται τον Σεπτέμβριο.


Για το σκοπό αυτό, και προκειμένου να αποφευχθεί η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου, όπως έγινε με τη δημοτική αστυνομία, τους καθηγητές και τους σχολικούς φύλακες, δόθηκε στους αρμόδιους υπουργούς περιθώριο μόλις δύο μηνών προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών των δεκάδων φορέων που εποπτεύουν.

Ετσι, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οργανογραμμάτων σε φορείς και οργανισμούς, προκειμένου να εντοπιστούν οι πλεονάζουσες θέσεις και κατ' επέκτασιν οι 4.800 υπεράριθμοι υπάλληλοι που θα αποτελέσουν το «δεύτερο κύμα» της διαθεσιμότητας, έτσι ώστε να συμπληρωθεί η μνημονιακή δέσμευση για 12.500 διαθεσίμους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το τρίτο και τελευταίο «κύμα» θα αποτελέσουν άλλοι 12.500 υπάλληλοι έως το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να συμπληρωθεί ο μαγικός -κατ' απαίτηση της τρόικας- αριθμός των 25.000 έως το τέλος του χρόνου... Ο πρωθυπουργός στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς να επισπεύσουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού στους εποπτευόμενους από αυτούς οργανισμούς και φορείς, ώστε να μην απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι το «λεπίδι» για υπαλλήλους που σήμερα υπηρετούν σε ολόκληρους κλάδους ή οργανισμούς. Ηδη από χθες έχουν υπαχθεί στο καθεστώς της διαθεσιμότητας -αποτελώντας το «πρώτο κύμα» προσωρινής ή μόνιμης εξόδου από το Δημόσιο-, το οποίο διαρκεί έως 8 μήνες, 4.260 υπάλληλοι με συμβάσεις κυρίως αορίστου χρόνου. Ανάμεσά τους 1.976 εκπαιδευτικοί μέσης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων (για το λόγο αυτό καταργήθηκαν 50 ειδικότητες σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ).

Οι εξαιρέσεις

Οσοι προσκομίσουν δικαιολογητικά, καθώς υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, δεν θα υπαχθούν στη διαθεσιμότητα, π.χ. τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών. Η τελική λίστα των διαθέσιμων εκπαιδευτικών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Αυγούστου. Ωστόσο η διαθεσιμότητα για τους πολλούς, που δεν θα εξαιρεθούν, έχει αρχίσει να μετράει από χθες. Το 53% έχουν συναφείς ειδικότητες στον τομέα της Υγείας και έχουν λάβει την υπόσχεση από τον αρμόδιο υπουργό ότι μετά τη λήξη της διαθεσιμότητας θα μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις νοσοκομείων και μονάδων Υγείας, ενώ οι υπόλοιποι ως ωρομίσθιοι σε δημόσια ΙΕΚ. Εντούτοις εμφανίζονται, παρά τις υποσχέσεις, ιδιαίτερα δύσπιστοι και αβέβαιοι για το μέλλον τους.

Χθες το μεσημέρι διαδήλωσαν υπό την αιγίδα της ΟΛΜΕ έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα, όπως επίσης τους σχεδιασμούς της για υποχρεωτικές μετατάξεις 5.000 εκαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και απολύσεις προκειμένου να καλυφθεί και ο μνημονιακός στόχος των 15.000 αναγκαστικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Εκτός των εκπαιδευτικών, την άγουσα για τη διαθεσιμότητα πήραν 2.234 σχολικοί φύλακες με πολύ πιθανό οι περισσότεροι από αυτούς ή σχεδόν όλοι μετά το πέρας της διαθεσιμότητας να μην επιστρέψουν ποτέ στο Δημόσιο και να οδηγηθούν σε απόλυση, με την καταβολή αποζημίωσης και την αναγνώριση 5 πλασματικών χρόνων ως συντάξιμων για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση... Οι υπόλοιποι απλώς θα έχουν το δικαίωμα να συστήνουν συνεταιριστικές οργανώσεις οι οποίες θα μπορούν να συνάπτουν συμβόλαια με δήμους για την παροχή εποχικών υπηρεσιών... Τέλος, το «πρώτο κύμα» της διαθεσιμότητας, που μπήκε ήδη σε εφαρμογή, συμπληρώνουν 50 οδηγοί και τεχνικοί κρατικών αυτοκινήτων μετά την κατάργηση της αρμόδιας διεύθυνσης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης...

Από πού θα αναζητηθούν

Το νέο καυτό μέτωπο που θα ανοίξει, μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα αφορά άλλους 4.800 υπεράριθμους υπαλλήλους σε υπουργεία, εποπτευόμενους φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι και θα αποτελέσουν το «δεύτερο κύμα» διαθεσίμων από το τέλος Σεπτεμβρίου. Στην κατηγορία αυτή θα ενταχθούν επιπλέον και 3.496 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας (συνολικά από το τέλος Σεπτεμβρίου θα βγουν εκτός Δημοσίου 8.296 υπάλληλοι), οι οποίοι έχουν λάβει τη δέσμευση υπουργών ότι θα μεταφερθούν στην Ελληνική Αστυνομία και ένα μικρό μέρος τους θα παραμείνει στους δήμους και θα απασχοληθεί σε άλλες υπηρεσίες όπου καταγράφονται κενά.

Οπως εκτιμάται, το μεγαλύτερο μέρος για την κάλυψη των 4.800 διαθεσίμων μετά τον Σεπτέμβριο θα προέλθει κυρίως από υπεράριθμους διοικητικούς υπαλλήλους στα υπουργεία Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος (διαθέτει μεγάλο αριθμό οργανισμών), Υγείας (1.250 διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι) και Εσωτερικών (μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων). Ηδη στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται τα νέα οργανογράμματα σε 13 δήμους, μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη και δύο αποκεντρωμένες διοικήσεις (μία είναι η Αττική), ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθούν σε τουλάχιστον 5 οργανισμούς (ΕΟΦ κ.λπ.).

Στους συγκεκριμένους φορείς η αξιολόγηση των δομών τους και ο εντοπισμός του πλεονάζοντος προσωπικού τους είχε ξεκινήσει πιλοτικά από την περίοδο Μανιτάκη, σχεδόν την ίδια περίοδο που συντάσσονταν οι νέοι οργανισμοί στις κεντρικές υπηρεσίες όλων των υπουργείων, εκ των οποίων προέκυψε αριθμός 2.100 υπεράριθμων υπαλλήλων. Ειδικότερα σχεδιάζεται να υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ειδικότητες όπως τεχνικοί, διοικητικοί, υπάλληλοι που εργάζονται στο πράσινο των δήμων, εκπαιδευτικοί που βρίσκονται εδώ και χρόνια εκτός σχολικών αιθουσών, γυμναστές και αγροφύλακες...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας ShareThis

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετακινήσεις/Διαθεσιμότητα
Δημόσιος Τομέας
Κυβέρνηση
Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Πολιτική
«Κάθαρση» βαφτίζει τα μέτρα ο Επίτροπος Χαν
Στα αζήτητα μελέτες για 173 έργα ΣΔΙΤ
Το χρηματιστήριο των γκάλοπ
Ο Λέτα στην Αθήνα
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον εαυτό της»
πηγή Ελευθεροτυπία
 
 
Διαβάστηκε 10931 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 12:26