Νέο «Εξοικονομώ»: Προς τα μέσα του 2018 θα δει χρήμα η αγορά

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017 10:18

Όλη η αγορά, όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με την κατοικία, περιμένουν εδώ και δύο χρόνια το «Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ». Ως σήμερα, από το 2015, έχουν γίνει κοντά 18-19 δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το περίφημο «Εξοικονομώ ΙΙ» και την εκκίνησή του, αλλά όλες έχουν διαψευστεί.

Αυτές τις ημέρες τα υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επανέρχονται με «προβλέψεις» για προκήρυξη το Σεπτέμβριο, ενώ όπως πληροφορείται η Voria.gr, μάλλον στο «Εξοικονομώ» και στη διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για να χρηματοδοτηθούν αρκετές από τις χιλιάδες των αιτήσεων που είχαν μείνει εκτός από το «Εξοικονομώ Ι», θα αναφερθεί και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα είναι καλό, εξασφαλίζει υψηλές επιδοτήσεις, δάνεια πολύ χαμηλότοκα και, δουλειά για τους απασχολούμενους σε πολλά επαγγέλματα, ήτοι είναι ένα πρόγραμμα με ξεκάθαρα θετικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόσημο.

Όμως το βέβαιο είναι, ότι το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», αργεί να ενεργοποιηθεί και χρήματα από το Πρόγραμμα δεν πρόκειται να πέσουν στην αγορά, πριν τον Ιούνιο του 2018 ή, κατά τους πλέον αισιόδοξους, πριν τον Ιανουάριο του 2018.

Είχαμε δηλώσεις ξανά και ξανά για το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο δεν μπορούσε να «περπατήσει» πριν ολοκληρωθεί ο νέος ΚΕΝΑΚ- ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων- με την αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ 2010 να έχει καθυστερήσει με ευθύνη της πολιτείας, όπως έχουν καταγγείλει ΠΟΜΙΔΑ και φορείς της αγοράς.

Ο ΚΕΝΑΚ 2017 έχει εκδοθεί, έστω μετά από καθυστερήσεις και τον Αύγουστο αναμένεται να βγουν από το ΤΕΕ και οι Τεχνικές Οδηγίες. Αλλά για να προκηρυχθεί το «Εξοικονομώ ΙΙ», θα πρέπει να εκπληρωθούν και άλλες φάσεις της διαδικασίας. Θα πρέπει να συνταχθεί και να δημοσιευτεί ο Οδηγός του Προγράμματος, να γίνει το πληροφοριακό σύστημα, να κλείσει στο τέλος Αυγούστου η κατάθεση προτάσεων των Τραπεζών που θα συμβληθούν με το ΕΤΕΑΝ και θα συνδεθούν με το Πρόγραμμα (σ.σ για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων), να γίνει το σύστημα διεπαφής των Τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος.

Με αυτά και αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση μία στο εκατομμύριο, να βγει κανονικά το «Εξοικονομώ ΙΙ» στην αγορά, το Σεπτέμβριο. Ίσως, μέσα στο Σεπτέμβριο γίνει κάποια προδημοσίευση της προκήρυξης, ίσως δοθούν διαβεβαιώσεις του τύπου «….ξεκινάει το Εξοικονομώ», αλλά ως γνωστόν, η προκήρυξη, δεν συνεπάγεται ούτε ένταξη σε ένα πρόγραμμα, ούτε εκταμίευση ενισχύσεων.

Αγανακτισμένες με τις καθυστερήσεις στο «Εξοικονομώ ΙΙ», είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών και ειδικά όσες ασχολούνται με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, όπως και οι μηχανικοί που εξασφαλίζουν κάποια έσοδα με την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών και την παρακολούθηση των έργων.

Η αγανάκτησή τους δε, είναι απολύτως κατανοητή όταν από τέτοια προγράμματα, τις ανακαινίσεις και τα ξενοδοχειακά projects, περιμένει να κινηθεί κάπως η αγορά κατοικίας και των μικρών ιδιωτικών έργων.

Από το «Εξοικονομώ ΙΙ» περιμένουν να δουλέψουν μηχανικοί, κουφωματάδες, αλουμινάδες, εταιρείες μονώσεων, εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης- ψύξης ( Φ/Αέριο και φωτοβολταϊκά), τεντάδες, εταιρείες εγκατάστασης αλλά και κατασκευής και εμπορίας δομικών υλικών και ενεργειακών συστημάτων.

Ευτυχώς τουλάχιστον, τα υπουργεία ΥΠΟΙΑΝ και ΥΠΕΝ ανταποκρίθηκαν στις παροτρύνσεις που δέχθηκαν από φορείς της αγοράς και εξασφάλισαν συνολικά 135 εκατομμύρια, για να χρηματοδοτηθούν αιτήσεις που μείνανε εκτός του «Εξοικονομώ Ι», ελλείψει πόρων. Με αυτά τα κονδύλια θα ικανοποιηθούν περίπου 15.500 αιτήσεις, από τις σχεδόν 35.000 αιτήσεις που είχαν μείνει εκτός του προηγουμένου Προγράμματος.

Πηγή: http://www.michanikos.gr/_/%ce%95%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/-/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%c2%ab%ce%b5%ce%be%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%cf%8e%c2%bb-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-2018-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%b9-%cf%87%cf%81%ce%ae%ce%bc%ce%b1-%ce%b7-r6003

Διαβάστηκε 2141 φορές