Οργή και αγανάκτηση για τον κόμβο του Καρτερού

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 18:00

Αν δεν βγάλουν τις μπάρες θα πάμε να τις ξηλώσουμε εμείς με τα χέρια μας" ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνουτάκης μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος των κατοίκων της Επισκοπής και των Γουβών έξω από την Περιφέρεια αναφορικά με το ζήτημα της απευθείας πρόσβασης από την Εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου  Νικολάου στην Επαρχιακή οδό Καρτερού-Επισκοπής, μέσω του απαλλοτριωμένου για το σκοπό αυτό χώρου.

Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε ο Περιφερειάρχης και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με τους εκπροσώπους φορεών της ευρύτερης περιοχής όπου του εξέθεσαν του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών μεταφέροντας την οργή τους για τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες αναφορικά με την κατασκευή του δρόμου.

Ο ίδιος τους διαβεβαίωσε ότι είναι με το μέρος του κόσμου και όχι των επιχειρηματιών και των συμφερόντων τους. Μάλιστε επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου βενζίνης και ζήτησε να ανοίξουν οι μπάρες για την πρόσβαση του κόσμου. Μάλιστα οπως τόνιζε ο ίδιος θα στείλει επίσημο έγγραφο στον επιχειρηματία καλώντας του να έχει ανοικτές τις μπάρες μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Σε όλη τη διάρκεια της σύσκεψης παραταγμένοι έξω από το κτίριο βρίσκονταν κάτοικοι και μαθητές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενώ μετά το πέρας της ο Περιφερειάρχης βρέθηκε ανάμεσα τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί προσωρινή και στη συνέχεια μόνιμη λύση για το ζήτημα.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στην Αποκεντρωμένη Διοικηση όπου οι κάτοικοι ζήτησαν από τον κ. Ροκαδάκη την εξασφάλιση χρηματοδότησης για να δοθεί οριστική λύση. Μάλιστα, εκεί συνάντησαν το Μ.Κεφαλογιάννη, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

To Ψηφισμα
 

Οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής του πρώην Δήμου Επισκοπής και Γουβών εκφράζομε την οργή και την αγανάκτησή μας για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό και την αδιαφορία της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και της Γενικής Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς τους κατοίκους.

Εκτός του ότι επί χρόνια δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δοθεί απευθείας έξοδος από την Εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου στην Επαρχιακή οδό Καρτερού-Επισκοπής μέσω του απαλλοτριωμένου για το σκοπό αυτό χώρου, τον ενοικίασαν με την πρώτη αίτηση σε ιδιώτη επιχειρηματία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του, αδιαφορώντας για τα αιτήματα των κατοίκων οι οποίοι διανύουν μια απόσταση ενάμισι (1,5) επιπλέον χιλιομέτρων και, κυρίως, θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια τη δική τους και των παιδιών τους, αλλά και των λουομένων της πολυσύχναστης παραλίας ΤΟΜΠΡΟΥΚ, εφόσον η κίνηση διοχετεύεται σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα σταυροδρόμια.

Κατόπιν τούτου αποφασίζουμε τα εξής:

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία μας για την αδιαφορία της συντεταγμένης πολιτείας όσον αφορά στη δημιουργία εξόδου από την Εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου στην Επαρχιακή οδό Καρτερού-Επισκοπής μέσω του απαλλοτριωμένου για το σκοπό αυτό χώρου, αγνοώντας τις μελέτες και τα αιτήματα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι υπομονή μας, από την δεκαετία του 1980 όταν αυθαίρετα κλείστηκε η πρόχειρη έξοδος και καταλήφθηκε ο απαλλοτριωμένος χώρος χωρίς αντίδραση από μέρους της πολιτείας, εξαντλήθηκε.

Ενημερώνουμε ότι θα ενεργήσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα, κινήσεις διαμαρτυρίας και δικαστικές ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός των 30.000 και πλέον κατοίκων της ενδοχώρας που χρησιμοποιούν την επαρχιακή οδό Καρτερού-Επισκοπής.

Προχωρούμε στη σύσταση επταμελούς επιτροπής αγώνα.

Ας γίνει αντιληπτό ότι η μη έγκριση τη εκπονηθείσας από το 2009 μελέτης για την απευθείας έξοδο από την Εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου στην επαρχιακή οδό Καρτερού-Επισκοπής σημαίνει:

Συνέχεια της προσβολής των κατοίκων και περιφρόνηση των αναγκών τους, ενώ καταδεικνύει για μία ακόμη φορά ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και από ποιους.

Εγκληματική αδιαφορία όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών η οποία βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο εφόσον τα κινούμενα προς την ενδοχώρα οχήματα στέλνονται, σε μια απόσταση περίπου χιλίων πεντακοσίων μέτρων, σε τρεις αλλεπάλληλες αριστερές στροφές τέμνοντας σε ισάριθμα σημεία διασταυρώσεις της παλαιάς Ε.Ο. Σημειώνεται ότι, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η κίνηση των οχημάτων – ιδιόκτητων και ενοικιαζόμενων – αλλά και των πεζών λουομένων στην πολυσύχναστη παραλία Τομπρούκ, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη σηματοδότησης τέτοιου είδους διασταυρώσεων, αυξάνει κατακόρυφα των κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων.

Περιφρόνηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου που με απόφασή του ζητά την κατασκευή της εξόδου από την Εθνική οδό Ηρακλείου -Αγίου Νικολάου, στο σημείο ΧΘ 17 + 300, προς την επαρχιακή οδό Καρτερού-Επισκοπής.

Την αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή ενέργεια την Περιφέρειας Κρήτης προς την περιοχή.

Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε

1. Άμεση ανάκληση της απόφασης Κυκλοφοριακής Σύνδεσης που δόθηκε την 24/1/2013 από την Περιφέρεια Κρήτης ενώ αγνοήθηκε η υπάρχουσα από το 2009 μελέτη σύνδεσης.

2. Έλεγχο της νομιμότητας της έγκρισης κυκλοφοριακής σύνδεσης που δόθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.

3. Έλεγχος της νομιμότητας λειτουργίας του πρατηρίου διάθεσης υγρών καυσίμων, στον ιδιοκτήτη του οποίου ενοικιάστηκε ο απαλλοτριωμένος για την έξοδο προς την επαρχιακή οδό Καρτερού-Επισκοπής χώρος, και ειδικότερα από πολεοδομικής άποψης.

4. Να προβεί η Περιφέρειας Κρήτης στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν η μελέτη σύνδεσης που έχει υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ./Γ.Γ.Δ.Ε..

5. Να προβεί η Περιφέρεια Κρήτης στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί προσωρινή λύση μέσω του απαλλοτριωμένου χώρου, έως ότου το θέμα τύχει οριστικής επίλυσης προς όφελος των κατοίκων.

Οι υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας μέχρι να σταματήσουν:

Οι ρουσφετολογικοί χειρισμοί του θέματος με τις αψυχολόγητες κατά καιρούς αποφάσεις των υπηρεσιών.

Η χρόνια περιφρόνηση των κατοίκων της ενδοχώρας με την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης από την Εθνική στην Επαρχιακή οδό.

 

πηγή : cretalive

Διαβάστηκε 2318 φορές