Πωλούν τη Ντία στον Σαουδάραβα πρίγκιπα; -Θέλει να την αγοράσει, διαρρέει το υπουργείο Τουρισμού!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 13:56

 

Τη Ντία θέλει να αγοράσει ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, που έκανε τις διακοπές του στην Κρήτη! Οι πληροφορίες αυτές διαρρέουν από το πρωί από κύκλους του υπουργείου Τουρισμού, προφανώς για να προετοιμαστεί και το έδαφος!

Πρίγκιπας

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη για διακοπές και οι πληροφορίες που διοχετεύονται αναφέρουν πως ρώτησε την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αν πωλείται το νησί. Μάλιστα η «Ημερησία» αναφέρει πως υπάρχει και συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του μικρού νησιού, το οποίο ανήκει διοικητικά στο δήμο Χερσονήσου, ως τμήμα του πρώην δήμου Γουβών.   Η Ντία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας.

Το νησί έχει 5χλμ μήκος και 3 χλμ πλάτος και έχει έκταση 12 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτείνεται από δυτικά προς τα ανατολικά. Βόρεια από την Ντία υπάρχουν δύο μικρά γλαρονήσια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι. Στην νότια μεριά του νησιού υπάρχουν 4 απάνεμοι κόλποι: ο κόλπος του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμανάκι και η πλαζ του νησιού, ο κόλπος της Κάπαρης, ο κόλπος της Παναγιάς και ο κόλπος της Αγριελιάς. Στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αγκινάρας. Το νησί έχει μέγιστο ύψος τα 220 μέτρα και σε γενικές γραμμές είναι βατό, με σχεδόν μοναδικό τοπίο τις πέτρες και τους θάμνους. Υπάρχουν και περιοχές με άγριους γκρεμούς που φτάνουν τα 60 μέτρα.

Ιστορία

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στους μινωϊκούς χρόνους. και τους μεσαιωνικούς. Για τους πρώιμους ναυτικούς που έπλεαν στα ανοιχτά του Κρητικού Πελάγους αποτελούσε κάλλιστο φυσικό «σημάδι» για την προσέγγιση της ακτής και των φυσικών λιμανιών της Κρήτης και παράλληλα βοηθούσε στον ελλιμενισμό των σκαφών δημιουργώντας ένα «φράγμα» στους βόρειους ανέμους. Στους μινωικούς χρόνους το νησί κατοικούνταν και πλησίον του όρμου Αγ. Γεωργίου εντοπίσθηκε τειχισμένος λιμενικός οικισμός.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες που πραγματοποίησε ο Γάλλος ωκεανογράφος Jacques-Yves Cousteau στα 1974-5 με ειδικό βαθυσκάφος αναζητώντας την χαμένη Ατλαντίδα ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη. Εκτός από 7 αρχαία ναυάγια στη Ντία, ο Κουστώ, το 1976, ανακάλυψε στο βυθό, τετραγωνισμένους και ορθογώνιους βράχους, που συγκροτούσαν τεχνητό λιμενοβραχίονα και οι ερευνητές τα αποκάλεσαν Κυκλώπεια τείχη. Σύμφωνα με τον Κουστώ ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Κνωσού. Το λιμάνι φαινόταν ότι καταβυθίστηκε από τις καταστροφές που προκάλεσε το ηφαίστειο της Θήρας, το 1450 π.Χ. Αργότερα όμως διαπίστωθηκε ότι είναι πολύ πιο παλιό, οπότε οι μελετητές προβληματίστηκαν.

Ακόμη, λεπτομερείς αεροφωτογραφίες επεσήμαναν στην επιφάνεια του νησιού ίχνη αρκετής έκτασης οικισμών, κάτι που υποδηλώνει ότι σε παλαιότερες εποχές το νησί ήταν κατοικημένο. Ωστόσο αρχαιολογική έρευνα που να το επιβεβαιώνει δεν έχει ακόμη γίνει.

Στο νησί υπήρχε μικρή καλλιέργεια αμπελιού μέχρι και το 1937 που γίνονταν από ψαράδες.

Μυθολογία

Σύμφωνα με το μύθο το νησί δημιουργήθηκε από τον Δία: Κάποτε που ο Δίας εξουσίαζε τον κόσμο από τον θρόνο του στο Όλυμπο, κοίταξε προς την Γενέτειρα του την Κρήτη, και τότε είδε έκπληκτος τους πατριώτες του Κρητικούς να κυνηγούν με τόξα και ακόντια, αφανίζοντας τους αγαπημένους του αίγαγρους (κρι κρι), τα παιδιά της Αμάλθειας που τον έθρεψε με το γάλα της όταν κρύβονταν από τον πατέρα του τον Κρόνο στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον. Θύμωσε λοιπόν τόσο πολύ που αποφάσισε να σκοτώσει όλους τους Κρητικούς. Αμέσως έριξε στο πέλαγος ένα κεραυνό και ένα τεράστιο τέρας αναδύθηκε με σκοπό να καταστρέψει τους Κρητικούς. Ωστόσο, οι υπόλοιποι θεοί προσπάθησαν να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη, αλλά μάταια. Τότε ο Ποσειδώνας, που από το βασίλειο του, τη θάλασσα, βγήκε το θηρίο, είπε στο Δία: «Πατέρα και βασιλιά μου πως μπορείς να αφανίσεις τους Κουρήτες, έτσι θα τους ξεπληρώσεις ότι καλό σου έκαμαν;». Οι Κουρήτες ήταν Κρητικοί που χτυπούσαν δυνατά της ασπίδες τους για να μην ακούσει ο πατέρας το ο Κρόνος το κλάμα του και τον φάει. Ο Δίας αμέσως άλλαξε γνώμη. Τότε πήρε δύο κομμάτια παξιμάδι και τα πέταξε ανοικτά της Κρήτης. Όταν, λοιπόν, πήγε το τέρας να τα φάει, αυτός με ένα κεραυνό το πέτρωσε μαζί με τα παξιμάδια. Έτσι, γεννήθηκε η Ντία και τα δύο νησάκια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι.

Επίσης, σύμφωνα με μια παραλαγγή του Μύθου, ο Θησέας, αδού σκότωσε τον Μινώταυρο διέφυγε στην Ντία μαζί με την Αριάδνη.

 

πηγή : candianews

http://www.candianews.gr/2014/08/19/poloun-ti-ntia-ston-saoudarava-prigkipa-theli-na-tin-agorasi-diarrei-ipourgio-tourismou/

Διαβάστηκε 1933 φορές