Στο ΣτΕ οι φορείς των Χανίων κατά του ΤΑΙΠΕΔ για το πρώην ψυχιατρείο

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τρίτη, 05 Αυγούστου 2014 17:38
Κοινή αίτηση ακύρωσης από Περιφέρεια, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης

Τη νομική οδό για την ακύρωση της μεταβίβασης του πρώην ψυχιατρείου στα Χανιά στο ΤΑΙΠΕΔ ακολουθούν η Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ του νησιού, ζητώντας να χρησοιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος για τη στέγαση των φοιτητών και γαι άλλες δράσεις προς όφελος της κοινωνίας. Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Κρήτης αναφέρεται:

Χθες, Τρίτη 29 Ιουλίου 2014, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κοινή αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας Κρήτης, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ Κρήτης, κατά της με αριθμόν 250/2014 απόφασης της διυπουργικής επιτροπής που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1387Β ́/30-5-2014, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο εμβαδού 119 στρεμμάτων περίπου που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.

Η αίτηση ακύρωσης περιλαμβάνει πέντε λόγους ακύρωσης όσον αφορά την παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας, των κανόνων δημοσιότητας και προστασίας της δημόσιας περιουσίας και την έκδοση κανονιστικής πράξης αντί ΠΔ για την μεταβίβαση και την «αξιοποίηση».

Πέραν δε τούτων επισημαίνονται και μία σειρά από άλλες νομικές εμπλοκές στην όλη διαδικασία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στο όλο ακίνητο και οικόπεδο ιδιώτη, ότι υπάρχουν επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα που κινδυνεύουν να αναζητηθούν πίσω για κατασκευή αμφιθεάτρου κ.α. Τελικός σκοπός της αίτησης ακύρωσης είναι να παραμείνει το ακίνητο του ΘΨΠΧ στην τοπική κοινωνία προς όφελός της, για στέγαση διάφορων δομών, όπως φοιτητών και σπουδαστών και συναφών δράσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι φορείς των Χανίων έχουν ξεσηκωθεί μετά την ανακοίνωση εκποίησης του παλιού ψυχιατρείου και της έκτασης γύρω από αυτό, στην περιοχή Μελισσόκηπος, στη Σούδα. Ήδη για το θέμα έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις στα Χανιά ενώ όπως δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων απόστολος Βουλγαράκης η πώληση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώθηκε τη στιγμή που γίνονταν διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας και την ΔΥΠΕ για την παραχώρηση της έκτασης για την κάλυψη αναγκών της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας.

πηγή : candianews
Διαβάστηκε 2119 φορές