20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο - νότια της Κρήτης προς παραχώρηση

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 16:00
Σε 20 "κομμένα και... ραμμένα" θαλάσσια οικόπεδα (blocks) ανέρχεται "το εμπόρευμα" που πλασάρει η κυβέρνηση για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις αγορές του εξωτερικού, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μακριά από κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πληροφόρηση του λαού.

Χθες, σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης με κραυγαλέες δηλώσεις περί οικονομικής ανάκαμψης και πολιτικής συναίνεσης ("στη χώρα μου η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική") ή περί κοινωνικής αποδοχής ("το ότι το θέμα είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές") και με τις "ευλογίες" της Ε.Ε. προχώρησε σε παρουσιάσεις του μεγάλου κύκλου παραχωρήσεων υδρογονανθράκων για τις περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης, συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους "αγοραστές"-επιχειρήσεις, δήλωσε ότι 20 οικόπεδα "περιμένουν τις προσφορές σας... Ρίξτε μια ματιά -ένας χάρτης του χώρου που είναι το νέο ορόσημο της Ελλάδας στην καρδιά της Μεσογείου με βάση την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων- που τώρα είναι επίσης διαθέσιμη".

Ειδικότερα, βάσει του χάρτη, 9 οικόπεδα καλύπτουν όλο το τμήμα δυτικά και νοτίως της Κρήτης, 10 οικόπεδα εκτείνονται από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, τα διαπόντια νησιά, στα όρια με την Αλβανία, καλύπτοντας τη θαλάσσια περιοχή όλων των νησιών του Ιονίου έως και το δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, ενώ ένα μεγάλο οικόπεδο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου καλύπτοντας τον Μεσσηνιακό και τον Λακωνικό κόλπο έως τα Κύθηρα.

Παράλληλα ο υπουργός πρόσφερε: 1) αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο που ενσωματώνει "τις τελευταίες τάσεις και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης", 2) πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στο 20% από 40%, 3) την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που (μόνο) έχει συσταθεί και θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί ως "σταθερός και αξιόπιστος συνομιλητής με το κράτος", 4) ολοκλήρωση, προσεχώς, της ενσωμάτωσης της Οδηγίας Ε.Ε. για ασφάλεια παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου-αερίου, 5) βάση δεδομένων από τις έρευνες της νορβηγικής PGS, 6)ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP και 7) ψήφο εμπιστοσύνης από τις μέχρι σήμερα σχετικές διαδικασίες (διαγωνισμός ανοιχτής θάλασσας - ατομική πρωτοβουλία αδειοδότησης).

Αναφορικά με το "κόψιμο" των οικοπέδων, ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι στην κατάρτιση του χάρτη οι ειδικοί πήραν υπόψη 50 παραμέτρους, κυρίως το βάθος της θάλασσας, τη γεωλογία και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, βάσει τής σε εξέλιξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν περισσότερα από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών κ.ά. εκπροσωπώντας πάνω από 40 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι BP, EXXONMOBIL, Shell, Total, Chevron, Statoil, ANADARKO, Repsol κ.ά. Από χθες το απόγευμα ξεκίνησαν τα "τετ α τετ" εταιρειών - τριμελών επιτροπών (στελέχη ΥΠΕΚΑ-PGS-BEICIP), που θα συνεχιστούν και σήμερα.

 
πηγή : ΑΥΓΗ
Διαβάστηκε 2618 φορές