Μεσίτης: ΤΑΙΠΕΔ (μέρος 2ο)

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 07:56
 

Παραλίες-φιλέτα διατίθενται σε τιμή ευκαιρίας προς (ασύδοτη) τουριστική εκμετάλλευση στην καρδιά της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας», ήτοι σε Αιγαίο, Κρήτη, αλλά και στην «αθηναϊκή Ριβιέρα».

Η σημερινή ξενάγηση στον χάρτη των… 5άστερων και στη μετατροπή της Ελλάδας μέσω ΤΑΙΠΕΔ σε τουριστικό προορισμό του all inclusive, του γκολφ, των spa και των περιφραγμένων οικοδομήσιμων παραλιών περιλαμβάνει την (υπόλοιπη) Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και, τέλος, την Αττική. Η καρτ ποστάλ της «Νέας Ελλάδας» θα ολοκληρωθεί με την επανεμφάνιση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό ή αλλιώς τη νομιμοποίηση όλων των καταπατημένων και αυθαίρετα χτισμένων εκτάσεων στο παρόν και στο μέλλον. 
Αν, δε, λάβουμε υπόψη και την προεκλογική τροπολογία που αποχαρακτήρισε 55 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, καθώς και τις περίεργες αλλαγές στην αρχαιολογική υπηρεσία, θα έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα της μελλοντικής Ελλάδας. Η πρώτη προεκλογική απόσυρση του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς ήταν μια μικρή αισιόδοξη ανάσα. Οπως είπε ένας απλός πολίτης, «κατάργησαν τις συντάξεις, διαλύσανε την περίθαλψη, αλλά δεν θα μας πάρουνε και τις παραλίες»! 

 

Των Τάσου Σαραντή – Αντας Ψαρρά

 

Αχαΐα

Παραλία Μυρτούλα, στη Δυτική Αχαΐα, έκτασης 97,5 στρ. Προτείνεται η οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών…

- Στον Δήμο Αιγιαλείας (ιδιοκτησία Μονής Μ. Σπηλαίου) ξενοδοχείο 5 αστέρων 600 κλινών, τουριστικές κατοικίες 600 κλινών και γήπεδο γκολφ σε έκταση 714 στρ.

 

…………………………………..

 

Μεσσηνία

 

Μαγνήτης φαραωνικών επενδύσεων για τη Μεσσηνία αποδεικνύεται το Costa Navarino. Στα χνάρια της διάσημης πλέον μονάδας βαδίζει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Βελίκα (κοντά στην ΠΟΤΑ) από την παγκόσμια αλυσίδα GRACE της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη, με πιθανή έναρξη λειτουργίας το καλοκαίρι του 2016.

Στην ίδια περιοχή αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η νέα 5 αστέρων ξενοδοχειακή μονάδα Messini Beach Club στην Ανάληψη, που θα διαχειρίζεται ο ταξιδιωτικός οργανισμός Neilson Active Holidays.

Παραλία στη Γιάλοβα, 535 στρ., με αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης για πενήντα (50) χρόνια (οι πολίτες θα μπορούν να κοιτάζουν την παραλία από… μακριά).

Παραλιακή έκταση στη Γιάλοβα-Διβάρι, 44 στρ.

Παραλία στην Μπούκα-Βελίκα Μεσσήνης 220 στρ.

Δυτική παραλία της Καλαμάτας στην περιοχή Κορδία Καλαμάτας (Γουλιμίδες), 48 στρ.

Παραλιακή έκταση μπροστά στο λιμανάκι στο Πεταλίδι Μεσσήνης, 19,5 στρ.

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μετά τη λειτουργία του Costa Navarino, σχεδιάζει τη δημιουργία τουριστικού χωριού με μεγάλο αριθμό κατοικιών σε έκταση δίπλα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα με νέες εγκαταστάσεις γκολφ, νέα ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά και κατασκευή πολυτελών τουριστικών κατοικιών.

 

…………………………………..

 

Αρκαδία

 

Εντεκα (11) στρέμματα στην παραλία Γλυφάδα Αστρους.

«Ξενία Βυτίνας», έκτασης 37,5 στρ., που βρίσκεται στη θέση «Καμπέα». Τα 14,4 στρ. αποτελούν δημόσια δασική έκταση. Προσφυγή του Δήμου Γορτυνίας στο ΣτΕ, με την οποία ζητεί την ακύρωση της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ.

 

…………………………………..

 

Ηλεία

«Κτήμα Ζαχάρως», ακίνητο έκτασης 123,6 στρ. στον πυρόπληκτο δήμο. Περιλαμβάνει ακίνητο έκτασης 131.438 τ.μ. και παραλία επιφάνειας 7,7 στρ. Το ενδιαφέρον της για την κατασκευή 180 εξοχικών κατοικιών έχει εκδηλώσει η Trident Investments του Ι. Παπαπολίτη.

 

Παραλιακή έκταση 395 στρ. στις Αλυκές Λεχαινών, που βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη από τη συνθήκη «Ramsar» περιοχή του Κοτυχίου, όπου προτείνεται οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών.

 

Στο Πυργί του Δήμου Πύργου 361,7 στρ. για παραθεριστικές κατοικίες.

 

Στη Σπιάτζα, στην περιοχή Μουτέλι του Πύργου, 67,5 στρ. για ανέγερση ξενοδοχείων.

 

……………………………………..

 

Ρόδος

Προς εκποίηση η παραλία Αφάντου και συγκεκριμένα δύο γειτονικές παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 1.858 στρ. που εκτείνονται σε ακτογραμμή μήκους περίπου 7 χλμ., για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών τουρισμού αναψυχής.

 

Εκταση 84,7 στρ. στην Ιξιά, ένα από τα πιο δημοφιλή και κοσμοπολίτικα θέρετρα της Ρόδου. Προτείνεται η οικοδόμηση ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών.

 

…………………………………….

 

Κάρπαθος

Ολλανδική εταιρεία, που φέρεται να έχει επενδύσει στο Karpathos Golf Resort, προσβλέπει στη δημιουργία τουριστικού χωριού με 300 διαμερίσματα και 400 βίλες.

 

……………………………………

 

Νάξος

 

162 στρ. της περιοχής Λίμνες Αγίου Προκοπίου, που βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Κεντρική και Νότια Νάξος» ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης.

50 στρ. στον Καλαντό, που βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, εντάσσεται -δε- σε σημαντική περιοχή για τα πουλιά και μικρός νησιωτικός υγρότοπος.

1.091 στρ. της περιοχής Αγερσανί–Λίμνη Αλυκής. Η περιοχή της Αλυκής έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

 

………………………………….

 

Ανδρος

Εκταση 27 στρεμμάτων της περιοχής Ατένι Υδρούσας, που βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Ανδρος».

 

………………………………….

 

Μήλος

Εκταση 64 στρεμμάτων της περιοχής Χιβαδολίμνη Πλάκας. Η περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Νήσος Μήλος».

Με πρόσφατη ΚΥΑ εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία ενός σύνθετου τουριστικού project στη θέση Αμμουδαράκι. Η επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ σε 450 στρέμματα, προβλέπει την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχείου 216 κλινών, παραθεριστικών κατοικιών και κέντρου αναζωογόνησης. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Αxsite, πίσω από την οποία βρίσκεται η επενδυτική εταιρεία Taurus, η οποία ιδρύθηκε από τους Γερμανούς αδελφούς Lorenz και Guenther Reibling.

 

………………………………….

 

Πάρος-Αντίπαρος

 

66 και 13 στρ. της περιοχής Αλυκή Αγκαιριάς, που έχουν χαρακτηριστεί μικροί νησιωτικοί υγρότοποι.

 

20 στρ. της περιοχής Παναγιά, στο νησί της Αντιπάρου, χαρακτηρισμένος μικρός νησιωτικός υγρότοπος.

 

37 στρ. στην περιοχή Φίλιζι κοντά στη Νάουσα.

 

55 στρ. στην Αγία Κυριακή, στη χερσόνησο του Αποκοφτού, με σκοπό τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών σε μια περιοχή που έχουν επιβληθεί από το ΣτΕ και την Αρχαιολογία αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι για τη δόμηση και την εκμετάλλευσή της.

 

………………………………..

 

Ιος

 

Σύνθετη τουριστική μονάδα με 5άστερο ξενοδοχείο τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, 249 κλινών, με τουριστικές κατοικίες, αλλά και κατασκευή προβλήτας για σκάφη. Η Ανώνυμη Τουριστική και Τεχνική Εταιρεία ΕΚΜ Ακινήτων διαθέτει 275 στρ. και είναι φορέας της επένδυσης και στη Μήλο (εταιρεία Αxsite).

 

………………………………..

 

Τζια

 

Το «πράσινο φως» πήρε και μια επένδυση 60 εκατ. ευρώ στην Τζια και συγκεκριμένα στην περιοχή Βρόσκοπος. Προβλέπεται η δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές κατοικίες, καταδυτικό κέντρο, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λπ., συνολικής δυναµικότητας 230 κλινών. Η επένδυση θα υλοποιηθεί από τις εταιρείες Θέρισσος Χιλλς και Ειδικού Σκοπού 24 ΑΕ, του ομίλου Dolphin Capital Investors του επιχειρηματία Μ. Καμπουρίδη. Στα σχέδια της Dolphin Capital Investors είναι ουσιαστικά η κατασκευή ενός δεύτερου Aman Resort στη χώρα σε έκταση 645 στρεμμάτων.

 

…………………………………….

 

Αττική

 

Παραλιακή έκταση 26 στρ. στη θέση Ριζάρι, στο μοναδικό δάσος του Σχινιά, για την οικοδόμηση ξενοδοχείου.

 

Εκταση 185,5 στρ. σε δασική περιοχή με πρόσβαση στην παραλία Πούντα Ζέζα στο Λαύριο.

 

Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού & παραλιακό μέτωπο

 

Εκποιήθηκε το Ελληνικό (6.200 στρ.), ένας από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αττικής, στην εταιρεία Lamda Development του ομίλου Λάτση προς 915 εκατ. ευρώ, δηλαδή 148 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με παραχώρηση για 99 χρόνια, με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα διαγωνισμό, οι βασικοί όροι του οποίου δεν έγιναν δημόσια γνωστοί. Το συνολικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, για τη μετεγκατάσταση των περίπου 70 φορέων και υπηρεσιών που στεγάζονται στο Ελληνικό υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το κράτος όχι μόνο να μην κερδίσει χρήματα, αλλά να χάσει κιόλας.

 

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του πολεοδομικού σχεδίου από το ΣτΕ, ο ανάδοχος θα δώσει την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ και εγγυητική για το υπόλοιπο ποσό που θα καταβληθεί σε μία δεκαετία. Από την πλευρά του, το Δημόσιο αντιμετωπίζει την απειλή ποινικής ρήτρας, που μπορεί να φτάσει έως και ένα εκατ. ευρώ, σε περίπτωση καθυστέρησης στις υποχρεώσεις του. Προβλέπεται η κατασκευή κατοικιών, ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων, καθώς και η κατασκευή 8-10 ουρανοξυστών. Η τιμή πώλησης των κατοικιών θα κυμαίνεται από 3.000-15.000 ευρώ ανά τ.μ. Τα νέα κτίρια θα αντιστοιχούν σε μια πόλη με 30.000 κατοίκους.

 

Ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής περνάει στα χέρια ιδιωτών μέσω της εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., στόχος της οποίας είναι να καταστρώσει ένα σχέδιο «ανάπτυξης-ανάπλασης» της αποκαλούμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας» ή, κατά άλλους, «Μαϊάμι της Ευρώπης». Κατά μήκος ολόκληρης της παραλιακής ζώνης περίπου 1.500 στρ. και 20 παραλιών, από το Παλαιό Φάληρο έως και την Ανάβυσσο, αναμένεται να βγουν στο σφυρί.

 

…………………………………..

 

Κρήτη

 

Το μεγάλο τουριστικό πάρτι

 

Eγκριση πήρε μετά από σχεδόν 20 χρόνια η επένδυση ITANOΣ ΓAIA της εταιρείας Loyalward Ltd., στον Δήμο Σητείας Λασιθίου. H επένδυση αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση στο Κάβο Σίδερο, κοντά στο φοινικόδασος του Bάι. Περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία θα κατασκευασθεί κέντρο ευεξίας (SPA).

 

Tο ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Oμίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Εδώ και 20 χρόνια προσπαθούν να φτιάξουν μια φαραωνική τουριστική πολιτεία, αλλά δεν τους… κάθεται. Η επένδυση ξεκόλλησε μεν, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με τη μελέτη.

 

Πράσινο φως από το υπουργείο Περιβάλλοντος για μονάδες που σχεδιάζει η Dolphin Capital Investors του Μίλτου Καμπουρίδη στην περιοχή της Σητείας.

 

204 στρέμματα στην περιοχή της Φανερωμένης στην Κρήτη, τα οποία αποτελούν μέρος της έκτασης, όπου ο όμιλος θέλει να αναπτύξει ξενοδοχειακό συγκρότημα μαζί με τουριστικές κατοικίες. Σχετικά με το έργο των Dolphin και Ικτίνος (το 80% ανήκει στην Dolphin), ο σχεδιασμός προβλέπει να δομηθούν βίλες συνολικής έκτασης 40 στρ. Σύμφωνα με το Newmoney, η συνολική επένδυση αφορά το Sitia Bay Resort, που θα αναπτυχθεί σταδιακά σε έκταση 2.800 στρεμμάτων. Θα κατασκευαστεί στον όρμο της Φανερωμένης με δομημένη επιφάνεια 80.000 τ.μ. που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 177 δωματίων συμπεριλαμβανομένων 26 συγκροτημάτων δωματίων και σουίτας, μαρίνα για τουλάχιστον 45 σκάφη, κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο γκολφ 18 οπών και πολλές άλλες δραστηριότητες.

 

Στον κόλπο της Πλάκας ένα ή παραπάνω ξενοδοχεία (!) πέντε αστέρων με πιθανή κατασκευή γκολφ σε έκταση 4.400 στρεμμάτων. Αρχή θα γίνει με το Plaka Bay, ενώ η συνολική δυναμικότητα θα αγγίζει τις 2.510 κλίνες! Φορέας θα είναι η «Εταιρεία Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Α.Ε.» της οποίας το 60% κατέχει η Dolphin μέσω θυγατρικής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, τρεις επενδύσεις ετοιμάζονται για το νησί σε συνεργασία με ισχυρούς τοπικούς παράγοντες. Η επένδυση στον κόλπο της Πλάκας έχει πάρει… σειρά αμέσως μετά το Τοπλού, κυριεύοντας δηλαδή πρακτικά ολόκληρη την ακτογραμμή στο ΒΑ άκρο της Κρήτης.

 

Στην Τριόπετρα (Ρέθυμνο) σε έκταση 110 στρ. ξενοδοχείο 63 δωματίων, με 82 ανεξάρτητα μεμονωμένα καταλύματα.

 

Εκταση 16 στρ. στη Μεγάλη Παραλία στην περιοχή Λίμνη Λουρίδη, κοντά στο χωριό Κουτσουνάρι, στον Δήμο Ιεράπετρας (Λασίθι), σε περιοχή που είναι ενταγμένη σε καθεστώς ΠΕΠ (Περιοχή Ειδικής Προστασίας) για την ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Υπόθεση για λίγους ο «εναλλακτικός τουρισμός»

 

Αν μελετήσει κάποιος τη νομοθεσία, θα ανακαλύψει ότι στον εναλλακτικό τουρισμό συγκαταλέγονται οι «σύνθετες τουριστικές επενδύσεις», με τα γήπεδα γκολφ και τις λοιπές παιδικές χαρές για ανώτερα εισοδηματικά στρώματα!

 

Της Βάννας Σφακιανάκη *

 

Πολλοί θεωρούν ότι εναλλακτικός τουρισμός είναι ο συνδεδεμένος με δραστηριότητες που τις φαντάζονται στη φύση ή και στην πόλη (φυσιολατρικός, θαλάσσιος, πολιτιστικός συνεδριακός κ.λπ.). Ελα όμως που στην πραγματικότητα, αν μελετήσει κανείς τη νομοθεσία, θα ανακαλύψει ότι στον εναλλακτικό τουρισμό συγκαταλέγονται οι «σύνθετες τουριστικές επενδύσεις», με τα γήπεδα γκολφ και τις λοιπές παιδικές χαρές για ανώτερα εισοδηματικά στρώματα!

 

Οι «σύνθετες τουριστικές επενδύσεις» αποτελούν τον απόλυτο ορισμό του ποιοτικού -με την έννοια των απαιτήσεων των ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων- μαζικού τουρισμού, με χαρακτηριστικά απόλυτης απομόνωσης από την τοπική κοινωνία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απομονώνονται από την πόλη, τα γκέτο των μεσαίων και υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων, που υπόσχονται ηρεμία και ασφάλεια, σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην πόλη.

 

Αυτού του είδους ο «εναλλακτικός τουρισμός» προορίζεται να καταλάβει όλες τις παρθένες παραλίες των νησιών και των περιοχών Natura, που δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από τον μαζικό τουρισμό. Μάλιστα, σε άλλα νομοθετήματα υπάρχει η πρόβλεψη να μπορούν να δημιουργηθούν «ζώνες περιορισμού δόμησης» γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές έτσι, ώστε να απομονώνονται ακόμα περισσότερο από τον περίγυρο και να αποκλείονται τα μικρά έργα που συσσωρεύονται συνήθως άναρχα, γύρω από τις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις.

 

Στον διεθνή τουρισμό «δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να γνωρίζει με ακρίβεια το καθαρό κέρδος στο έδαφός της… Το μερίδιο της τοπικής οικονομίας από τα συνολικά έσοδα μπορεί να περιοριστεί ακόμα και στο 10%, όταν για παράδειγμα οι τουρίστες μετακινούνται με πτήσεις τσάρτερ ξένων συμφερόντων, όταν διαμένουν σε ξενοδοχεία ιδιοκτησίας διεθνών επιχειρηματικών αλυσίδων, όταν στον τόπο διακοπών επιλέγουν τις υπηρεσίες πρακτορείων που είναι εξαρτημένα από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι τους πούλησαν το αρχικό πακέτο διακοπών».

 

Παντού στον κόσμο, αυτό που ζητούν από την κοινωνία είναι «απλά» να πληρώσει όλες τις υποδομές για την υλοποίηση των «επενδύσεων» της «ανάπτυξης» και χαίρονται, όταν -πουλώντας γη ή μεταναστεύοντας- τους αδειάζουμε τη γωνιά!

 

…………………………………………………………………………………….

 

* Αρχιτέκτων

 

 
πηγή : Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 
Διαβάστηκε 3470 φορές