Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως για παράδειγμα αποκλεισμούς δρόμων, προσανατολίζονται οι κάτοικοι της παλιάς πόλης που βλέπουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να διαιωνίζονται χωρίς οι αρμόδιοι Φορείς να δίνουν λύσεις. Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Κατοίκων παλιάς πόλης προτίθεται να συνδράμει με κάθε δυνατό μέσο στη δημιουργία Συλλόγου Φίλων παλιάς πόλης προκειμένου η ιστορική συνοικία να αγκαλιαστεί από περισσότερους Χανιώτες.
Τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της παλιάς πόλης βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου κατοίκων παλιάς πόλης.
Στο πλαίσιο του απολογισμού που έγινε αλλά και του προγραμματισμού για το 2014 ο Σύλλογος εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η απογοήτευση, αλλά και η οργή των κατοίκων για το γεγονός ότι προβλήματα, όπως η ηχορρύπανση από τα καταστήματα, η κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, αλλά και η απαγόρευση πρόσβασης των κατοίκων στις κατοικίες τους με τα οχήματά τους, δεν έχουν επιλυθεί από τους αρμόδιους Φορείς.
«Είναι φανερό ότι η ισορροπία των οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών έχει ανατραπεί, σε βάρος των κατοίκων, ύστερα από πιέσεις ομάδων συμφερόντων», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι στο ψήφισμά τους και προσθέτουν: «Με πρόσφατη την τουριστική ανάπτυξη “γαζώθηκαν” δρόμοι και σοκάκια με μπαρ, καφετέριες και νυχτομάγαζα, με συνέπεια οι κάτοικοι να εκκενώνουν ομαδικά τις γειτονιές τους».
Οι κάτοικοι αναφέρουν ακόμα ότι «ο δημόσιος χώρος, που είναι λιγοστός στην παλιά πόλη, λεηλατείται» και υπογραμμίζουν ότι «ισχύει το μοντέλο διαχείρισής του “ουδενός αρμοδίου” και “κανενός υπευθύνου” στο πλαίσιο της γενικευμένης και παγιωμένης παραβατικότητας», ενώ «η βεβαιότητα της ατιμωρησίας θεωρείται αυτονόητη».
Ο Σύλλογος επισημαίνει ακόμα την ανάγκη εφαρμογής του νομικού πλαισίου «για την προστασία των αρχαιοτήτων», ενώ υπογραμμίζει: «Απαιτούμε να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν ειδικό προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται από τον ν. 3028/2002, άρθρο 14, παρ. 6, όπου θα καθορίζονται ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις χρήσεις γης, όρους δόμησης, επιτρεπόμενες δραστηριότητες και άλλα ζητήματα. Τα 12 χρόνια απραξίας που παρήλθαν από τη δημοσιοποίηση του νόμου είναι μεγάλο διάστημα».
«Σήμερα η εικόνα της παλιάς πόλης και ειδικά την περίοδο της τουριστικής αιχμής, δεν είναι τιμητική για αρχαιολογικό κατοικημένο χώρο και δήθεν θεσμικά προστατευμένο. Επικρατεί γενική αταξία, μαζική ανομία, άκοσμη έως κακοήθης νυχτερινή διασκέδαση, με όσα συνεπάγονται», αναφέρουν ακόμα οι κάτοικοι και συμπληρώνουν ότι «η ηχητική ρύπανση από μουσικές, πεζούς και τροχοφόρα είναι ανυπόφορη, ενώ δεν λείπει και η οπτική ρύπανση, με αφίσες, πινακίδες και γκράφιτι στις όψεις των δημοσίων κτηρίων».
Για το κυκλοφοριακό τονίζουν ότι «έχει αρνητικά στοιχεία παγκόσμιας πρωτοτυπίας» και καταλήγουν λέγοντας: «Την αγανάκτησή μας δεν μπορούμε άλλο να την καταπιούμε και κανείς δεν δικαιούται να θριαμβολογεί και να επαίρεται για τα όσα συμβαίνουν στην παλιά πόλη των Χανίων, διότι δυστυχώς μετεξελίσσεται ραγδαία από πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά σε επαχθή κληρονομιά για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές Αρχές και Υπηρεσίες».
Μιλώντας στα "Χανιώτικα Νέα" ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάρκος Καραβιτάκης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την αδιαφορία των Αρχών απέναντι στα αιτήματα των κατοίκων και επεσήμανε ότι τα μέλη του Συλλόγου είναι αναγκασμένα να προβούν σε άλλου είδους διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις με σκοπό να εισακουστούν και να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι εντάσσεται και η προσπάθεια ενθάρρυνσης της δημιουργίας ενός Συλλόγου Φίλων παλιάς πόλης υπογραμμίζοντας ότι «θα ενισχύσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε όποιον αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία».