Άμεσος κίνδυνος για την Κρήτη από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας! Πειράματα και αντιδράσεις

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014 15:58

Ντόμινο οι αντιδράσεις για την τοξική απειλή-Κίνδυνος για κατοίκους και οικοσυστήματα της Μεσογείου-"Πειραματίζονται" υποστηρίζει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευγγελος Γιδαράκος

 

Μορφή ντόμινο έχουν αρχίσει να λαμβάνουν οι αντιδράσεις από την Κρήτη για την επιχείρηση μεταφοράς και καταστροφής των Συριακών χημικών όπλων στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Κρήτη και Ιταλία. Ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στην καταστροφή παραγόντων των συριακών χημικών όπλων στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος αφοπλισμού εντός εδάφους της ενώ την ίδια ώρα οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της τοξικής απειλής διαδέχεται η μία την άλλη. Η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα αναφέρει ότι η επεξεργασία και καταστροφή χημικών εν πλω βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και η όποια αστοχία θα απειλήσει τη ζωή των κατοίκων των μεσογειακών παραλίων και της Κρήτης φυσικά, αλλά και των οικοσυστημάτων της κλειστής θαλάσσιας λεκάνης.

 


Τους κινδύνους της επιχείρησης επισημαίνει ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος. Η καταστροφή των Συριακών χημικών όπλων θα γίνει εν πλω και συγκεκριμένα πάνω στο Αμερικανικό πλοίο "MV CAPE RAY" στην "καρδιά" της Μεσογείου.

 


Ο κ. Γιδαράκος είπε ότι το μοντέλο που θα εφαρμόσουν γίνεται σε πιλοτικό στάδιο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αξιωματούχοι από τον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων, που πριν από λίγους μήνες έλεγαν, ότι η επιχείρηση καταστροφής εν πλω έχει πολλούς κινδύνους, δεν συνιστάται ή βρίσκεται σ' ένα στάδιο που ακόμα εξετάζεται και αυτό απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πώς είναι δυνατόν μέσα σε 2 – 3 μήνες να έχουν αλλάξει όλα αυτά;», διερωτάται ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 


Αναφορικά με τη σύσταση των χημικών όπλων της Συρίας, ένα μέρος των οποίων ήδη βρίσκεται εν πλω προς την Ιταλία με το πλοίο "Ark Futura", το οποίο βρισκόταν χθες στην Κύπρο, ο κ. Γιδαράκος αναφέρει πως «δεν γνωρίζουμε τη σύσταση των όπλων αυτών και από ποιες επικίνδυνες και τοξικές ουσίες αποτελούνται ακριβώς. Γίνεται λόγος για το αέριο "σαρίν" και το χημικό της "μουστάρδας" που έγινε εκτεταμένη χρήση του στο Βιετνάμ. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τη συγκέντρωση και τον όγκο των αποβλήτων. Γίνεται λόγος για καταστροφή χημικών όπλων βάρους μεγαλύτερου των 1.000 τόνων. Απ' αυτά που δημοσιεύει το "BBC" γίνεται μία αναφορά σ' έναν συνδυασμό μεταξύ υδρόλυσης και θερμικής επεξεργασίας που θα χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή τους. Στην πρώτη περίπτωση τα υπολείμματα που θα έχουμε θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέπουν την απόρριψή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Στη δεύτερη περίπτωση, η κατάσταση είναι πολύ πιο σίγουρη, γιατί στις μεγάλες θερμοκρασίες πολλές από τις ουσίες αυτές θα καταστραφούν».

 

ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

 


Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης η καταστροφή εν πλω βασίζεται στις τεχνικές που ακολουθήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και που χρησιμοποιήθηκαν από τις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία. Τότε όμως οι βόμβες δεν παρήγαγαν υγρά απόβλητα. Η καταστροφή της βόμβας ήταν η διαχείριση του τελικού προϊόντος. Το Συριακό χημικό οπλοστάσιο αποτελείται από πρόδρομα στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί με σκοπό να συνθέσουν το τελικό προϊόν. Αν πάμε να επεξεργαστούμε αυτές τις πρόδρομες ενώσεις κατά την καταστροφή τους, μέσω της υδρόλησης ειδικά, θα παραχθούν μεγάλες ποσότητες τοξικών αποβλήτων και υγρά απόβλητα που δεν είχαμε κατά την καταστροφή των βομβών. Αρα εκ των πραγμάτων θα έχουμε περιβαλλοντική επιβάρυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ομως, για μένα μπαίνουν μία σειρά από ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθείται.

 


Για ποιον λόγο έχει επιλεχθεί η συγκεκριμένη περιοχή και γιατί όχι κάπου αλλού; Γιατί μέσα στην "κλειστή" θάλασσα που λέγεται Μεσόγειος που ήδη είναι επιβαρυμένη από τη συσσώρευση πολλών τοξικών ουσιών και όχι σε μία ανοικτή θάλασσα, όπως ο Ειρηνικός ή ο Ατλαντικός; Γιατί να μην πηγαίνει το συγκεκριμένο οπλοστάσιο στις χώρες απ' όπου αγοράστηκε; Το πιο λογικό θα ήταν αυτό. Πλέον ως πολίτης και όχι ως επιστήμονας θέτω το θέμα ότι θα πρέπει οι χώρες της Μεσογείου βλέποντας αυτήν τη διαχείριση να πάρουν κάποια μέτρα, να διαμαρτυρηθούν. Να θέσουν το εύλογο ερώτημα γιατί σ' εμάς εδώ σε μία κλειστή θάλασσα αυτή η επεξεργασία;».

 

Αντιδράσεις
Ανακοίνωση εξέδωσε η "Πρωτοβουλία Αντίστασης" λέγοντας πως θα μετατραπεί η Μεσόγειος "σε χαβούζα χημικών όπλων". Τους κινδύνους επισημαίνει με ανακοίνωση της η Περιφερειακή Παράταξη ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ο οποίος έστειλε επιστολές στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ερωτήσεις στη Βουλή έχουν καταθέσει ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς.Ερώτηση έχει καταθέσει και ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης.

 

πηγή : cretalook

 

Διαβάστηκε 3001 φορές