Την κατεδάφιση κτιρίων του 19ου αιώνα για ιδιωτική επένδυση ζητά ο Λ. Αυγενάκης!

Γράφτηκε από  Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 14:07

Πρωτοφανής κοινοβουλευτική παρέμβαση για την καταστροφή κτισμάτων ιστορικής αρχιτεκτονικής αξίας και περίεργη επίθεση στους τοπικούς αρχαιολόγους, των οποίων ζητά, στην ουσία, την… τιμωρία, επειδή δεν συναινούν στην κατεδάφιση!

 

Σε μια πρωτοφανή ακόμη και τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά δεδομένα της εποχής, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, έρχεται να τείνει χείρα βοηθείας σε αίτημα ιδιωτών για την κατεδάφιση κτισμάτων που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και την εποχή του μεσοπολέμου, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε ιδιωτική επένδυση!

 

Ο βουλευτής, με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, απευθυνόμενος στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, δεν υποστηρίζει απλά την ρυμοτόμηση ιστορικών κτιρίων για την πόλη, αλλά φτάνει στο σημείο να αντιστρέφει τη λογική πραγματικότητα, χαρακτηρίζοντας «ύποπτη» τη στάση των αρχαιολογικών υπηρεσιών, που δεν συναινούν στη ρυμοτόμηση!

 

Μάλιστα, προχωρεί ένα βήμα παραπέρα ζητώντας… την τιμωρία των υπαλλήλων, «καρφώνοντάς» τους για ανύπαρκτα θέματα!  Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι οι υπηρεσίες είχαν συναινέσει στην κατεδάφισή τους εδώ και χρόνια, αλλά τώρα άλλαξαν άποψη, κινδυνεύοντας να χάσει την επένδυση ο ιδιώτης!

 

Όμως απόφαση για ρυμοτόμηση ουδέποτε υπήρξε από το υπουργείο Πολιτισμού, ούτε αντίστοιχη εισήγηση από τις τοπικές του υπηρεσίες, ενώ μόλις προχθές και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απέρριψε την εισήγηση που είχε διατυπώσει ο δήμος Ηρακλείου.

 

αυγενακης

 

Τα κτίσματα για τα οποία ο κ. Αυγενάκης εγκαλεί υπηρεσίες και υπαλλήλους, αφήνοντας υπόνοιες ότι υποστηρίζουν συμφέροντα (!), παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έρχεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο να στηρίξει αίτημα ιδιωτών για κατεδάφισή τους, είναι στο οικοδομικό τετράγωνο 23, στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Αγίου Τίτου και Ιδομενέως.

 

Στην περιοχή (στο γειτονικό οικοδομικό τετράγωνο 15) εξελίσσεται ιδιωτική επένδυση των εταιρειών «Servin Kritis Α.Ε.» και «Ευρώπη Α.Ε.», που κατασκευάζουν επταώροφο κτίσμα, με 4 υπόγεια πάρκινγκ. Από απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, της 12ης Απριλίου 2011, προκύπτει ότι το έργο έχει προϋπολογισμό δαπάνης  5.507.621 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί το κράτος με το 50% (2.753.810 ευρώ), η ίδια συμμετοχή φτάνει το 1.421.811 ευρώ ενώ το υπόλοιπο 1.332.000 είναι από δανεισμό. Με την εγκριτική απόφαση προβλεπόταν η δημιουργία 23 θέσεων εργασίας.

 

Οι επενδυτές έχουν ζητήσει να ρυμοτομηθούν, στο πλαίσιο της επένδυσής τους, τα τρία απέναντι κτίσματα για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου. Σε έγγραφο της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης προσδιορίζονται τα ακίνητα, η αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία: «Τα πρώτα δύο από δυτικά προς ανατολικά (ιδιοκτησίες Κρασαγάκη και Διαλυνά, Χρυσάνθου) είναι λιθόκτιστα, με μορφολογικά στοιχεία που παραπέμπουν στα μέσα-τέλη του 19ου αι, για το κτίριο ιδιοκτησίας Διαλυνά – Χρυσάνθου εκκρεμεί στην υπηρεσία αίτημα χαρακτηρισμού του ως μνημείο των νεώτερων χρόνων, και το τρίτο (ιδιοκτησία Πατελάρου-Μαρίνη) στην περίοδο του Μεσοπολέμου, που οριοθετεί τη ΒΑ γωνία του ΟΤ. Η ιδιοκτησία Κρασαγάκη έχει πρόσφατα αποκατασταθεί. Το κτίριο είναι διώροφο με δίριχτη στέγη και αυλή με νεοκλασικό θύρωμα, στην οποία διατηρεί εστία. Το κτίριο Διαλυνά αποτελούσε τμήμα της ίδιας ιδιοκτησίας με το διατηρητέο Λεμονάκη. Πρόκειται για δυο δίδυμα κτίρια με δίρριχτες στέγες, οι οποίες καταστράφηκαν πρόσφατα από πυρκαγιά. Το γωνιακό κτίριο είναι διώροφο, με αυλή επί της Αγ. Τίτου».

 

Το κτίσμα που αναφέρει η υπηρεσία είναι το Καφέ Αμάν, που είχε καεί τον Σεπτέμβριο του 2010. Μάλιστα η πυρκαγιά αυτή και η δυσκολία με την οποία προσέγγισαν το χώρο τα οχήματα της Πυροσβεστικής, είχαν οδηγήσει δεκάδες κατοίκους της περιοχής να υπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας για την απόφαση του δήμου να προχωρήσει σε διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της περιοχής, με την παράλληλη μείωση του οδοστρώματος ώστε να διευκολύνονται τα οχήματα που πηγαίνουν στο πάρκινγκ.

 

Το αίτημα για ρυμοτόμηση υποστηρίζει τώρα και ο δήμος Ηρακλείου, παραβιάζοντας, στην ουσία, την πολιτική ανάπλασης και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης, που φυσικά δεν θα συμβεί με την κατεδάφιση κτισμάτων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, όπως αναφέρει σε έγγραφό της η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

Η παρέμβαση Αυγενάκη

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο «Βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να προβεί στις ανάλογες ενέργειες για την έγκριση της ρυμοτόμησης, και ερωτά εάν θα αποδοθούν ευθύνες στους αρμόδιους υπαλλήλους και τους διοικητικούς προϊσταμένους της 13ης Εφορείας  Αρχαιοτήτων και της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Ηρακλείου, δεδομένου ότι πρόκειται από κάθε άποψη, για μια απαράδεκτη, ασυνεπή και αναιτιολόγητη συμπεριφορά, διοικητικών υπαλλήλων απέναντι σε δημότες, ιδιοκτήτες ακινήτων της ευρύτερης περιοχής αλλά και στον Δήμο Ηρακλείου».

 

Εκτός των άλλων, ο βουλευτής καταθέτει την ερώτηση και απευθύνει τις  κατηγορίες, υποστηρίζοντας το ανυπόστατο, ότι τόσο το υπουργείο όσο και οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είχαν εγκρίνει τη ρυμοτόμηση των κτισμάτων από το… 2006!

 

Φυσικά απόφαση για ρυμοτόμηση ουδέποτε υπήρξε απλούστατα επειδή, εκτός του γεγονότος ότι τα συγκεκριμένα κτίσματα είναι ιστορικά και δεν έχουν θέμα ετοιμορροπίας (ακόμη κι αν είχαν, κτίσματα 80, 100, ή 150 ετών δεν κατεδαφίζονται…), βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης τα παλαιά κτίσματα του οποίου έχουν απόλυτη προστασία από τον αρχαιολογικό νόμο, με την ευθύνη και την αρμοδιότητα των αρχαιολογικών υπηρεσιών, αλλά και από δικαστική απόφαση του Εφετείου Χανίων.  Πολύ περισσότερο, ο δήμος Ηρακλείου έχει ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης, και της συγκεκριμένης περιοχής, άρα τέτοια παρέμβαση κατεδάφισης δεν είναι δυνατό να συμβεί.

 

Η προστασία των παλιών κτιρίων από το νόμο

 

Η πόλη του Ηρακλείου έχει κηρυχτεί αρχαιολογική περιοχή από το 1965, ενώ με το νόμο 3028/02 έχει προσδιοριστεί ότι στην εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου περιοχή για οποιαδήποτε παρέμβαση σε κτίσματα απαιτείται έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του. Ο νόμος αναφέρει ότι «στους ενεργούς οικισμούς ή σε τμήματά τους που αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους απαγορεύονται οι επεμβάσεις που αλλοιώνουν το χαρακτήρα και τον πολεοδομικό ιστό ή διαταράσσουν τη σχέση μεταξύ των κτιρίων και των υπαιθρίων χώρων».

 

Ακόμα, το Διοικητικό Εφετείο Χανίων, με την 27/2007 απόφασή του έχει ορίσει ότι μετά την κήρυξη της υπό αρχαιολογική προστασία η περιοχή Εντός των Ενετικών Τειχών «ετέθη σε αυστηρό προστατευτικό καθεστώς, προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα, μη επιτρέπον αλλοιώσεις της ταυτότητός του, διεπόμενο από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία αρχαιοτήτων εις το διηνεκές .»

 

πηγή: CandiaNews

 

 
Πρόκειται για το σύνολο κτισμάτων στη συμβολή Αγ. Τίτου και Ιδομενέως, προτεινόμενο για διατήρηση από τη μελέτη της παλιάς πολής.

 Στην βορεινή πλευρά της Αγίου Τίτου, με πρόσωπα και στις οδούς Ιδομενέως, Κορωναίου και Ευρώπης, λειτουργεί ήδη πολυόροφο κτίριο με υπόγεια πάρκινγκ, στη θέση συγκροτήματος βιομηχανικών κτιρίων (Διαλυνά), που ήταν επίσης προτεινόμενο για διατήρηση και κατεδαφίστηκε.

  Όλο το σκηνικό έχει δημιουργηθεί από την πολιτική του Δήμου Ηρακλείου για την παλιά πόλη με όχημα την κυκλοφοριακή μελέτη, που ευνοεί τη δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης και όχι περιμετρικά των τειχών.

 

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα και οι φωτογραφίες , από το μπλοκ "Αντίπαλοι", "Στοχευμένο έργο στο Δήμο Ηρακλείου για εξυπηρέτηση ιδιωτικού σταθμού αυτοκινήτων!" στις 16-10-2010 http://antipaloi.blogspot.gr/2010/10/blog-post_5008.html, που προκάλεσαν και επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων για τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων http://antipaloi.blogspot.gr/2011/10/blog-post_06.html

 

Διαβάστηκε 3010 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 14:37